26. maj 2020
Social- og sundhedsudvalget skal tirsdag drøfte et forslag fra formand Hans Nissen (S)  vil give ledelsen på plejehjem mulighed for at sætte borgere i 'frivillig 48-timers afskærmning' når de kommer til tilbage efter udgang. Forslaget skydes ned fra flere sider. Arkivfoto: Allan Nørregaard.
Social- og sundhedsudvalget skal tirsdag drøfte et forslag fra formand Hans Nissen (S) vil give ledelsen på plejehjem mulighed for at sætte borgere i 'frivillig 48-timers afskærmning' når de kommer til tilbage efter udgang. Forslaget skydes ned fra flere sider. Arkivfoto: Allan Nørregaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udvalg skal drøfte nyt forslag: '48-timers frivillig afskærmning'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvalg skal drøfte nyt forslag: '48-timers frivillig afskærmning'

Formand Hans Nissen (S) vil give ledelsen på plejehjem mulighed for at sætte borgere i 'frivillig 48-timers afskærmning' i særlige tilfælde

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 23. maj 2020 kl. 08:13
Af Peter Mailand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

FORSLAG Når partierne i Social og sundhedsudvalget mødes på tirsdag skal partierne drøfte et nyt forslag fra formand Hans Nissen (S): 'Frivillig 48-timers afskærmning' fra de øvrige beboere, for borgere der kommer tilbage på plejehjem efter udgang.

Det skriver udvalgsformanden i en mail til Uge-Nyt.

"Vi er enige i at der skal gives mere slip. Samtidigt ønsker vi også at få det gjort på en måde, så den store sikkerhed, vi har skabt for vore beboere mod smittespredning ikke forringes. Det er klart, at en øget kontakt vil forhøje risikoen, men et af redskaberne kan i den situation være, at hvis centrene vurderer, at der kan være en særlig risiko i enkelttilfælde, så eventuelt kan der aftales en frivillig 48 timers afskærmning fra øvrige beboere," skriver formanden.

Vil gå i dialog

Overfor Uge-Nyt uddyber Hans Nissen:

"Vi kan ikke tvinge folk. Men vi kan gå i dialog og ad dialogens vej forsøge at overtale folk til frivilligt lade sig isolere i 48 timer. Vil de ikke, må vi spørge Patientsikkerhedsstyrelsen om de vil tage sagen op," siger han.

Hos Styrelsen for patientsikkerhed udtaler man sig ikke om konkrete sager, sektionsleder Torsten Larsen oplyser, at besøgsrestriktionerne ikke omfatter beboere der forlader plejehjemmet.

Kun fire sager

"Det påbud, der er givet, gælder plejehjems arealer. Påbuddet regulerer ikke beboeres mulighed for at forlade et plejehjem/plejecenter. Tvangsisolation i medfør af epidemilovens regler vil kræve en afgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed," skriver han i en mail.

Uge-Nyt erfarer, at der kun har været fire sager, hvor styrelsen har pålagt personer tvangskarantæne. Og i alle fire sager var der tale om helt særlige tilfælde indenfor psykiatrien, hvor personer var til fare for sig selv og deres omgivelser.

Overfor Uge-Nyt bekræfter styrelsen, at Alzheimerforeningens med deres udlægning af reglerne, 'har fat i den lange ende.'

Udenfor reglerne

Hos Alzheimerforeningen er direktør Nis Peter Nissen ikke i tvivl om, at det er uden for reglerne.

"Kommunalbestyrelsen kan ikke selv beslutte reglerne om tvangskarantæne - hverken i 48 timer eller 14 dage. Det er alene Styrelsen for Patientsikkerhed," siger han til Uge-Nyt.

Skydes ned af Enhedslisten

Forslaget om frivillig isolation falder heller ikke i god jord hos Bjørn Svensson, der både er medlem af Social- og sundhedsudvalget og samditig har en kone der bor på Benediktehjemmet i Fredensborg, som har været afskåret fra omverdenen rent fysisk i et par måneder.

"Jeg er mildt sagt ikke imponeret over den måde besøg og gåture er forsøgt løst. Det har jeg rejst flere gange i udvalget. Den seneste "løsning" fra i onsdags om gåture er efter min opfattelse grotesk og må laves om hurtigst muligt. Myten og 48 timer i "selvvalgt" isolation har heller ingen hjemmel," siger han i en mail til Uge-Nyt.

Social- og sundhedsudvalget er tirsdag hasteindkaldt for at drøfte sagen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?