27. februar 2020
Nivaagaards Malrisamling har fået værket 'Besøgelsen' (u.å.) af Lambert Jacobsz i privat donation.
Nivaagaards Malrisamling har fået værket 'Besøgelsen' (u.å.) af Lambert Jacobsz i privat donation.
Foto: Pressefoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Museum får sjældent værk af gravid Jomfru Maria

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museum får sjældent værk af gravid Jomfru Maria

Nivaagaards malerisamling fået et hollandsk guldalderværk i privat donation

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 25. januar 2020 kl. 06:00
Af Peter Mailand
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gæsterne på Nivaagaards Malerisamling får fremover mulighed for at oplevet et nyt hollandsk guldalderværk i den faste samling
For musset har fået værket 'Besøgelsen' (u.å.) af Lambert Jacobsz i privat donation, fremgår det af en pressemeddelelse.

Værket viser et sjældent skildret motiv i malerkunsten med to betydningsfulde kvinder i den kristne fortælling: Jomfru Maria, der besøger sin ældre kusine Elisabeth. Begge kvinder er gravide – Maria med Jesus og Elisabeth med Johannes Døberen.

"Værket, der er et pragtfuldt eksempel på realismen i hollandsk kunst i 1600-tallet, lader ikke beskueren i tvivl om, at den hellige madonna med sunde, røde kinder er en jordisk kvinde af kød og blod," står der i pressemeddelelsen.

Marias besøg hos Elisabeth er beskrevet i Lucasevangeliet, hvor det fortælles, at Maria efter at have sagt ja til Gud og indvilliget i at blive mor til Jesus, drager til sin kusine Elisabeth, som højt oppe i alderen også venter barn.

Da de to kvinder mødes, udbryder Elisabeth under Helligåndens indskydelse: "Velsignet er du blandt kvinder, og velsignet dit livs frugt!". Maria bliver hos Elisabeth og hjælper hende, indtil Elisabeth føder Johannes Døberen.

Til minde om Marias besøg hos Elisabeth gøres dagen 2. juli i 1389 til helligdag, Marias besøgelsesdag, som endnu helligholdes i den katolske kirke. I Danmark ophører dagen med at være helligdag i 1770.

Guldaldermaler

Lambert Jacobsz (1598 – 1636) var en hollandsk guldaldermaler, som indtil 1918 var nærmest ukendt. I det 20. og 21. århundrede er flere af hans malerier dukket op, og der kendes i dag 26 af hans værker.

Lambert Jacobsz var udover kunstmaler også prædikant og aktiv i sit lokale mennonitiske samfund. Han blev født i Amsterdam og døde som 38-årig i Leeuwarden under et pestudbrud.

Flere af hans værker findes stadig i bygninger i Leeuwarden, hvortil de blev malet.

Andre af hans værker vises på Nationalgalleriet i Victoria, Melbourne, og en serie helgenportrætter på Musée des Beaux-Arts de Rouen, Frankrig