21. marts 2019
Sylvia Kiberenge kan bringe både Køge og Danmark på verdenskortet ved OL i Tokyo. Hun spås en fortsat meget stor karriere.
gallery icon

Se billedserie

Sylvia Kiberenge kan bringe både Køge og Danmark på verdenskortet ved OL i Tokyo. Hun spås en fortsat meget stor karriere.
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Maratonløber kæmper for OL i Tokyo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maratonløber kæmper for OL i Tokyo
LørdagsAvisen - 25. september 2018 kl. 09:20
Af Jørgen Petersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hun er født og opvokset i Kenya, og som så mange andre kenyanere, er hun efter hård træning og en drøm om at nå til en bedre hverdag, blevet en af de bedste i sin disciplin, nemlig løb! 28-årige Sylvia Kiberenge kæmper i denne tid ikke blot for at blive blandt verdens bedste på marathon-distancen - hun kæmper samtidig for at få det danske statsborgerskab, som ved OL i Tokyo i 2020, kan give Danmark en medalje.

Toyota er hovedsponsor for OL i hjemmelandet i 2020, men det var ikke kun det, der fik Morten Petersen, indehaver af Toyota i Køge, til at melde sig på banen som sponsor for Sylvia i hendes kamp for at nå ikke blot OL, men også at komme på skamlen i Tokyo.

"Jeg løber jo selv, ligesom resten af min familie, og det er derigennem jeg både har lært Sylvia og hendes mand Erling Worm at kende," fortæller Morten Petersen, som selv løber både hel- og halvmarathon.

"Som firma støtter vi også op om "den gode motion", men med Sylvia er det noget særligt. Hun er så god, at hun stort set vinder alt, hvad hun stiller op i - i hvert fald herhjemme - og det er vort klare mål, at hun skal på skamlen, når der løbes marathon ved OL i Tokyo."

Historien om Sylvia Kiberenge er et rent eventyr. Hun smugtrænede hjemme i Kenya, hvor hun løb til skolen, men faktisk var det ikke velset. Som pige skulle hun have sin plads i hjemmet, men Sylvia "snød" sig til løbetræning, og vandt sin første præmie på 300 kroner i et lokalt 10 km løb, hvor hun stillede op i et par brugte fodboldstøvler. De 300 kroner var et godt bidrag til husholdningen i hjemmet, og nu var der nogle, der fik øjnene op for det unge løbetalent, der udover OL, danske statsborgerskab også løber for at kunne give sin familie hjemme i Kenya et bedre liv.

Hendes løbeevner bragte hende til Sverige som led i et udviklingsprojekt, og her mødte hun Erling Worm fra Køge Atletikforening, hvor han både har virket som formand og stadig er løber. Erling Worm så talentet i Sylvia, og fik hende til Danmark som au-pair. Sideløbende med au-pair jobbet hos Erling Worm kunne hun fortsætte og udvikle sin løbetræning, og senere udviklede forholdet sig så meget, at de i dag er gift og bor på Egøjevej i Køge.

Sylvia Kiberenge og Erling Worm er i dag begge medlemmer af Sparta i København, hvor betingelserne for løbere af den "karat" er bedre end her i Køge, og fordi begge satser på internationale karrierer, men dagligt kan man dog møde både hende og Erling Worm, på træningsture rundt i det nærmiljø, hvor de bor, ligesom de begge træner fast om tirsdagen i Køge Atletikklub, og derudover mindst et par gange om ugen er at finde i klubben.

Sylvia Kiberenge er samtidig under uddannelse, og dansk-kundskaberne er også ved at være helt på plads.

Hun har løbet på tider, der er bedre end den danske rekord, men så længe hun mangler de sidste formaliteter for at kunne kalde sig dansker, kan hendes tider ikke stå som dansk rekord. Det helt store gennembrud fik hun i Frankfurt Marathon for knap et år siden, hvor hun med tiden 2,29,09 kom under den danske rekord fra 1989, hvilket rakte til en 7.plads.

Også på halvmarathon-distancen har hun været under den danske rekord.

Sylvia har flere gange vundet Eremitageløbet, endda i bedre tider end sin mand, så mon ikke der er blevet drillet lidt i det lille hjem på Egøjevej? - og de slidte fodboldstøvler er blevet udskiftet med nogle af de bedste løbesko via sponsorater. Der sker også ofte, at Sylvia og Erling tager en tur til Kenya, hvor kufferterne er fyldt godt op med løbesko til de lokale, og Sylvias mor har fået et bedre sted at bo, end den 1-værelses hytte, som var Sylvia barndomshjem.

Meget er nået via de hurtige ben, men Sylvia har fortsat en drøm: At stå på skamlen ved OL i Tokyo og få en dansk OL-medalje hængt om halsen...

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk