22. oktober 2019
Klara Korsgaard er en af de kommende beboere, som ser frem til at se det nye etagebyggeri i Fællesbyg Køge Kyst skyde op på Søndre Havn. Foto: Martin Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Klara Korsgaard er en af de kommende beboere, som ser frem til at se det nye etagebyggeri i Fællesbyg Køge Kyst skyde op på Søndre Havn. Foto: Martin Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Milepæl for fællesbyggerne på Søndre Havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Milepæl for fællesbyggerne på Søndre Havn
LørdagsAvisen - 16. maj 2019 kl. 09:40
Af Martin Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der bygges mange steder på Søndre Havn for tiden, hvor hundredevis af boliger skyder op på den gamle havnegrund og bliver til en helt ny bydel i Køge. Hvert byggeri har sine egne særpræg, men til august begynder et byggeri, som alligevel kommer til at stå lidt uden for mængden.

Her er bygherrerne nemlig en gruppe mennesker, der ikke kendte hinanden på forhånd, men som nu er i fuld gang med planlægningen af et højt etagebyggeri med 44 lejligheder. Det er ikke et bofællesskab men et byggefællesskab - et af de første af sin slags i Danmark - og netop i disse uger er det usædvanlige projekt ved at tage nogle afgørende skridt frem mod byggeriet.

I sidste uge afleverede arkitekterne hos arkitektfirmaet Vandkunsten nemlig de færdige tegninger til entreprenøren, der skal komme med en samlet pris for byggeriet, og i denne uge skal skriver de kommende beboere kontrakterne under for hver deres lejlighed, hvorefter fællesbyggerne kan købe grunden af Køge Kyst. Dermed er det altså inden længe tid til at omsætte visionerne til realiteter. Byggeriet begynder efter planen til august.

Fællesbyggerne er organiseret i foreningen Fællesbyg Køge Kyst. En af dem er Klara Korsgaard, der sammen med sin mand ser frem til at flytte ind i en af de nye lejligheder, som ifølge planerne står klar til indflytning i april 2021.

"Det, der tiltrak os, var byggefællesskabet; muligheden for at skabe en fælles vision og føre den ud i livet. Det var det, der gjorde det for os. Vi er med hele vejen igennem processen. Vi holder foreningsmøde om projektet hver 14. dag, og samtidig har vi alle mulighed for selv at indrette vores egne lejligheder, som vi vil," forklarer Klara Korsgaard, der i dag bor i Valore ved Viby Sjælland.

Hun fremhæver desuden det fællesskab mellem de kommende beboere, som allerede er ved at blive opbygget i forbindelse med planlægningsfasen, og som betyder, at man kender hinanden godt allerede ved indflytningen.

De fleste fællesbyggere kommer fra Køge og København, men byggeriet tiltrækker også købere fra det øvrige Sjælland og fra Jylland.

Der er i alt 44 lejligheder i byggeriet. Aktuelt er der afsat 29, så der er 15 tilbage, så der er altså stadig fine muligheder for at blive en del af projektet. Lejlighederne er på alt fra 70 til 150 kvadratmeter for at give plads til købere i forskellige stadier i livet.

"Vi har justeret lidt på projektet undervejs og blandt andet indarbejdet flere mindre lejligheder på grund af stor efterspørgsel," fortæller Klara Korsgaard.

En anden nødvendig justering undervejs har været i tidsplanen. Den er blevet rykket på grund af udfordringer med finansieringen af det usædvanlige projekt. Nogle banker har været tilbageholdende med at godkende finansiering for køberne - ifølge fællesbyggerne formentlig på grund af de manglende erfaringer med fællesbygprojekter i Danmark. De er mere udbredte i Tyskland, hvor inspirationen til projektet i Køge også er hentet.

Men finansieringen faldt på plads tidligere på året, da Fællesbyg Køge Kyst indgik en aftale med Selskabet for Billige Boliger, der lige som Køge Kyst har været med siden idéfasen, og som hjælper med at skaffe finansiering af det kommende boligbyggeri. Selskabet varetager formelt bygherrerollen, mens beboerne selv fortsat står for projektudviklingen.

Interesserede kan i øvrigt se nærmere på byggeriet på hjemmesiden fællesbyg.net eller ved at besøge den campingvogn ved byggegrunden ved Søndre Molevej, hvor fællesbyggerne holder åbent hus hver søndag klokken 11-14.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk