26. marts 2019
Jens Wollesen   SJ-MEDIER
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politikeren har ordet: Vi skal have historien med os i udviklingen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikeren har ordet: Vi skal have historien med os i udviklingen
LørdagsAvisen - 15. november 2018 kl. 07:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I sommerferien flyttede vi i hus. De fleste, der er flyttet, ved hvilket hårdt knokkelarbejde, det er. Hjemme hos os har det ikke været nogen undtagelse, og jeg er ærlig talt ikke god til forandringer. Som man flytter ind et nyt sted, er det jo ikke bare at rykke møblerne ind og finde ud af, hvor kopperne skal være, eller hvor sofaen skal stå. Det tager tid, før sindet rigtigt er flyttet med. Og for sådan en som mig, der lige skal vænne mig til det nye, så er det ikke i løbet af nogle uger, at alt er på plads. Herhjemme tager ting sin tid.

Hvorom alting er, så begyndte vi i den forgangne weekend på det, som er endt med at blive kaldt vores "hjemstavnsvæg". Det hedder den fordi, det er her, vi har lavet et galleri over billeder og malerier, der siger noget, om dér og dem vi nedstammer fra. Her hænger der et broderi, min bedstemor har lavet, der viser billeder fra Færøerne, hvor hun er født. Her hænger et maleri, som min svigermors onkel har malet af Frederikshavn Kirke. Det er her, min svigerfamilie kommer fra. Her hænger et maleri af gården, min bedstefar voksede op på. Her hænger blyantstegninger, min anden bedstefar og min far har lavet. Her hænger broderier af en kvinde og en mand i klassisk "Amagerdragt" - min mand er vokset op på Amager. Og mange flere. På den måde har vi vores historie med os, og vi husker, hvor vi kommer fra - også når alt er nyt og foranderligt, og vi savner det gamle.

Hvorfor fortæller jeg nu det? Jo, det gør jeg fordi, når jeg er med til træffe beslutninger for Køge Kommune, så finder jeg det vigtigt at have historien med. Vi må aldrig glemme, hvad og hvem der har gjort os til det, vi er. Køge Kommune ville ikke have været så attraktiv, hvis det ikke havde været for visionære politikere og virksomhedsejere, arbejdsomme landmænd og ikke mindst arbejderne i virksomhederne, som havde knoklet for lige præcis vores område.

Køge by var aldrig blevet en attraktiv handelsby med det smukke torv og den velbevarede historiske midtby, hvis det ikke havde været for århundredes liv, identitet og kultur bygget op, netop dette sted. Og når vi så udvikler Køge og alt det foranderlige sker, så er det vigtigt at kende sin historie. At tage sig god tid. At have sindet med.

Når vi ser på midtbyen i Køge og de nye områder, er jeg udmærket klar over, at meningerne er delte. Jeg synes, vi har klaret foranderligheden flot. Jeg synes, vi har fundet lige præcis den rette balance mellem at skabe nyt, men samtidig have respekt for det gamle. Jeg synes, vi bygger på den identitet og kultur, der netop er særegent ved Køge.

Om mine børn og børnebørn kommer til at lave en "hjemstavnsvæg" ved jeg ikke, men jeg gør, hvad jeg kan, for at de vokser op med kendskab til deres historie, og hvor de nedstammer fra.

Marie Stærke
Borgmester

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk