11. december 2017
Hans Jørgen Lych Larsen fortæller om Projekt Ledreborg i foredrag på Lejre Museum.
Hans Jørgen Lych Larsen fortæller om Projekt Ledreborg i foredrag på Lejre Museum.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Foredrag om Ledreborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foredrag om Ledreborg
Midtsjællands Folkeblad - 05. oktober 2017 kl. 08:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hans Jørgen Lych Larsen fortæller om Projekt Ledreborg i foredrag på Lejre Museum

Lejre: Lensgreve Johan Ludvig Holstein forsøgte at lave reformer på sit gods, der kunne gavne, ikke blot ham selv, men også fædrelandet. Det fortæller Hans Jørgen Lych Larsen meget mere om i foredraget 'Projekt Ledreborg' på Lejre Museum onsdag 11. oktober.

Herluf Trolle gjorde i midten af 1500-tallet opmærksom på, at når man som adelig både bærer gyldne kæder og ejer jordegods, så følger der også en forpligtelse med over for konge, land og rige, som f. eks. at gå i krig, når fjenden truer. Det udsagn er siden blevet brugt mange gange om de særlige forpligtelser, som personer, der har vigtige positioner i samfundet, har udover deres rent formelle funktioner. Herluf Trolle døde i en krig mod svenskerne og han og konen skænkede deres ejendom til en skole for både adelige og ikke adelige børn på Herlufsholm.

Lensgreve på Ledreborg Johan Ludvig Holstein bar heller ikke gyldne kæder forgæves; han forsøgte at lave reformer på sit gods, der kunne gavne, ikke blot ham selv, men også fædrelandet.

I foredraget vil cand. mag. i historie Hans Jørgen Lych Larsen søge at vise J. L. Holsteins særlige kvalitet ved at sammenligne ham med en anden godsejer fra midten af 1700-tallet, S. N. Claudius på herregården Sønderskov i Sydjylland. Denne søgte også at reformere den måde man var godsejer på med henblik på at gavne både Danmark og sig selv - vel at bemærke. Claudius' metode fik nogle utilsigtede konsekvenser, som rystede ham, hvor imod Holsteins tiltag gav ham et godt ry i eftertiden.

For yderligere oplysninger se på museets hjemmeside.

n

Like os på facebook
LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk