30. maj 2020
Peter Schmidt er ikke kun håndboldtræner på sidelinjen. Han skriver også bøger om håndbold. Foto: Anders Ole Olsen
Peter Schmidt er ikke kun håndboldtræner på sidelinjen. Han skriver også bøger om håndbold. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forfatter fra sidelinjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatter fra sidelinjen
Lokalsport Nordvestnyt - 05. april 2020 kl. 11:00
Af Brian Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 55-årige træner Peter Schmidt har været i håndboldsporten i det meste af sit liv - som spiller og træner. I de seneste 30 år har han fungeret som træner, blandt andet i Holbæk og Korsør/Tårnborg. Men det er ikke kun med fødderne plantet ved sidelinjen, at Peter Schmidt lærer fra sig. Siden 2007 har han udgivet en lang række håndboldbøger, der bliver brugt flittigt af idrætslærere rundt om i landet.

- Det startede egentlig med en hjemmeside i 2003, håndboldtips.dk, hvor jeg lagde nogle øvelser ud. Men det gik lidt død. Omkring 2005-2006 sad jeg med nogle trænerkolleger, der havde de samme udfordringer, fordi DHF og HRØ havde gode kurser, men det var meget teoretisk, fortæller Schmidt, der fandt inspiration i en bog om »1000 øvelser i basketball«.

I 2007 skrev han en synop­sis på 40 sider og sendte den til et forlag. Men efter et stykke tid uden svar skød han tanken ud af hovedet.

- Pludselig, på ferie med familien i sommerhus i Ringkøbing, ringede forlaget og var interesseret. De havde sendt den til Jakob Vestergaard, der var assistenttræner i Viborg, og han meldte tilbage, at det ikke fandtes. Vestergaard skrev også bagside-teksten til den første bog, fortæller Schmidt, der officielt blev forfatter, da »Håndboldtips - 725 træningsøvelser til håndbold« udkom i 2007.

Grønspættebog

Siden er det blevet til i alt 27 bog-udgivelser, i forskellig længde og form. Det er blevet til seks håndboldtips-bøger, men ifølge Scmidt kommer der ikke flere i den række. På opfordring har han også lavet 14 temahæfter.

- For eksempel en lille serie på fem små hæfter med træningstips, som ikke kun håndboldspillere kan bruge, som småspil og lege. Den er blevet taget godt imod af idrætslærere rundt omkring, og det er nok den af de fem hæfter, der skiller sig ud, vurderer Schmidt.

Blandt de personlige favoritter i kataloget er »Rundt om bolden«, der udkom sidste år.

- Det er nok den, jeg er gladest for. Jeg forsøgte at lave en slags grønspættebog for håndbolden. Den indeholder kun øvelser, hvor jeg beskriver, hvordan og hvorfor det skal foregå. Det har givet byggeklodser, så folk kan komme i gang, lyder det fra Schmidt, der målretter bøgerne til de mange håndboldtrænere rundt om i landet.

- Det er ikke en bog til Christian Dalmose (træner i TMS Ringsted, red.). Det er til trænere som mig selv, der har mange kasketter på i hallerne, siger han.

Bliver ikke rig

Nu er Peter Schmidt i gang med bogen »Fysisk træning i håndbold«.

- Nu går jeg jo hjemme og der er ikke håndbold. Det er en lille bog på et par hundrede sider om træningsplanlægning i håndbold, hvor jeg går lidt mere i dybden med sæsonplan, sportslig ledelse, oplæg og praktiske eksempler, siger træneren, der til daglig er it-sikkerhedsansvarlig i Sparekassen Sjælland-Fyn i Holbæk - og som mange andre arbejder hjemmefra.

Selv om der allerede er 27 bøger i forfatterskabet, så er skriverierne ikke en kilde til rigdom.

- Kun ved den første bog blev der trykt et oplag, på 2000. Den blev udsolgt, og jeg har efterfølgende udgivet den selv. Så gik jeg over til print-on-demand. Jeg får en rigtig god sommerferie ud af det, og det er på baggrund af biblioteks-pengene. Jeg bliver ikke rig på det, fastslår han.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?