30. maj 2020
Selv om man er kendt og opvokset i en kernefamilie, kan man godt have helt almindelige udfordringer i søskendeflokken. Dette manifesterer Elisabeth Gjerluff Nielsen på fineste vis i sin, trods emnet, kærlige erindringsbog. Pressefoto
Selv om man er kendt og opvokset i en kernefamilie, kan man godt have helt almindelige udfordringer i søskendeflokken. Dette manifesterer Elisabeth Gjerluff Nielsen på fineste vis i sin, trods emnet, kærlige erindringsbog. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biblioteket anbefaler: Kærlige erindringer om en familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biblioteket anbefaler: Kærlige erindringer om en familie

Mille Sommer Schütt fra Humlebæk Bibliotek, har læst Elisabeth Gjerluff Nielsens 'Store børn: erindring om en familie'

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 29. marts 2020 kl. 07:00
Af Mille Sommer Schütt, Humlebæk Bibliotek
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da jeg fik Elisabeth Gjerluff Nielsens erindringsbog fra 2019 'Store børn: erindring om en familie' i hænderne, var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville læse den. Det vidste jeg allerede, da den udkom.

Jeg er selv vokset op med tonerne fra filmen 'Ballerup Boulevard', som Elisabeth skrev musik til, og Peter AG og Gnags er jo også med på ungdommens lydtapet.

Jeg havde måske ikke de vilde forventninger. Men ... det er nok en af de dejligste bøger, jeg har læst længe.

Poetisk og humoristisk

Elisabeth skriver poetisk og humoristisk om sin opvækst i Skjern i 60'erne og 70'erne. Man finder også hurtigt ud af, at et årti nok bare er et årti, hvad enten man har trådt barneskoene i Skjern, Svaneke eller et helt tredje sted. Der er mange lighedspunkter, som bliver formet alene af tendenserne i tiden, man lever i.

Bogen tager os med tilbage til Elisabeth og de tre søskendes barndom i Skjern.

Familien Gjerluff Nielsen er en almindelig ualmindelig familie med far, mor, storesøster, to storebrødre og rosinen i pølseenden: Elisabeth.

Far overtager familiens manufakturforretning, og mor er travl udearbejdende husmor med en ung pige i huset til hjælp.

Mor har det bedst i fritiden, når hun får lov til at sidde uforstyrret med sin Buddenbrooks eller en anden grandios slægtshistorie. Faktisk holder hun mere af slægt i bogform end ægtefællens store indremissionske familie, som godt kan finde på at dukke uanmeldt op på ellers så fredelige søndage.

Faderen er den mere entreprenante og udfarende type. De fire søskende er, som søskende nu er: forbundne gennem forældrene og hjemmets rammer, men har ellers hver deres personlighed og interesser.

Forældrenes død

I starten af bogen hører vi om forældrenes næsten samtidige død. 'Børnene' er, nu som voksne, helt alene 'hjemme' i søskendeskabet.

For hvert erindringskapitel er der et nutidigt kapitel. Omdrejningspunktet er den bog, Elisabeth vil skrive med broderen Peter om søskendeskab.

Den fælles bog bliver aldrig til noget. I stedet har vi den her tankevækkende bog om familie, barndom og søskende fra Elisabeths egen hånd.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?