17. februar 2020
Der er ikke nok plads til mængden af plast- og metalaffald fra énfamiliehusene i de nye, firedelte affaldsbeholdere, der giver mulighed for at sortere glas, papir, metal og plastic. Foto: Køge Kommune
Der er ikke nok plads til mængden af plast- og metalaffald fra énfamiliehusene i de nye, firedelte affaldsbeholdere, der giver mulighed for at sortere glas, papir, metal og plastic. Foto: Køge Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plastic-eksplosion: Nu skal storskrald indhente plastaffald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plastic-eksplosion: Nu skal storskrald indhente plastaffald
LørdagsAvisen - 01. november 2019 kl. 06:11
Af Camilla Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For mange borgere i Køge Kommune når plastaffaldet at flyde over affaldsbeholderen, inden skraldebilerne hver fjerde uge kommer forbi og tømmer den. De nye, firedelte affaldsbeholdere kan nemlig ikke rumme mængden af plastaffald fra énfamiliehusene.

Det er baggrunden for, at Klima- og Planudvalget i Køge Kommune på seneste møde vedtog, at plastic og metal fremover skal indgå i storskraldsordningen for parcelhuse, villaer og rækkehuse, fortæller Niels Rolskov (EL), der er udvalgsformand.

"Mængden af plastaffald er eksploderet. Det er kommet bag på os. De baggrundstal, vi benyttede, da vi vedtog den nye affaldsordning, har vist sig ikke at være fuldt relevante", siger udvalgsformanden, der tror, det skyldes ændringer i forbrug og emballage inden for de seneste år.

Storskrald skal derfor supplere den nuværende ordning, sådan at det bliver muligt at sortere overskydende plast- og metalaffald i klare plastsække, som storskrald hver anden måned samler ind.

"Det mest praktiske er først og fremmest at bruge affaldsbeholderen, indtil den er fyldt," siger Niels Rolskov. Han forventer at den nye ordning træder i kraft inden jul.

Ændringen i storskraldsordningen betyder ifølge Niels Rolskov, at der sker en stigning i affaldsgebyret på 36 kroner om året. Stigningen gælder for parcelhuse, villaer og rækkehuse og træder i kraft fra næste år.

Indtil videre er det disse husstande, der har fået de tildelt de firedelte affaldsbeholdere. Næste år udrulles den nye affaldsordning i etageboliger og rækkehuse i tæt, lav bebyggelse, der har fælles affaldssortering. Her forventer Niels Rolskov ikke, at der opstår samme problem med pladsmangel.

"Ved lejlighederne er der ofte nedgravede beholdere, der rummer mere plads end affaldsbeholderne, og vi forventer ikke det samme behov i lejlighederne", siger Niels Rolskov.

Niels Rolskov er overbevist om, at storskraldsløsningen er den bedste og også den billigste måde at løse pladsmanglen på. Det er fortsat muligt at tilmelde sig og købe en ekstra affaldsbeholder til sortering, men Niels Rolskov tvivler på, at borgerne har lyst til, at endnu en beholder skal fylde i indkørslen.

"Det tager for meget plads med en ekstra beholder. Mit indtryk er, at folk synes, at de to affaldsbeholdere fylder rigeligt i forhaven", siger han.

Nye affaldsbeholdere er siden maj i år uddelt til énfamiliehuse i Køge Kommune. Hver husstand har fået en firedelt affaldsbeholder til sortering af metal, plastic, glas og papir og en todelt affaldsbeholder til sortering af madaffald og restaffald.

Storskraldsordningen blev i samme ombæring ændret til at køre seks gange om året - altså hver anden måned - frem for ni gange om året.

Fra næste år bliver de nye affaldsbeholdere til sortering uddelt til etageboliger og rækkehuse i tæt, lav bebyggelse.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk