17. oktober 2019
Kronprins Christian og Kronprinsesse Alexandrine på besøg på Gammelkjøgegaard i forbindelse med militærøvelse 1911. Imellem dem ses stamhusbesidderinde Emmy Carlsen med sammenklappet parasol. Foto: Køge Arkiverne.
gallery icon

Se billedserie

Kronprins Christian og Kronprinsesse Alexandrine på besøg på Gammelkjøgegaard i forbindelse med militærøvelse 1911. Imellem dem ses stamhusbesidderinde Emmy Carlsen med sammenklappet parasol. Foto: Køge Arkiverne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor billedserie: Royale besøg gennem 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor billedserie: Royale besøg gennem 100 år
LørdagsAvisen - 25. maj 2019 kl. 06:06
Af Per Møller
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når Hendes Majestæt Dronning Margrethe II tirsdag den 28. maj ankommer til Køge Havn med det smukke Kongeskib Dannebrog, er det bestemt ikke første gang, at Køge får royalt besøg.

arrow Læs også: Sommertogter på det sejlende slot går tilbage til Christian d. 10.

Den snart 731 år gamle købstad har gennem de seneste mere end 100 år været vært for adskillige royale besøg, viser en gennemgang af historiebøgerne hos Køge Arkiverne.

De seneste snart 110 års arkiver fortæller nemlig, at Køge i 1911 havde besøg af Kronprins Christian og Kronprinsesse Alexandrine på Gammel Kjøgegaard i forbindelse med en militærøvelse.

To år senere, den 27. april 1913, aflagde kongefamilien søndagsvisit i Køge, hvor det blev bl.a. til besøg i Køge Kirke og på Køge Museum.

Fra listen over de registrerede besøg af den royale familie frem til dags dato kan bl.a. nævnes:

Juli 1938 var Kong Christian den 10., kronprinsesse Ingrid og kronprins Frederik på besøg i Køge for at fejre Køge bys 650 års byjubilæum.

I 1977 var Dronning Ingrid, der var protektrice for Vallø Stift, på besøg i Herfølge, hvor hun afslørede n mindetavle på Herfølge kirkemur. Mindepladen var bekostet af Vallø Stift. Mindepladen blev opsat for at mindes de dræbte og sårede Landeværnssoldater under "Kampen ved Herfølge" i 1807, som var en del af "Træskoslaget"

24. september 1983 i forbindelse med den officielle åbning af den sidste del af Køge Bugt banen fra Solrød til Køge.

Den 4. juli 1988 var Dronning Margrethe og Prins Henrik på besøg for at deltage i fejringen af Køge bys 700 års jubilæum samt den officielle åbning af Kunstmuseet Køge Skitsesamling.

I maj 1989 var Hendes Majestæt Dronning Margrethe med ved den officielle åbning af Køges nye sygehus, RASK.

Den 31. august 2002 indviede Kronprins Frederik Danmarksmesterskaberne i bueskydning på Køge Stadion.

Den 29. november 2008 aflagde Dronning Margrethe besøg i Gobelinsalen på KØS i Nørregade i forbindelse med åbningen af undervisningsportalen Dronningens Gobeliner.dk over 1200 års Danmarkshistorie.

Den 4. oktober 2010 i forbindelse med markeringen af 300 året for "Slaget i Køge Bugt".

Den 30.maj 2016 indviede Dronning Margrethe officielt Borgringen i Lellinge ved Køge.

Uventet besøg i Køge Havn
Den 10. juni 2010 kom Kongeskibet Dannebrog på uventet besøg i Køge Havn. Det skyldtes at den royale familie i forbindelse med et besøg på Vemmetofte Kloster ved Fakse Ladeplads skulle lægge til i Rødvig Havn, men på grund af vind og vejr kunne dette ikke lade sig gøre - i stedet måtte kongeskibet hurtigt omdirigeres til Køge Havn, hvorfra de kongelige kom det sidste stykke vej frem til deres bestemmelsessted.

En stor tak skal lyde til personalet hos Køge Arkiverne for flot og professionel assistance i forbindelse med udarbejdelsen af denne gennemgang af en række af de royale besøg i Køge de seneste snart 110 år.

arrow Skoleleder: Dronningens besøg er for hele Borup
27. maj 2019 kl. 06:11 Opdateret: kl. 13:54

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk