12. december 2018
Borgmester Carsten Rasmussen var ikke udpræget begejstret ved tanken om en Rema på Faktagrunden
gallery icon

Se billedserie

Borgmester Carsten Rasmussen var ikke udpræget begejstret ved tanken om en Rema på Faktagrunden
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Folkets røst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folkets røst
Lejre Lokalavis & Midtsjællands Folkeblad - 04. december 2017 kl. 19:21
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis man skulle udlede noget af torsdagens borgermøde om en Remabutik på Faktagrunden, var det et overvældende ja til udvidelse af bymidten og en Remabutik til byen

Tekst og foto: Susanne Helmo
Hvalsø: Hvalsø Bylav - den tidligere grundejerforening - havde indbudt til borgermøde i torsdags, idet de gerne ville sætte fokus på det paradoksale i, at centerområdet i Hvalsø er et nord for banen og et syd for banen.

Byens størrelse til trods, vedtog kommunalbestyrelsen for fire år siden at indskrænke centerområdet til at danne rammen om et kommende bytorv og eventuel flere detailhandler der.men bylavets indvendinger går på, at byen ikke er større, end at man kan gå fra den ene ende af byen til den anden.

Fuldt hus
Det var stort set umuligt at proppe flere mennesker ind i Rejsestalden og det stor hurtigt klart på klapsalver og buråb, at der var en opbakning til bylavets opfordring til at få en Rema til byen og bygget på den gamle Faktagrund.

Til stede ved mødet var inviteret Lars Thisted i sin egenskab af udviklingschef for Rema, formanden for Bylavet, Gert Fabrin, Ole Theill Knudsen og Finn Nør-Pedersen. Ole Maibum var ordstyrer.

Gert Fabrin startede mødet med at anskue hvilken fordel, det ville være, hvis byen var et hele og ikke opdelt på den ene side af banen og den anden. Han talte om, at byen tidligere havde huset to købmandsgårde i hver sin ende af byen, og med genbrugsbutikken i dag i den ene ende af byen og en kommende Rema i den anden ende, ville det næsten blive lige som i gamle dage, sagde Fabrin.

- derfor er det vigtigt, at kommuneplanen sikrer muligheder og det er netop vores ønske, at skabe muligheder og ikke begrænsninger. Og vi synes, at det giver muligheder med en Rema butik. Både når folk kommer hjem med toget, når dem nord for banen ikke orker at køre igennem byen for at handle, når de faktisk skal ud ad byen og i stedet gør det der, hvor de arbejder eller i en af de større byer, de kører til: Roskilde eller Holbæk.

- Nu er det Rema, der har budt sig ind og når nogen byder sig ind, er vi også forpligtet til at se på mulighederne. Gert Fabrin sluttede af med at sige, at Bylavet anså Hvalsø som en vigtig del af Lejre kommune. Her var tandlæger, læger, flere specialbutikker og så håber vi, at Kommunalbestyrelsen mener det samme som os!

Rema
Lars Thisted, udviklingschef hos Rema fortalte om projektet Rema på hjørnet af Bentzensvej og Holbækvej, om medbestemmelse ved et eventuelt kommende byggeri og de 303 butikker, som Rema nu har og som drevet efter franchisesprincippet, hvilket vil sige, at hver butik har sin egen købmand.

I tråd med den idé er også at lytte til, hvilke sten og udformninger bygningen skal have. Lars Thisted nævnte bekymrede borgere i Holbæk, der havde været med til at beslutte, hvilken farve sten, der skulle bruges til den bygning, der er opført der.

Lokal arbejdskraft
Han talte endvidere om, at man opfordrede de franchisestagere i de forskellige butikker til at ansætte lokal arbejdskraft.

- vi lytter også til, hvilke kundeønsker, der er til varer - ud over basissortimentet, som Rema-butikkerne skal have.

Gennemsnitligt er der tre fuldtidsansatte og 12-15 primært unge til at hjælpe i butikken. Endvidere hjælper man til, i det omfang det kan lade sig gøre med sponsorater.

Grethe Såbye ser intet problem

Grethe Såbye tog ordet efter Lars Thisted og redegjorde for, at man i 2013 havde vedtaget at centrere byområdet omkring det kommende Søtorvsprojekt.

- og nu står vi her, udbrød Grethe Såbye - og der er da ikke nogen af os, der bor her, der troede, at vi ville komme til at se de mange tomme bygninger og derfor er det jo lidt trøst, at der kan komme flere butikker.

- men det, der bekymrer mig er den lukkede facade, som Nettobygningen har, så hvis I skal bygge - her henvendte hun sig til Lars Thisted, så skal I åbne op - ellers giver det ingen mening.

Det udløste klapsalver, men Anders Munk, der bor nord for banen, måtte så malurt i bægeret, da han ser de penible situationer, hvor folk nærmest dagligt bliver kørt ned.

Restrummelighed
Lars Thisted tog igen ordet og fortalte, at der er en restrummelighed på 2600 m2 detail, hvilket vil sige, at der faktisk er plads til to butikker yderligere.

Der var flere indslag, bl.a. Line Holm Jacobsen, der talte om, at rummet var fyldt med mange følelser og at ICP´s undersøgelser bliver produceret til lejligheden og hun henviste yderligere til en rapport, der redegjorde for, hvornår man overhovedet måtte udbygge eller indskrænke bycentrer.

Hvad er en fornuftig byudvikling?

Borgmester Carsten Rasmussen rettede henvendelse til Lars Thisted og sagde, at Rema 1000 meget gerne må placere sig i Hvalsø, men at to ud af de tre placeringer, de havde fået anvist, ikke havde bekommet Rema vel. Og han stillede spørgsmål ved, hvad en fornuftig byudvikling overhovedet er?

- KFI ejer den grund, som Rema vil bygge på og nu siger de: hvis vi ikke får vores vilje, så lader vi den bare forfalde.

Bliver lettere for Søtorvet
Ole Jensen havde tænkt meget, sagde han og han troede, at det ville blive lettere for Søtorvet at leje butikkerne ud, hvis der blev bygget en Rema, at der blev skabt liv i byen.

- Ifølge kommuneplanen er der plads til to supermarkeder mere i byen ud over de tre, som allerede findes. Det vil skabe en bedre balance i byen med to supermarkeder i hver ende, synes vi i bylavet og det må da være os i byen og som forbruger, der skal være med til at bestemme.

Ordene udløste kæmpe klapsalver.

Gert Fabrin afsluttede mødet med at henvise til den 19. december, hvor det skal vedtages, om bycenteret skal udvides.

- det koster jo ikke kommunen noget, så hvorfor ikke? sluttede Gert Fabrin, der samtidig glædede sig over det store fremmøde og den gode ro og orden, hvormed mødet blev afholdt på. n

Like os på facebook

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk