15. november 2018
Linné og Martin Sommer fejrer jubilæum på Restaurant Arken i denne uge. Lige nu er parret også fuldt beskæftiget med forberedelserne til åbningen af det nye spisested på Køge Marina - en amerikansk diner.

Foto: Martin Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Linné og Martin Sommer fejrer jubilæum på Restaurant Arken i denne uge. Lige nu er parret også fuldt beskæftiget med forberedelserne til åbningen af det nye spisested på Køge Marina - en amerikansk diner. Foto: Martin Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Restaurant Arkens forvandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Restaurant Arkens forvandling
LørdagsAvisen - 02. februar 2018 kl. 17:06
Af Martin Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gennem de seneste 10 år har Restaurant Arken i Køge udviklet sig fra at være en lokal restaurant kendt for sin wienerschnitzel og den gode udsigt over Køge Bugt til at være et stort og velrenommeret spisested, der tiltrækker gæster fra det meste af Sjælland, og som hvert år tager imod omkring 60.000 spisende gæster.

Bag den imponerende udvikling står Linné Sommer, der sammen med sin mand, Martin Sommer, overtog restauranten på Køge Marina for 10 år siden. Det var kærligheden, der i sin tid trak Linné Sommer til Køge, men hun og Restaurant Arken har på mange måder også været uløseligt forbundet, siden skagboen satte sine fødder i Køge første gang.

"Den første gang, jeg besøgte Martin i Køge, spiste vi her, og da sagde jeg: "Hvis jeg skal flytte til Køge, så skal jeg have den her restaurant," husker hun med et smil.

Og måske er det karakteristisk for Linné Sommer, at sådan blev det. Hun nøjes ikke med at drømme - hun fører også sine drømme ud i livet, og hun lod sig ikke gå på af, at omstændighederne var lidt imod det nye restauratørpar fra start.

Finanskrisen rasede, da de overtog restauranten, Linné Sommer var gravid i femte måned, og hun og Martin havde kun boet sammen i en måned. Og dertil kom, at begyndelsen ikke blev helt som ventet. Åbningen af restauranten blev en mere vanskelig opgave end ventet for de nybagte restauratører, for restauranten var ikke i den stand, de havde forventet.

"Det var en svinesti af karat. Der var beskidt overalt, og så manglede der i øvrigt også en del inventar. Jeg må indrømme, at jeg var fuldstændig rystet. Stedet var misligholdt, og vi gik 27 mennesker hernede, da vi var flest, for at gøre stedet klar til at åbne," fortæller Linné Sommer. Hun havde selv solid erfaring fra restaurationsbranchen, mens Martin kun kendte den fra gæstesiden, og sammen begyndte de en gradvis udvikling af restauranten ved vandkanten på Køge Marina.

"Jeg havde aldrig lavet en wienerschnitzel før, men vi beholdt den på menukortet, selv om det ikke huede mig," fortæller Linné Sommer, der forklarer, at den klassiske wienerschnitzel stod for 60 procent af omsætningen på restauranten dengang, og det er svært at ignorere, selv om man drømmer om at drive en fiskerestaurant. I dag står wienerschnitzlen for mindre end to procent af omsætningen, og det er bare en af mange klare indikationer på den udvikling, restauranten har gennemgået i de mellemliggende år. I dag er der flest fisk på de tallerkerne, der går ud fra køkkenet, og det er lige efter Linné Sommers hoved.

"Det var min tanke fra start, men man kan ikke revolutionere hele verden på en gang. Jeg havde fisk og skaldyr i hovedet, og jeg tænkte store tanker om det, men jeg er også så meget nordjyde, at jeg er vokset op med, at man ikke skal slå for stort brød op og tro, at man er noget," siger hun om beslutningen at om tage udviklingen i etaper.

"Der er sket en stor udvikling på de sidste ti år. Folk er blevet mere bevidste om at spise fisk og spiser også mere forskelligt fisk. Det er blandt andet hjulpet på vej af sushibølgen, som også har fået folk til at være mere bevidste om kvaliteten på fiskene," siger hun.

Det sidste skub til den satsning, som siden er blevet restaurantens helt store kendetegn, den store fiske- og skaldyrsbuffet, kom fra en lidt uventet kant.

"Jeg ansatte en skør franskmand som kok, efter jeg ellers havde afvist ham flere gange. Han var uddannet fiskekok og havde drevet fiskerestaurant i Frankrig, og han hjalp med at skabe forbindelserne til de rigtige leverandører, så i 2011 åbnede vi for den første fiske- og skaldyrsbuffet. Den første sæson kørte vi den otte aftener, og det gik ok - siden er det kun blevet større år for år," fortæller Linné Sommer.

Især tog det fart, efter Linné Sommer gik på landsdækkende tv med reklamespots for buffetten.

"Det var den bedste kvarte million kroner, jeg nogensinde har brugt, for det gjorde, at jeg kom bredere ud og i dag tiltrækker buffetten gæster fra det meste af Sjælland," fortæller hun.

Restauranten blev kendt i brede kredse og fra 2013 og fremefter kunne hun udvide med flere og flere aftener - og stort set altid med udsolgt ved alle borde. I dag er der fiske- og skaldyrsbuffet på Arken onsdag, torsdag og fredag i sommerperioden og torsdag-fredag frem til efterårsferien. Premieren er sankthansaften.

"Når folk siger Restaurant Arken i dag, så siger de fiske- og skaldyrsbuffet, og det var det, jeg hele tiden gerne ville med stedet," siger hun med et smil.

Succesen får dog ikke Linné Sommer til at læne sig tilbage. Tværtimod er hun og hendes mand i fuld gang med at føre den næste store drøm ud i livet på Køge Marina i form af en stor amerikansk diner, der får navnet Stacy's og ifølge planen skal åbne omkring påske.

"Arken har rigtig mange selskaber, og desværre har vi ikke plads nok. Jeg er virkelig ikke glad for at sige nej og skuffe nogen, og derfor begyndte jeg at tænke på at bygge nogle eksterne selskabslokaler," forklarer hun om idéen, der siden udviklede sig til etableringen af en amerikansk diner takket være ankomsten af de mange flotte amerikanerbiler på Køge Marina gennem et tilbagevendende veteranbiltræf på stedet.

"Det bliver en original amerikansk diner med alt, hvad man ville forvente af en klassisk diner i USA. Målet er, at Stacy's skal være den vildeste diner i Danmark, og det passer måske ikke så godt med, at jeg er nordjyde - måske er det fordi jeg har været på Sjælland i en del år efterhånden," griner Linné Sommer.

Dineren bliver blandt andet genkendelig på den amerikanske skolebus, der er blevet en del af den nye bygning på marinaen, og den ventes at kunne åbne til påske. Det kommer til at ske med et bemærkelsesværdigt event, hvor man forud for åbningen vil prøve restauranten af med en livetest med publikum, som findes via lodtrækning blandt alle dem, der liker Stacy's på Facebook.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk