9. august 2020
Abbas Fadhel Hassan, der kom til Danmark fra Irak for 20 år siden, er manden bag Frederikssunds nye fødevare bazar, som byens borgere har taget særdeles godt imod. Foto: BM
Abbas Fadhel Hassan, der kom til Danmark fra Irak for 20 år siden, er manden bag Frederikssunds nye fødevare bazar, som byens borgere har taget særdeles godt imod. Foto: BM
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Abbas fra Damascus Bazar: "Danskerne er meget åbne for at prøve alt det nye"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Abbas fra Damascus Bazar: "Danskerne er meget åbne for at prøve alt det nye"

I de tidligere Matas-lokaler i Jernbanegade har Abbas Fadhel Hassan åbnet Damascus Bazar. Her bugner det fødevarer frugt og grønt og mellemøstlige specialiteter

Lokalavisen Frederikssund - 08. juli 2020 kl. 06:22
Af Birgitte Masson
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Damascus Bazar er navnet på Frederikssunds nye butik i gågaden. Den leder tankerne hen på et offentligt marked i mellemøsten, med et virvar af dufte, smage og indtryk.

For midt i Frederikssund, i lokalerne hvor Matas har holdt til en årrække, er produkter til kroppen nu udskiftet med frugt og grønt, og en bred palette af krydrede, eksotiske madvarer, som man typisk finder i det mellemøstlige køkken.

Bag Frederikssunds seneste skud på stammen over nye butikker står 39-årige Abbas Fadhel Hassan, der kom til Danmark for 20 år siden, efter at være flygtet fra krigens rædsler i Irak.

Han er optaget, da Lokalavisen kigger forbi. De mange mennesker i butikken skal serviceres, og Abbas ungarbejdere skal også lige have et par instrukser med på vejen. I dette tilfælde handler det om, hvordan de friske, solmodne, danske jordbær skal arrangeres ude foran butikken.

Men der går ikke lang tid, før vi kan trække indenfor i et noget roligere hjørne af butikken.

"Hvorfor Frederikssund?" Abbas griner.

"Godt spørgsmål." Han tænker lidt, inden han svarer.

"Det var vel fordi en ansat i min forretning på Nørrebro kommer fra Frederikssund. Han fortalte mig, at der ikke var sådan en butik her."

Abbas fortæller, at han besluttede sig for at lytte til medarbejderen og kigge lidt nærmere på byen.

"Jeg fik et chok. Jeg var vant til Nørrebro, hvor der er mange mennesker. Her var der ingen. Men min medarbejder pressede på. Så jeg gik i gang med at kigge efter lokaler, og fandt så dette."

Vil prøve alt det nye

I dag er al skepsis gjort til skamme. For noget tyder på, at borgerne i Frederikssund er særdeles glade for det mellemøstlige køkken.

"Jeg havde ikke forventet det her. Vi er meget taknemmelige for, at Frederikssund og oplandet har taget så godt imod os. Når man mærker, at kunderne er glade for, vi er kommet til byen, så vil man gerne knokle for dem."

Og knokle, det gør Abbas.
"Vi sover kun få timer i døgnet. Her er virkelig travlt. Min familie ser mig ikke. Men min kone og jeg har lige talt om, at vi måske skulle flytte til Frederikssund. Vi bor i Hovedstaden, så udover de mange timer jeg bruger her og på Grønttorvet om morgenen, så bruger jeg også to timer på transport om dagen. Så vi skal se, om vi kan finde et hus, vi kan leje her i byen." Abbas smiler og tilføjer:

"Men der skal være plads til vores seks børn."

Vi bliver afbrudt af en kvinde, der spørger efter nogle specielle tyrkiske kiks.

"De er lige kommet," siger Abbas, som kalder på en af sine medarbejdere, der kan hjælpe kvinden.

Han kommer smilende tilbage:
"Danskerne køber alt det vi anbefaler og har i butikken. De er meget åbne for at ville prøve alt det nye."

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?