23. januar 2019
Marie Møller er et af de ni nye byrådsmedlemmer. Hun ser blandt andet frem til at gøre en forskel for sammenhængskraften i Køge Kommune. Foto: Martin Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Marie Møller er et af de ni nye byrådsmedlemmer. Hun ser blandt andet frem til at gøre en forskel for sammenhængskraften i Køge Kommune. Foto: Martin Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny i byrådet: Politikerne skal ud af rådhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny i byrådet: Politikerne skal ud af rådhuset
LørdagsAvisen - 12. januar 2018 kl. 09:00
Af Martin Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det nye byråd tog fat på arbejdet efter nytår, og en af de ni "nye i klassen" er Marie Møller, som blev valgt for Socialdemokratiet.

Som ny på den politiske scene er hun ikke bundet af politisk vanetænkning. Spurgt om de kommende fire års arbejde indleder hun mange sætninger med "det kunne være fedt, hvis...", og hun er blandt andet optaget af at gøre kommunen mere udadvendt. Hun drømmer blandt andet om at gøre en forskel for kommunens sammenhængskraft og involvering af kommunens borgere i det politiske arbejde.

"Det kunne være fedt, hvis byrådsmøderne ikke altid var i byrådssalen. Måske kunne man hver anden eller tredje gang holde dem et andet sted - for eksempel i kulturhuset i Borup, i Bjæverskov eller i Algestrup. Så kunne man invitere folk til at deltage og have borgerdrevne begivenheder op til møderne eller eksempelvis temamøder om bydelsplaner. For mig handler det blandt andet om at inkludere dem, der bor uden for Køge Centrum," siger hun.

"Det er et stort problem, at mange i det gamle Skovbo stadig ikke føler sig inkluderet i kommunen. Den opgave er vi nødt til at tage hånd om, og en måde kunne være at bringe politik ud til folk. Det kan føles svært for borgere at komme til orde over for kommunen. Jeg har selv følt, at politik har været fjernt og ugennemsigtigt, og det ligger mig meget på sinde at gøre det mere åbent. Kommunens skal føles som en forening, vi alle sammen er medlem af," siger Marie Møller.

Hun er blandt andet også fortaler for at vende processen rundt i forhold til lokalplanlægningen i kommunen gennem forhøringer, allerede inden der udarbejdes et lokalplanforslag.

"Vi skal høre folk på forhånd. Der sidder mange kloge mennesker i hele kommunen, der ved en masse om deres lokalområde - dem skal vi give plads til. Det vil give gladere borgere og en mere attraktiv kommune. Vi skal bare vænne os til at gøre tingene i en anden rækkefølge," siger politikeren, der også snakker varmt for indførelse af visionsplaner for områder, hvor man kan samler tanker og ideer for et områdes udvikling, inden der lokalplanlægges.

Marie Møller meldte sig ind i Socialdemokratiet efter Folketingsvalget i 2015. Det var ikke nemt at vælge parti, men Socialdemokratiets fokus på solidaritet blev afgørende for hendes valg.

"Det behøver ikke være hemmeligt, at der ikke er nogen partier, jeg er 100 procent enige med. Sådan tror jeg, alle har det. Men jeg går ind for solidaritet, og det vil jeg gerne arbejde for, at vi bruger mere i løsningerne i Køge Kommune. Jeg har engageret mig i politik, fordi jeg gerne vil gøre en forskel for nogle mennesker, jeg kan se i øjnene bagefter."

Hvad bliver det sværeste for dig?

"Jeg er ikke så vild med at diskutere, så det kan blive en udfordring, men jeg kan godt lide at ideudvikle, så jeg er glad for, at vi er enige om at samarbejde i de nye udvalg, hvor jeg har fået plads," smiler hun.

"Det er vigtigt for mig at være løsningsorienteret - og at kunne være ærlig. Man skal have lov til at tage fejl og til at snakke om det. Alle i byrådet er bare mennesker, der i virkeligheden vil det samme: At gøre noget for det sted, vi lever. Jeg kan ikke holde den magtkrig ud, der er på Christiansborg - derfor er jeg rigtig glad for, at vi skal arbejde bredt i byrådet," siger hun.

Marie Møller er både ny i politik og i Køge Kommune, som hun flyttede til for godt tre år siden. Hun bor i et lejet hus lige uden for Vedskølle i den sydlige del af kommunen sammen med Bjørn og parrets datter, Birthe. Det er lige på kanten af skoven og grænsen til Stevns - og lidt af en kontrast til den lejlighed på Amager, hvor parret boede indtil for godt tre år siden.

"Vi ville gerne ud af byen, og da vi var på Island i et par måneder, blev vores kat passet i Vedskølle. Da vi hentede den, så vi, hvilket paradis den boede i, og så vi var nødt til at flytte herud på landet, hvor man ikke behøver at tænke på at tage tøj på, inden man går ud i haven og tage vasketøjet ind," smiler hun om ejendommen, som også er hjem for to katte, to islænderheste, en høne og et ukendt antal mus.

Den nybagte byrådspolitiker har i fem år arbejdet som forfatter og instruktør på et turnerende teater for børn og unge, Quasi Teater, men i det seneste år har hun været på barselsorlov. Samtidig er hun i gang med en kandidatuddannelse i politisk kommunikation og ledelse på CBS. Her mangler hun bare specialet, som naturligvis handler om borgerinddragelse i Køge Kommune.

Hun er glad for de opgaver, hun har fået i byrådet, hvor hun dels er blevet næstformand i klima- og planudvalget, dels er blevet medlem af kultur- og idrætsudvalget. Desuden er hun blevet udpeget til Tapperiets og ungdomsskolens bestyrelse.

"Jeg kunne ikke have fået det bedre. Det er lige de områder, jeg interesserer mig for og ved noget om," siger hun.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk