2. december 2020
Natascha Holopainen har fået fodfæste på arbejdsmarkedet i jobbet som blæksprutte og receptionist hos Anlægsgartner Gottlieb A/S. Foto: BM
Natascha Holopainen har fået fodfæste på arbejdsmarkedet i jobbet som blæksprutte og receptionist hos Anlægsgartner Gottlieb A/S. Foto: BM
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Natascha har fået en ny start:"Herude har de brug for mig - det tager jeg med hjem hver dag"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Natascha har fået en ny start:"Herude har de brug for mig - det tager jeg med hjem hver dag"

29-årige Natascha Holopainen har haft store og langvarige fysiske, sociale og økonomiske konsekvenser, efter et trafikuheld for ca. 10 år siden. Men efter hun blev ansat hos Anlægsgartner Gottlieb A/S, har hun fået troen på fremtiden og ikke mindst sig selv tilbage

Lokalavisen Frederikssund - 30. oktober 2020 kl. 10:52
Af Birgitte Masson

Natascha Holopainen, smiler svagt, da avisen henvender sig ved skranken hos Anlægsgartner Gottlieb A/S i Skibby.

arrow Læs også: Fokus på opkvalificering skal sikre lokale virksomheder og job

Den 29-årige kvinde ville egentlig ønske, at den historie, hun skal til at fortælle, ikke var hendes.

At hendes liv havde flasket sig anderledes, akkurat som det tegnede til, før ulykken som ændrede alt.

Men den efterfølgende ti år lange kamp for at få fodfæste på arbejdsmarkedet - ja - i livet generelt - og som nu har resulteret i en fastansættelse i anlægsvirksomheden på Stålager 1 i Skibby, er en historie, hun gerne vil fortælle. Hun vil gerne vise andre, for hvem livet har spændt ben, at det rent faktisk er muligt at komme videre.

"Det er jo altid svært at vise andre, at man ikke har det let. Man vil jo helst bare være normal ligesom alle andre. Jeg ønsker jo i bund og grund ikke, at folk skal tage hensyn til mig," fortæller Natascha ærligt, da vi har sat os til rette i virksomhedens mødelokale. Her kan vi tale uforstyrret, og Natascha kan for en stund slippe receptionen med telefoner, der ringer, og kolleger som har brug for hendes hjælp.

Brækker ryggen to steder

Hun spoler tiden lidt mere end ti år tilbage. Til dengang hun 18 år gammel lige er blevet ansat som butiksassistent, og livet først rigtigt skal til at begynde, da hun kommer ud for en trafikulykke.

En tidlig fredag morgen overser en bilist tilsyneladende Natascha, og kører ud i rundkørslen på J.F. Willumsensvej i Frederikssund.

For da Natascha cykler ind i rundkørslen, kører bilisten samtidig ud. Hun har ingen mulighed for at bremse, så hun smadrer hans sidespejl og siderude, ryger op over bilen, lander på hovedet, og brækker ryggen to steder.

Kunne ingenting

"Der har været mange udfordringer," siger Natascha, og ser ud som om hun ikke ved, hvor hun skal starte.

"Pludselig kunne jeg ingenting. Jeg havde mange smerter. Alligevel fik jeg at vide, at der ikke var noget at komme efter, at alt var helet fint. Jeg fik at vide, at jeg var for ung til at have alle disse smerter."

Natascha fortæller, at det blev starten på en hverdag med hovedpine, tinitus og rygsmerter. Hun fortæller også, at hun oveni brugte mange ressourcer på at få udbetalingen fra modpartens forsikring.

Til sidst fik hun en advokat til at køre sagen for sig. Hun havde ikke rigtigt noget netværk at støtte sig op ad, hun var med andre ord meget alene om alting.

Skulle starte forfra

Efter ca. fem år, lykkedes det Natascha at få erstatning, og fra den ene dag til den anden, gik hun fra modtage penge for tabt arbejdsfortjeneste til at være på kontanthjælp.

Så nu var det ikke længere alene de konstante smerter, der var en del af hverdagen, det blev Jobcentret også. Nu skulle Natascha tilbage på arbejdsmarkedet.

"Jeg kom i virksomhedspraktik forskellige steder i begrænsede timer. Men hver gang knækkede det for mig, fordi jeg ikke kunne klare de timer, jeg skulle op på. Så ofte skulle jeg starte forfra. De forløb gjorde mig næsten endnu mere syg. Det var en hård kamp at være i jobsystemet."

Alting ændrede sig imidlertid, da Natascha kom på et såkaldt ressourceforløb.

Hun fortæller, at målet var, at hendes jobmuligheder skulle afklares til flexjob eller førtidspension.

Det var hun imidlertid ikke selv klar over, før hun sidder i firmaet Anlægsgartner Gottlieb A/S sammen med sin jobkonsulent:

"Til samtalen her hører jeg første gang ordet førtidspension, jeg havde hele tiden troet, at jeg skulle i flexjob og være selvforsørgende igen. Jeg har altid haft fritidsjobs ved siden af skolen. Da ulykken skete, var jeg lige blevet ansat på fuldtid som salgsassistent i Føtex i Herlev. Jeg skulle afsted på min 5. arbejdsdag. Jeg er ikke typen, der ikke vil arbejde."

En del af firmaet

Jobkonsulenten, firmaet Gottlieb A/S og Natascha beslutter, at hun skal starte i virksomhedspraktik i receptionen. I begyndelsen bare nogle få timer.

"Ret hurtigt følte jeg, at jeg var en del af firmaet, at jeg ikke bare var en flexjobber, men at jeg var på lige fod med de øvrige fuldtidsansatte. Pludselig var der noget som gav mening. Jeg følte mig accepteret. Jeg husker, at der ikke gik lang tid, før jeg tænkte; 'Jeg er nødt til at gøre mig uundværlig her'."

Det lykkedes. I dag afløser Natascha en anden kvinde, som også er ansat i flexjob.

"Vi supplerer hinanden. Jeg er her tre dage den ene uge og to dage den anden uge i mellem syv og elleve timer. Med tiden håber jeg, at jeg kan arbejde mere."

'Der er brug for mig'

Natascha reflekterer lidt over ordene, inden hun siger:

"Det her er et godt sted at være for mig. Der har ikke været mange dårlige dage. Når jeg træder ind ad døren, så vender humøret, hvis jeg har haft en dårlig morgen. Og selvom jeg stadig døjer med tinitus, smerter og hovedpine, så gør visheden om, at jeg kan opfylde et behov, at jeg bedre kan klare at arbejde," siger Natascha og uddyber:

"Det har stor betydning for mig, at jeg ved, nogen har tiltro til mig, og at nogen har tillid til, at jeg kan klare de arbejdsopgaver, jeg har her. Det betyder også virkelig meget, at jeg har en varierende hverdag. Nogle gange kan jeg slå hovedet fra og få lov til at stå at sortere fakturaer i nummerorden og sætte i mappe. Andre dage sidder jeg og tjekker priser på det, vi har betalt, eller noget andet som kræver lidt mere koncentration. Jeg kan stadig godt mærke, at jeg nogle dage, hvis mit hoved ikke er så godt, skal have tingene fortalt flere gange. Heldigvis er her ingen dumme spørgsmål, og der er plads til de mindre gode dage," fortæller Natascha, og kommer med en opfordring:

"Jeg ville ønske for andre, der står i min situation, at de kan finde sådan en plads som jeg har fundet, hvor man virkelig kan blive anderkendt, og hvor man kan få det løft, man sådan har brug for. Det giver så meget til livet. Man skal blive ved med at tro på det, og blive ved med at klø på. Og det er ok, at have dårlige dage og blive i sengen, så længe man kommer videre derfra," lyder opfordringen fra Natascha som tilføjer:

"Jeg synes stadig, at det er svært at acceptere, at jeg ikke kan, alt det jeg gerne vil."

Hun skabte et behov

Direktør Thomas Gottlieb fortæller, at han til den første samtale med Natascha og hendes sagsbehandler havde meldt ud og sagt, at der ikke var mulighed for en fastansættelse, når praktikforløbet var slut.

"Jeg sagde til Nataschas sagsbehandler, at det ikke kunne lade sig gøre. For der var ikke flere jobs her. Men vi ville godt have hende i en form for praktik her i et halvt års tid. Imidlertid skete der det, at hun startede her, og gjorde det rigtig godt, og skabte et behov, vi ikke selv troede, vi havde."

Thomas Gottlieb fortæller, at det var under en samtale med direktøren for salg- og drift Tobias Røndbjerg, som under et direktionsmøde fortalte om samarbejdet med Natascha.

"I forvejen har vi en anden kvinde i flexjob ansat i receptionen, som vi har haft i otte år. Da ansættelsesperioden med Natascha var ved at være slut, sad Tobias Røndbjerg og jeg til det ugentlige direktionsmøde og kom til at snakke om hende. Jeg troede jo, at udgangen skulle være den, som vi havde aftalt på forhånd, da det går op for mig, at Tobias havde et fantastisk samarbejde med hende. Og at hun gik ind og tog ansvar for nogle ting, vi ikke havde forventet hun ville gøre. Og så blev vi enige om, at vi ville ansætte hende i et ordinært flexjob."

Artiklen har været bragt i Erhverv Nordsjælland - et erhvervstillæg udgivet af Frederiksborg Amts Avis

arrow Byggeboom i Frederikssund Kommune
13. november 2020 kl. 11:38 Opdateret: kl. 14:29
arrow Tema: Kom tættere på Frederikssunds erhvervsliv
10. november 2020 kl. 12:38 Opdateret: kl. 12:38
arrow Samarbejder med giganter: Vil lave papir-flasker til hele verden
10. november 2020 kl. 08:27 Opdateret: kl. 13:19
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?