7. marts 2021
Træner Michael Hinge justerer belastningen på Holbæk Svømmeklubs nye maskine ved at fylde vand i murerbaljer. Maskinen skal hjælpe svømmerne til at træne styrke specifikt i forhold til deres svømmestil, og Holbæk er ifølge træneren den første klub i Danmark til at anskaffe et eksemplar
gallery icon

Se billedserie

Træner Michael Hinge justerer belastningen på Holbæk Svømmeklubs nye maskine ved at fylde vand i murerbaljer. Maskinen skal hjælpe svømmerne til at træne styrke specifikt i forhold til deres svømmestil, og Holbæk er ifølge træneren den første klub i Danmark til at anskaffe et eksemplar
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Storm P.-maskine barberer tiendedele væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Storm P.-maskine barberer tiendedele væk
Lokalsport Nordvestnyt - 10. februar 2021 kl. 11:17
Af Christian Dahl

- Når man kigger på det, ligner det noget, man selv kan flikke sammen for 500 kroner. men der skal lige et par nuller på.

Sådan siger Holbæk Svømme Klubs træner Michael Hinge om klubbens nye træningsudstyr. Så mange nuller skal der nu heller ikke på, men 18.000 plus moms plus fortoldning er trods alt også en udskrivning.

I et coronatid, hvor klubben blandt andet sparer penge til træningslejre, har den i stedet investeret i et apparat, der skal gøre svømmerne hurtigere. Og Holbæk er frontløbere i Danmark med det nye apparat.

- Vi har det, og elitecenteret i København har det. Ellers er der ikke mig bekendt nogen i Danmark, der har det, siger Michael Hinge.

Det er ellers ganske udbredt i USA, hvor klubben også har fået sendt sit anlæg fra. Og det ligner lidt en Storm P.-opfindelse.

I sin grundform er det bare et stativ med vægte, som man kender det fra de fleste fitnesscentre. I svømmeudgaven er vægtene dog erstattet af store spande, som træneren så kan fylde vand i alt efter, hvilken belastning han ønsker.

Ved hjælp af et system af trisser giver det en belastning, som overføres til svømmeren i vandet, som er bundet fast til maskinen med et bælte og en line.

Og det hele drejer sig om at øve hurtighed. Traditionelt har svømmerne trænet med vægte på land, men Michael Hinge fortæller, at det nye apparat er langt mere effektivt.

- Det man søger i svømning er en overførbarhed fra landtræning til hurtighed. Man kan arbejde nemmere med det på land, da man kun skal flytte sig selv plus vægtene. Men i vandet vejer man kun to kilo, så det er relativt sværere. Vi har ikke noget bevis for, at sprinttræning på land har nogen effekt i vandet, siger Michael Hinge.

- Det er et meget fedt redskab, der gør det muligt at træne superspecifikt.


Michael Hinge, svømmetræner

Han ser det som en fordel, at svømmerne på den måde træner vægttræning direkte relateret til svømmeteknikken.

- Når vi fylder vand i murerbaljerne, så kan vi give en specifik træning. Svømmeren kan svømme med samme power og samme tagrytme hele vejen. Vi kan bare fylde vand i. Jo mere vand, jo mere power, siger Michael Hinge.

Og når det foregår i vand, kan han virkelig lægge belastning på svømmerne.

- Man vejer kun to kilo i vandet, og vi kan fylde 40-50 kilo i spandene, så det kommer nogle ret store vægtforskelle, siger Michael Hinge.

Nogle steder arbejder man i stedet med elastikker, men ifølge Michael Hinge er Holbæks nye maskine mere effektiv.

Svømmeren er med en line forbundet til maskinen på land, der sørger for en konstant belastning. Foto: Kenn Thomsen

- Man kan gøre noget af det samme med elastikker, men en elastik kan jo strammes og slappes, så der kan man ikke holde samme belastning hele tiden. Det er et meget fedt redskab, der gør det muligt at træne superspecifikt, siger træneren.

Når Holbæk Svømme Klub har kunnet anskaffe apparatet, er det ikke kun, fordi der er penge i kassen efter et aktivitetstyndt år. Det handler også om plads, og det havde ikke været muligt i den gamle Holbæk Svømmehal.

- Vi har lige nu masser af plads i Holbæk Sportsby. Det kræver, at man kan bruge en bane til det, hvor der kun kan være to svømmere. Så det er kun til elitesvømmere. I mange klubber vil man ikke kunne afsætte en hel bane kun til det, siger Michael Hinge.

Han forventer, at man kommer til at kunne se investeringen afspejlet i elitesvømmernes tider.

- Vi prøver at se, om ikke vi kan finde nogle tiendedele med det. Det tror jeg godt, vi kan, siger Michael Hinge.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?