19. april 2019
?Omrejsende tivoli på Køge Torv mellem 1907 og 1914. Foto: Poul Borg. (Køge Byhistoriske Arkiv)
gallery icon

Se billedserie

?Omrejsende tivoli på Køge Torv mellem 1907 og 1914. Foto: Poul Borg. (Køge Byhistoriske Arkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Omrejsende tivoli på Køge Torv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omrejsende tivoli på Køge Torv
LørdagsAvisen - 07. oktober 2018 kl. 10:22
Af Lars Kjær, Køge Arkiverne
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Torvet i Køge er lige så gammelt som Køge by og udmærker sig ved at være det største torv i Danmark uden for København.

Køge Torv har derfor altid har været det naturlige centrum for byens handel og folkeliv, siden det opstod i årene omkring 1288.

I dag er Torvet stadig Køges hjerte. Det er et mødested og samlingspunkt for mange aktiviteter. Traditionen med de ugentlige torvedag hver onsdag og lørdag går århundreder tilbage i tiden. Det er også her der afholdes byfester, valgmøder og demonstrationer. Der er gadeløb, cykelløb og markedsdage. Til jul tændes byens juletræ på Torvet, og der er caféer og boder med is, frugt og kaffe.

Ugens fotografier er over 100 år gamle og viser en byfest i Køge. Som man kan se, så var det også Torvet, der lagde brosten til byfesterne dengang.

På fotografierne ses et omrejsende tivoli på Køge Torv. Centralt står et stort telt rejst, hvor der har været cirkus med klovne, musik og optræden.

På den ene hestevogn står der "E. Vinters Originale Luftgynge". I de gamle aviser kan vi se, at hans tivoli turnerede rundt i købstæderne på Sjælland i årene efter 1900-tallet.

I tivoliet fandtes bl.a. "den originale luftgynge", skydebane, vaffeltelt og sågar en motorringbane. Og som han selv skrev i sine avisreklamer: "Etablissementet bedes ikke forvekslet med andre af lignende art. Enhver sammenligning er umulig".

Fotografierne er desværre udaterede, men de er taget mellem 1907 og 1914. Svogers Gaard, Torvet 3, ses på det ene fotografi og den ejendom er opført i 1907. Så billederne kan ikke været taget tidligere end da. Desuden ses Daldorphs Hus på Torvet 18 på fotografiet. Det blev forsigtigt pillet ned, sten for sten, i 1914 og flyttet til gården bag Køge Museum i Nørregade 4. Så fotografierne kan ikke være taget senere end 1914.

Har du selv billeder fra byfester i Køge, om det er rundskuedagene, dyrskue eller fra Køge Festuge, så husk at arkivet altid er interesserede i at modtage kopier til samlingen.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk