24. februar 2020
De berørte beboere langs Stenløse Å mødtes onsdag i Freddy Pless' have på Baneringen. Her gav de udtryk for deres frustration over Stenløse Å-projektet.
De berørte beboere langs Stenløse Å mødtes onsdag i Freddy Pless' have på Baneringen. Her gav de udtryk for deres frustration over Stenløse Å-projektet.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgergruppe kæmper for at bevare Stenløse Å: "Vores forslag er langt bedre end en rørlægning"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgergruppe kæmper for at bevare Stenløse Å: "Vores forslag er langt bedre end en rørlægning"

"Vi er kommet med to modforslag til omlægningen af Stenløse Å, men man lytter ikke til os," siger Stig Bundgaard, formand for foreningen "Bevar Stenløse Å"

Lokalavisen Egedal - 20. januar 2020 kl. 12:07
Af Kenneth Tanzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hos foreningen og borgergruppen "Bevar Stenløse Å", der har over 1000 Facebook-medlemmer, er man igen klar til at trække i arbejdstøjet efter offentliggørelsen af den nye VVM-rapport.

"Den får os bare til at kæmpe endnu mere. Vi vil gå rigtig langt for at bevare Stenløse Å. Det handler om at præge borgere og politikere mest muligt, så alle kan se det forkerte i en omlægning og rørlægning af Stenløse Å," siger Stig Bundgaard, der er formand for borgergruppen.

Han lægger ikke skjul på, at udsigten til en fire meter bred arbejdsvej gennem folks haver er helt ude i hampen.

"Det er i sig selv helt forkert at rørlægge Stenløse Å, men når man ser på den mulige udførelse af anlægsarbejdet, så tager man sig til hovedet. Jeg kan godt forstå borgernes bekymring. Det er jo ikke sjovt," siger Stig Bundgaard, der får opbakning fra Alfred Rasmussen - ligeledes fra foreningen.

"Når man læser VVM-rapporten, så står der ikke, at anlægsarbejdet vil berøre huse og haver. Der står bare, at man vil fælde nogle træer for at benytte den fire meter brede vej. Det er håbløst beskrevet og virker nærmest som om, at man ikke er opmærksom på husene langs å'en," siger Alfred Rasmussen, der heller ikke udtrykker begejstring for det rør, som Novafos vil benytte i å'en.

"Det nye rør bliver beregnet ud fra en 10 års-hændelse, og konsekvensen af dette skal man lede længe efter i rapporten. Her viser scenariet ved en 10 års hændelse, at store områder i industrikvarteret ved Damgårdsparken og ved ejendommene langs å'en ved Bøgevej, Askevej, Elmevej, Egevej, Baneringen og Bauneholmvej nu blot ved en 10 års hændelse vil få oversvømmelser på op til 10 cm. Hvis man prøver at tælle ejendommene der får oversvømmelser, ender det med 30-40 stykker," siger Alfred Rasmussen.

arrow Læs også: Stenløse Å: Her er projektet og tidsplanen
Dyrelivet forsvinder

Planen fra Egedal Kommune og Novafos går ud på at etablere et regnvandsbassin nord for Stenløse og lede vandet uden om byen og under Frederikssundsvej, inden det løber ud i Værebro Å, men ifølge Stig Bundgaard, så kommer projektet til at få store konsekvenser for området

"Det skønne dyreliv, som vi i dag har i Stenløse Å, forsvinder totalt ved en rørlægning. Vi kan sige farvel til ænder, ørreder, isfugle og mange andre dyr. Mange beboere flyttede jo hertil i sin tid, fordi de gerne ville bo tæt på å'en - ikke fordi de havde et ønske om at bo ved siden af et rør," siger Stig Bundgaard.

Så du køber ikke oversvømmelserne som et godt argument for at lave en omlægning?

"Nej, det gør jeg faktisk ikke. Det er rigtigt, at der har været nogle få oversvømmelser langs Stenløse Å, men den seneste ligger mange år tilbage. Man kunne også undersøge muligheden for at sikre de ramte huse i stedet for at lukke en hel å".

Under alle omstændigheder mener Stig Bundgaard, at en bevarelse af Stenløse Å kan forsvares, når man sætter det op imod eventuelle oversvømmelser.

"I rapporten "Klimasikring af Stenløse By", som Novafos selv har skrevet, står der sort på hvidt at den eksisterende åbne å teoretisk set kan håndtere en 20-års regn. Det eneste det forudsætter er blot, at Egedal Kommune sørger for en løbende vedligeholdelse. Ud fra dette kan man vel tillade sig at påstå, at å'en ikke skal omlægges, men blive hvor den er - blot med en fremadrettet behørig vedligeholdelse måske en til to gange ekstra om året," siger Stig Bundgaard.

Hvad kan I gøre for at få kommunen på andre tanker?

"Vi har allerede gjort en hel masse. Vi har fremlagt to alternative forslag, der er langt bedre end en rørlægning. Vores første forslag går ud på, at der laves en sluse ved forsinkelsesbassinet nord for Egedal by. Det ville betyde, at vandet stadig kunne løbe igennem Stenløse, ligesom dyrelivet ville blive bevaret. Vores andet forslag er at lave et overløbsrør fra Stenløse Å til bækken ved fuglesø i udkanten af Stenløse Å. Det ville også være en bedre løsning".

Kig andre steder hen

Stig Bundgaard mener, at Egedal bør kigge mod løsninger i andre kommuner.

"Århus er åbnet op, fordi man har taget hensyn til å'en og værnet om dens dyreliv. I Randers har man haft Realdania-fonden til at støtte et projekt, så der er muligheder, hvis man er klar til at gå efter dem," siger Stig Bundgaard.

"Føler I jer ikke hørt i processen?

"Nej, slet ikke. Den nye VVM-rapport er præget af Novafos efter ønskerne fra kommunen. Man lytter ikke til os og vores forslag, hvilket man nok burde, da det nuværende projekt har fået over 100 indsigelser."

arrow Læserbrev: Bo Vesth svarer Stenløse-borger
20. januar 2020 kl. 08:59 Opdateret: kl. 08:59