26. maj 2020
Af de mange fine fund, Frederikssund Museum Færgegården viser frem i den permanente udstilling, er der nogle helt specielle sten, som står arkæolog Palle Østergaard Sørensens hjerte nær. Foto: Adobe Stock
Af de mange fine fund, Frederikssund Museum Færgegården viser frem i den permanente udstilling, er der nogle helt specielle sten, som står arkæolog Palle Østergaard Sørensens hjerte nær. Foto: Adobe Stock
Foto: zichrini - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gådefulde sten bevarer deres hemmelighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gådefulde sten bevarer deres hemmelighed
Lokalavisen Frederikssund - 21. maj 2020 kl. 08:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fire sælsomme håndtegnssten fra bronzealderen står arkæolog, på Frederikssund Museum Færgegården, Palle Østergaard Sørensens hjerte nær. Af alle de mange fine fund, som Frederikssund Museum, Færgegården viser frem i den permanente udstilling har stenene med de mærkelige streg-hænder en helt særlig status. Måske fordi deres mystiske symboler endnu er en gåde.

"Da den permanente udstilling på Frederikssund Museum Færgegården blev planlagt for få år siden, var jeg ikke i tvivl om, at de fire håndtegnssten fra Venslev i Hornsherred skulle have en central placering i udstillingen," lyder det fra Palle Østergaard Sørensen i en pressemeddelelse.

"Jeg har altid følt noget specielt for de gådefulde sten, som jeg var med til at udgrave i 1985. Desuden hører stenene til blandt de ypperligste fund fra oldtiden i museets samling, også på et internationalt niveau," fortæller Palle Østergaard Sørensen.

Motivet på de fire helleristningssten viser en underarm med håndflade og fem, spredte fingre. Over hånden findes altid fire, vandrette streger. Stenene blev fundet tæt sammen ved gavlen af en godt 18,5 m lang bygning bestående af en dobbelt stenramme, hvor væggen har stået. I forbindelse med bygningen og håndtegnsstenene fandtes yderligere en rakke bautasten og enkelte urnegrave. Bygningen fra Venslev er det bedste eksempel på en kultbygning fra den skandinaviske bronzealder, og den kan i dag ses i museets baghave.

Spredt fra kultbygning i Venslev

I alt kendes der atten af disse sten fra det danske område, og ti af dem er fundet i Hornsherred eller i området rundt om Frederikssund. Yderligere fire sten er fundet i Odsherred, og samlet set er der således en kraftig koncentration af håndtegnssten i fjordområdet. Hovedparten af stenene er fundet uden kontekst, men flere har indgået som dæk- eller sidesten i forskellige gravkonstruktioner, og de kan på denne måde dateres til midten af bronzealderen omkring år 1000 f.Kr.

Koncentrationen af håndtegnssten i Hornsherred synes at vise, at motivet på en eller anden måde kan være udgået fra kulthuset, hvorfra det har spredt sig rundt i det nordsjællandske område.

Mange har prøvet at tyde billedet med håndfladen, de spredte fingre og de fire streger. Nogle har set motivet som en graviditetsperiode: fem fingre - fire streger lig med ni måneder, og dermed sat tegnet i forbindelse med en frugtbarhedskult. Andre forskere ser fingrene og stregerne som en form for talsystem. Men indtil videre er "koden" fra bronzealderen ikke blevet brudt.

pressemeddelelse

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?