10. august 2020
Usserød Renseanlæg er hovedårsagen til, at åerne i Fredensborg Kommune lider, mener det lokale vandlaug og flere lokalpolitikere. Arkivfoto: Julie Grothen
Usserød Renseanlæg er hovedårsagen til, at åerne i Fredensborg Kommune lider, mener det lokale vandlaug og flere lokalpolitikere. Arkivfoto: Julie Grothen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Alle peger i samme retning: Skidtet kommer fra nabokommunen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alle peger i samme retning: Skidtet kommer fra nabokommunen

Et debatinlæg om urenset spildevand i kommunens åer har fået lokal- politikerne ud af sommerdvalen - se her, hvad der er oppe og nede i sagen

Lokalavisen Uge-Nyt Fredensborg - 29. juli 2020 kl. 09:30
Af Fred Jacobsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et debatindlæg fra Johan Peter Gisselmann fra Fredensborg (side 11/12, og som har været offentliggjort på sn.dk og i Frederiksborg Amtsavis, red.)) har fået Fredensborgs lokalpolitikere ud af sommerdvalen og til tasterne.

arrow Læs også: Spildevand: Overløb udgør en lille del af problemet

De har fået travlt med - omend ikke at vaske hænder - så at forklare, at når der bliver udledt urenset spildevand - og kloakvand - ud i Fredensborgs Kommunes vandløb, så er det ikke kommunen, der sviner.

Forkert adresse

Nej: Alle fingrene peger på nabokommunen Hørsholm og det Novafos-ejede Usserød Renseanlæg som synderen. Det er derfra, skidtet kommer.

"Kritikken af forurening af Usserød Å og Nive Å skal rettes det rigtige sted hen, og det er altså byrådet i Hørsholm Kommune," lyder det fra Venstres medlem af Miljø-, Plan- og Klimaudvalget i Fredensborg Kommunbe, Carsten Bo Nielsen, i et debatindlæg som svar på Johan Peter Gisselmanns indlæg (se det på sn.dk).

Denne går i rette med Fredensborg Kommune for at have ansvaret for at lede urenset kloakvand ud i kommunens åer.

FAKTA
  • Usserød Rensanlæg ejes af Novafos.
  • Novafos er et fælleskommunalt selskab, hvor Hørsholm, Allerød, Ballerup, ERgdedal, Frederikssund, Fursø, Gentofte, Gladsaxe og Rudersdal er med.
  • 69 procent af spildevandet kommerfra husstande i Hørsholm Kommune, 23 procent fra husstande i Fredensborg Kommune og 8 procent fra Rudersdal Kommumne.
  • I 2019 blev der registreret 13 overløb, typisk ved kraftig regn og skybrud, på ca. 82.000 m³.
  • I 2018 var der ni overløb med 70.257 m³.
  • I 2017 var der 16 overløb med 83.714 m³.
  • Fredensborg Renseanlæg udleder til Grønholt Å, Karlebo til Bassebækken, Humlebæk/Nivå til Nivåen.


Kilde: Novafos og Fredensborg Vandlaug

Det er, skriver J.P. Gisselmann, sammenholdt med en minimal grødeskæring, medvirkende til, at åerne bliver grødet og kedelige at se på, og at de gror til på grund af øgede mængder af kvælstof og fosfor.

Søren Hansen, formand for Fredensborg Vandlaug, er også bekymret for åernes tilstand, og han peger også på renseanlægget i Hørsholm som hovedsynderen.

"Hørsholm har problemet med overløb. Vi har her i kommunen oplevet ganske få og små overløb fra det lille renseanlæg i Karlebo, men ikke fra anlæggene i Nivå og Fredensborg. Det er Hørsholm, der skal se og få klaret problemet," siger Søren Hansen til Uge-Nyt.

90 procent er regnvand

Han minder så også om, at langt den største mængde af de ca. 83.000 kubikmeter urenset spildevand, der i 2019 (ikke i år, som anført i J.P. Gisselmanns læserbrev, red.) blev ledt ud i Øresund gennem blandt andet åerne i Fredensborg Kommune, er regnvand, altså almindeligt 'ufarligt' regnvand.

"90 procent er overfladevand. Det er de sidste ti procent, der er problemet, fordi de indeholder kvælstof og fosfor. Det er stoffer, der får vandplanterne til at gro og gør vandgennemstrømningen langsommere med ophobninger på bunden til følge," forklarer Søren Hansen og efterlyser hyppigere grødeskæring.

Carsten Bo Nielsen mener, at der skal en anden løsning til, som er en såkaldt dobbeltprofil i Nivåen fra Langstrup Mose ud til Øresund. For det er Nivåen, der samler vandet fra Usserød Å, Grønholt Å og Bassebækken før det havner i Øresund.

Dobbeltprofilen går grove træk ud på at udvide åløbet i siderne, hvilket skal sikre en bedre vandgennemstrømning.

Separatkloakring

Venstre-politikeren er så enig med vandlaugsformanden i, at Hørsholm Kommune skal gøre noget for at forhindre overløb. Her peger Carsten Bo Nielsen på separatkloakring, hvor de enkelte husstande skal sørge for at skille overflade- og kloakvand ad.

Tre gange Fredensborg

SF'eren i Fredensborg Byråd, Hanne Berg, leverer endnu en finger, der peger på Hørsholm som synderen. Hun henviser til, at der sidste år var tre gange så mange overløb alene i Usserød Renseanlæg som sammenlagt i Fredensborg Kommunes egne tre renseanlæg i henholdsvis Fredensborg, Nivå og Karlebo.

arrow DEBAT: Moserne i Fredensborg Kommune i klimakampen
17. april 2020 kl. 07:29 Opdateret: kl. 07:29
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?