29. januar 2020
Det er næsten ikke til at forestille sig, at den i dag så hyggelige museumshave har set helt anderledes ud. Billedet er fra 1800-tallet, da der var fattiggård på Nørregade 4.
gallery icon

Se billedserie

Det er næsten ikke til at forestille sig, at den i dag så hyggelige museumshave har set helt anderledes ud. Billedet er fra 1800-tallet, da der var fattiggård på Nørregade 4.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nørregade 4 fylder 400 år: Oplev en bid af historien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nørregade 4 fylder 400 år: Oplev en bid af historien
LørdagsAvisen - 18. juli 2019 kl. 10:15
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Byvandringer, arkæologiske foredrag, skattejagt, børneunderholdning, historiske kager, jazz i haven og meget mere.

Nørregade 4 i Køge fejrer 400-års fødselsdag i dagene 1. - 3. august med alt, hvad dette indebærer af spændende og historiske ting.

Jo, der er lagt op til en mægtig fest, når Køge Museum fejrer Nørregade 4s 400-års fødselsdag den første weekend i august.

Her slår museet dørene op for et hav af forskellige aktiviteter og underholdning for en hver smag i anledning af bygningens runde jubilæum.

"400 år er alligevel lidt af en alder - så det skal selvfølgelig fejres", siger Køge Museums event manager, Kristoffer Jensen, mens han trækker på smilebåndet og pointerer, at alle aktiviteter - med undtagelse af byvandringerne, der kan erhverves for et beskedent beløb - selvfølgelig er gratis.

En bid af historien - bogstavelig talt

En af de ting man blandt andet kan opleve på Køge Museum er historiske kager.

Lørdag den 3. august får museet nemlig besøg af etnolog og madhistoriker, Frederikke Heick, der kommer med et udsnit af historiske kager fra det 1600-1900 århundrede. Her kan man som besøgende bogstavelig talt få en bid af historien og samtidig få stillet sin nysgerrighed om datidens opskrifter, ingredienser og bagemetoder.

"Der er 200 gratis smagsprøver af alle kagerne", fortæller Frederikke Heick, der i samme ombæring henviser til, at man dog må købe kaffen hertil i museumsbutikken.

"Heldigvis er den rigtig god".
Historiske byvandringer om Køge by

En anden ting man kan opleve er de populære byvandringer, hvor man tager på en mental rejse tilbage i tiden.

Som et unikt tiltag har Køge Museum i samarbejde med VisitKøge arrangeret en eksklusiv byvandring 400 år tilbage i tiden og frem.

På vandringen kan man høre nærmere om museets gård og Nørregade 4's historie som henholdsvis købmandsgård, garnisionshus og fattiggård ligesom, at man også kommer forbi Torvet, hvor man blandt andet kan høre mere om Køge Bys anlæggelse, handlen i 1600-tallet, bybranden i 1633 og sølvskatten fra Brogade, som i dag er udstillet på museet - og meget mere.

Byvandringerne foregår alle fødselsdagsdagene i tidsrummet kl. 13.00-14.00.

Der er dog et begrænset antal pladser til hver vandring, og vil man have en af de eftertragtede pladser, skal man nok skynde sig.

"Næsten halvdelen af billetterne røg nemlig i løbet af de første par dage", oplyser event manager, Kristoffer Jensen.

Tilmelding kan ske via Køge Museums hjemmeside www.koegemuseum.dk.

Skattejagt: på jagt efter den forsvundne skat

Har man sagt fødselsdag, har man også sagt skattejagt. Alle fejringsdagene kan man som barn eller barnlig sjæl komme på en unik og gratis skattejagt, hvor man blandt andet skal løse gåder, lægge puslespil, følge skattekort og knække koder - alt sammen i jagten på den forsvundne skat.

Jagten leder dig igennem fortællingen om en gammel mand, der i sin tid gemte en hemmelig og hidtil uopdaget skat på Nørregade 4, og fører dig rundt på hele museet på en måde, hvor man uundgåeligt kommer til at få de fleste sanser i spil.

"Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig skattejagten. Man dukker bare op, finder startområdet ude foran museumsporten - og så er man i gang", siger Kristoffer Jensen, der samtidig forklarer, at skattejagten er særligt velegnet for +8-årige eller børn ifølge med voksen.

Spændende arkæologiske foredrag

Arkæologi danner grundpillen i Køge Museums virke i dag. Derfor inviteres alle besøgende to gange dagligt, klokken 11.00 og 14.00, til gratis arkæologisk foredrag i de historiske rammer.

Til foredragene kan man blandt andet høre nærmere om Stormandsgården ved Strøby Toftegård, igangværende udgravninger ved Skensved, tøj og broderi i middelalderen, skeletter, krig i oldtiden eller Ølsemagle-graven og samfundsudviklingen i jernalderen.

I den mere hyggelige boldgade kommer heksen Poxi forbi lørdag den 3. august og laver trylleri og magi med byens yngste kl. 11.30. Det bliver sjovt og underholdende, og man får lov til at være med til at lave sin helt egen trylledrik, som man efterfølgende kan smage, forklarer hun, uden at ville afsløre sin ægte identitet af frygt for at blive fanget og brændt på bålet.

Et kig tilbage i tiden
Det er svært at huske, hvordan livet var før smartphones, computer og internet.

Men for en kort stund kan du tage på en rejse tilbage til det 1600 århundrede og frem, når museet alle dage præsenterer et mindre udsnit af datidens håndværk.

Det vil desuden også være muligt at undersøge, hvem i ens slægt, der kunne have handlet hos kræmmer Søren Jensen i 1600-tallet, levede da Dannebroge eksploderede i 1710 eller kunne have set på, da englænderne i 1807 skød med kanonkugler ned ad Nørregade og ramte rådhuset, der ligger lige ved siden af museet.

Lørdag den 3. august kommer der yderligere besøg af fattiglemmet Regitze, som rent faktisk boede på byens fattiggård på Nørregade 4 tilbage i 1800-tallet.

Så grib chancen og spørg ind til hendes liv som fattiglem og tiden og dengang.

Er du til et mere roligt tilbageblik på Nørregade 4's historie, er du også mere end velkommen til at bladre i de mange billeder, som Køge Bymuseums Arkiv i dagens anledning venligst har udlånt til Køge Museum. pm

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk