20. januar 2019
Joan Haar. Foto: pm
Joan Haar. Foto: pm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens køgenser: Dyreelsker og en fighter for de svage i samfundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens køgenser: Dyreelsker og en fighter for de svage i samfundet
LørdagsAvisen - 09. september 2018 kl. 07:40
Af Per Møller
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"Jeg har altid gået meget ind for dyrevelfærd - og at kæmpe for de svage i samfundet. Der skal være plads til os alle".

Ordene kommer fra Joan Haar, der i mandag - den 1. oktober - kan fejre 25 års jubilæum i Køge Kommune.

Joan Haar er født og opvokset på Møn. Hun i den lokale folkeskole hvor hun gik ud efter 9. klasse.

Hendes fritidsinteresse har altid været dyr, så udover at lege med veninderne efter skoletid, var hun meget optaget af at passe familiens kæledyr, hund, kat og fugle.

"Jeg har altid været dyrelsker lige fra barndommen. Specielt hunde. I dag har vi to hunde - to såkaldte "rundkørsler"", fortæller Joan Haar med et smil.

"Jeg har altid haft "brugte hunde, katte, kaniner og fugle. Altså dyr, som via internater har søgt et nyt, trygt hjem. Dyr skal behandles ordentligt - jeg kan ikke forstå, at der er dyr der ikke får den optimale pleje og ordentlige behandling. Det er trist", siger Joan Haar, der flyttede til Køge i 1974. Her boede og arbejdede nemlig hendes tilkomne mand, Iver, som stammer fra Næstved-egnen.

"Vi boede de første år, fra 1974-79 i Karlemosen. Derefter flyttede vi til Boholte hvor vi boede frem til 1983. Så fik vi hus på Østre Sandmarksvej hvor vi boede til 1998, hvorefter vi flyttede til vores nuværende adresse i Vemmedrup", fortæller Joan Haar, der gik arbejdsløs et par år efter at hun var flyttet til Køge.

"Der var jo massiv arbejdsløshed dengang. Men så fik jeg job i en børnehave, senere i hjemmeplejen, inden jeg kom til Frihedsvejens skole ved Køgehallerne. Da kommunen så nedlagde skolen, og startede børneinstitutionen Mælkebøtten, besluttede jeg at tage pædagoguddannelsen som 35 årig. Da jeg var færdiguddannet i 1993 fik jeg job på først Mælkebøtten, siden Strandgården, inden jeg i 1996 fik job som afløser i Værestedet Huset i Ølby Centret og i 1997 blev fastansat. Her har jeg arbejdet lige siden", fortæller Joan Haar, der udover de daglige opgaver, også har haft flere tillidsjob i forbindelse med hendes arbejde gennem årene.

Værestedet Huset er for psykisk syge mennesker og mennesker med nedsat funktionsevne.

På Strandgården var Joan bl.a. aktiv indenfor forældrebestyrelsen. Dertil tillidsrepræsentant, TR og arbejdsmiljørepræsentant, AMR. Desuden var Joan Haar med i Køge Kommunes FMU - Fælles medarbejder udvalg, men tabte sin plads ved sidste valg til dette, og hun er med i HMU-udvalgets bestyrelse som medarbejder repræsentant.

"Jo, jeg har haft mange kasketter på - men jeg kan li' det", smiler Joan Haar, der i Huset også kører ud og vejleder de pårørende i eget hjem. Hun har også været med til at starte et aktivitetsråd op i Huset - og så har hun været med til at starte Torsdagsklubben i Den Gule Dør på Sygehusvej.

"Min holdning er, at de svage i samfundet også skal høres. Jeg vil være med til at hjælpe dem med at kæmpe deres sag i samfundet. Jeg er en fighter for de svage i samfundet - der skal være plads til os alle", fastslår Joan Haar, der også er politisk engageret.

Hun er medlem af Socialdemokratiet i Køge og stillede op til Kommunalvalget i 2017.

"Jeg får altid rodet mig ind i et eller andet. Jeg har også været med i bestyrelsen - og formand gennem nogle år - i beboerforeningen på Østre Sandmarksvej", siger Joan Haar, der i 2005 tog en uddannelse til hospitalsklovn.

Hun afsluttede uddannelsen i 2008, og virkede herefter som hospitalsklovn på Holbæk Sygehus frem til 2012, hvor hun stoppede på grund af at det blev for hårdt når også de mange andre ting hun involverede sig i arbejdsmæssigt skulle passes.

"Men jeg fik da gjort en forskel for nogle børn og deres pårørende", siger Joan Haar, der sammen med Iver er forældre til to døtre, der har beriget familien med fem børnebørn.

"Jo, jeg keder mig bestemt ikke", smiler Joan Haar, der slapper af med gåture med familiens to hunde.

"Det er pragtfuldt at gå tur med hundene. Man slapper så dejligt af, nyder naturen, og så møder man altid mennesker der er ude på samme mission som én selv. Og så får man som regel en god snak med dem man møder", siger Joan Haar, der endnu ikke ved hvor længe hun vil være aktiv på arbejdsmarkedet.

"Det kommer alt sammen an på hvordan jeg har det. Det bliver svært at slippe, for jeg elsker mit job, men en dag skal man gå give slip. Men så tror jeg, at jeg melder mig til noget frivilligt arbejde - der er altid nogen der søger efter frivillige", slutter Joan Haar.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk