21. oktober 2019
Trine Grønbek Hamborg har vundet Danske Fysioterapeuters Bachelorpris 2019. Foto: Sisse Stroyer
Trine Grønbek Hamborg har vundet Danske Fysioterapeuters Bachelorpris 2019. Foto: Sisse Stroyer
Foto: Sisse Stroyer
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokal fysioterapeut vinder pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokal fysioterapeut vinder pris
LørdagsAvisen - 11. juli 2019 kl. 09:20
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når ældre falder, sætter det ofte gang i en negativ spiral med inaktivitet og nedsat funktionsevne til følge.

"Frygten for at falde igen holder dem tilbage. Mange holder op med at gå ud og gøre de ting, de plejede at gøre. Derfor bliver de ofte socialt isolerede og oplever et funktionsevnefald", siger Trine Grønbek Hamborg, der bor i Køge.

Hun har undersøgt ældres faldfrygt som del af sit bachelorprojekt på fysioterapeutuddannelsen i Næstved. En artikel udarbejdet på baggrund af projektet sikrer hende nu Danske Fysioterapeuters Bachelorpris 2019.

Selvom mange ældre frygter at falde igen, så taler de sjældent med sundhedspersoner eller familie og venner om det. Derfor bør man i højere grad italesætte frygten og hjælpe ældre, der er faldet med at bearbejde oplevelsen og styrke dem i troen på egen fysiske formåen.

"Jeg tror ikke, at man som fysioterapeut skal være bange for at spørge ind til det. Og når situationerne bliver prøvet af i fællesskab, finder de ældre ud af, at det slet ikke er umuligt og farligt. På den måde kan man styrke dem i troen på deres fysiske formåen ved at få trænet sammen i funktionerne, så de finder ud af, at det her kan de faktisk godt," siger Trine Grønbek Hamborg.

"Der er stor uenighed i den eksisterende litteratur om, hvorvidt frygten mindskes af fysisk træning. Her var vores fund entydige. Interviewpersonerne blev stærkere, men det mindskede ikke frygten," siger Trine Grønbek Hamborg og fortsætter:

"Fysisk træning kan styrke muskler og balance og dermed sænke den reelle risiko for at falde. Men der er også behov for samtale og afprøvning i trygge rammer, hvis man skal give den ældre sikkerheden og troen på mestring tilbage. Vi mener derfor, at fysisk træning ikke kan stå alene."

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk