2. juli 2020
Flere end 100.000 dukker og dele kan man se på museet.
gallery icon

Se billedserie

Flere end 100.000 dukker og dele kan man se på museet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Guide til sommer i Frederikssund: Dukkedrømmen blev til et dukkemuseum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Guide til sommer i Frederikssund: Dukkedrømmen blev til et dukkemuseum

På Skuldelev Dukke- og Legetøjsmuseum, vises et helt århundredes legesager frem

Opdateret 26. juni 2020 kl. 13:35
Lokalavisen Frederikssund - 26. juni 2020 kl. 06:28
Af Anne Lønstrup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som barn havde Hanne Paaske kun en kludedukke at lege med.

arrow Læs også: Guide til sommer i Frederikssund: Ny fjordbåd sejler på Roskilde Fjord

Men som voksen tog hun revanche og begyndte at samle dukker i alle afskygninger. Hun samlede så mange, 8.000 dukker, at de til sidst fyldte hele stuen hjemme i huset i Skuldelev, hvor hun levede med sin mand, Harly, og deres fire børn.

Da nabohuset, som tilhørte Selsø Lindholm Gods en dag stod tomt, tog familien chancen, lejede huset og åbnede et dukke- og Legetøjsmuseum. Nu skulle de lige se, om der var basis for et museum fyldt med legetøj, før de for alvor kastede sig ud i at drive museum.

Det var i 1989. Siden købte de huset og byggede derpå endnu et hus, og sidste år kunne Skuldelev Dukke- og Legetøjsmuseum fejre 30-års jubilæum.

I dag ringer folk ringer fra hele Danmark - fra Brønderslev til Rødby - for at tilbyde legetøj fra gemmerne. Og Kirsten og Harly, har taget imod det meste, hvilket de to huse fulde af legetøj vidner om.

100.000 dele
Museet er en overflod af gammelt legetøj. Her er dukker, bamser, glansbilleder, biler, dukkehuse, nipsenåle, plasticdyr, Barbier, bondegårde, tinsoldater, busser, tog, flyvemaskiner ... ja, alt hvad børn og nostalgiske voksne kun kan drømme om at eje. I alt 100.000 dele samlet på ét sted.

"Nogle løber lige udstillingen igennem på ti minutter og går igen, men mange bliver her i timevis. De går og snakker med hinanden om tingene og bliver nostalgiske og siger: Sådan én havde jeg. Den slog min lillebror i stykker for mig," fortæller Harly Paaske.

Han giver gerne en rundvisning, hvis man ønsker det. Men mange vælger også at gå ned ad mindernes boulevard uden en rundvisning.

Gæsterne kan bruge så meget tid på museet og bagefter i haven, at han og datteren nogle gange har sagt: "Nu går vi, så må I lukke jer selv ud."

Arvet legetøj

Harly Paaske viser rundt i udstillingen, som er ladet med minder - også for ham.

"Dukkehuset her fik vi af nogle mennesker i Holte, hvis mor var kommet på plejehjem. De ringede og spurgte, om vi var interesseret. Vi skulle bare komme og tømme det og bære det ud. Vi troede jo, det var et enkelt dukkehus, men det var kæmpestort," siger han og peger på et trefløjet, mandshøjt dukkehus i flere etager fyldt med møbler, nips og dukker.

Der er også en sektion med grønlandsk legetøj, komplet med håndlavet konebåd. Der er legetøj lavet af russiske krigsfanger i krigsfangelejr i Jægerspris, som byttede legetøjet for mad og tobak. Der er dukker lavet af riskorn, så små, at øjet næsten ikke kan se dem. Der er smykker lavet af hår, egnsdragter, kaffestel i miniformat og et hjemmelavet tivoli med ballongynger.

Flere steder i museet bliver det fortalt, hvor legetøjet stammer fra. F.eks. er en større samling Teknobiler en gave fra et forældrepar, der havde læst i avisen, at Skuldelev Dukkemuseum havde haft indbrud. De kom så med deres afdøde søns gamle samling, som havde ligget i mange år, efter at sønnen var død kun 13 år gammel.

Dukke med i kisten

Om sit eget legetøj husker Harly kun, at han havde en hest i blik, som man kunne trække op.

"Vi hører til den årgang, der ikke havde legetøj. I dag kan børn jo dårligt være på deres værelser for bare legetøj," siger Harly Paaske og indrammer i én sætning, hvorfor der er så meget nostalgi i at kigge på et legetøjsmuseum - for de ældre generationer er meget af legetøjet kun noget, de kunne drømme om at eje, da de selv var små. Præcis som det var for Hanne Paaske.

Når Harly bliver spurgt, hvilken en af legesagerne, hans nu afdøde kone var mest glad for, kan han ikke pege på én særligt elsket dukke.

"Hun var glad for det hele, og da hun blev begravet, fik hun en dukke med sig. Det var jeg og børnene enige om, at hun ville have sat pris på," siger han.

I dag er Dukke- og legetøjsmuseet blevet et livsværk også for ham. Han er født i 1933, og det kan da godt mærkes i benene, når han går på trapper. Men i sæsonen, som løber fra 1. marts til 30 oktober, er det ham og hans datter, Marianne, der sammen driver dukkemuseet i Skuldelev.

Det koster 20 kr. pr barn og 40 kr. pr. voksen at se det privatejede Skuldelev Dukkemuseum og Legetøjssamling.

arrow Guide til sommer i Frederikssund: Roskilde Fjord rundt på cykel
27. juni 2020 kl. 07:22 Opdateret: kl. 15:06
arrow Guide til sommer i Frederikssund: Så vender vi kajakken
26. juni 2020 kl. 06:38 Opdateret: kl. 17:23
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?