14. juli 2020
Lysinstallation i Køge Kirke under festugen i 2016 af kunstnerkollektivet Vertigo-Obscura. I år vil Køge Kirke være oplyst udefra.
Lysinstallation i Køge Kirke under festugen i 2016 af kunstnerkollektivet Vertigo-Obscura. I år vil Køge Kirke være oplyst udefra.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Køge Kirke i nyt lys under festugen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Køge Kirke i nyt lys under festugen
Ugeavisen Køge - 25. august 2019 kl. 12:40
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lad der blive lys! I festugen vil Køge Kirke blive oplyst af forskellige skiftende farver, så den gamle kirkebygning kan opleves på en ny og anderledes måde, når mørket sænker sig.

Det er efterhånden blevet en tradition, at Køge Kirke har aftenåbent under festugen, så folk kan komme ind og få et pusterum og nyde roen i kirkerummet. I år er der ombygning ved kirken og derfor vil der ikke være åbent ind til selve kirkerummet i aftentimerne under festugen. "Men når vi ikke kan være indenfor, så må vi være udenfor", siger sognepræst ved Køge Kirke, Signe Asbirk. "Det giver nogle helt andre muligheder. Lys og farver kan være med til at skabe en særlig stemning og gøre, at vi ser kirken og måske også os selv i et nyt lys og et lidt anderledes perspektiv."

I hverdagen er vi omgivet af farver, men det er ikke altid vi er opmærksomme på, hvad farverne gør ved os. Farver bruges i alle mulige sammenhæng - i markedsføring, terapi, tøj, kunst osv. I Japan satte man på et tidspunkt blåt lys op på en række togstationer, fordi man mente, det havde en beroligende effekt på folk, og det blå lys derfor ville forebygge selvmord.

I kirken har farverne også betydning og symbolik. Fx har alle søndagene på året en farve, der passer til det tidspunkt i kirkeåret, vi befinder os. Hvid er kirkens festfarve, der symboliserer glæde og renhed, og som bl.a. bruges påskedag og Kr. Himmelfart. Grøn symboliserer håb og vækst og er den farve, der knytter sig til søndagene henover sommeren og efteråret. I adventstiden op til jul er søndagenes farve lilla, da det er en farve, der symboliserer forberedelse, ånd og alvor. Nogle bruger lilla bånd i adventskransen. Endeligt er der den røde farve, som af de fleste nok forbindes med kærlighed og lidenskab. I kirken er rød den farve, der hører pinsen til, da pinsen er kirkens fejring af fællesskabet og udbredelsen af kristendommens budskab om kærlighed til alle udover hele jorden.

"Ved at lyse kirken og området omkring kirken op i alle de her forskellige og roligt skiftende farver vil vi gerne være med til at skabe et rum i rummet. Hvor der oppe på Torvet helt sikkert vil være gang i den med masser af både lys og lyd for fuld udblæsning under festugen, vil der ved kirken være en mere rolig stemning med vægt på det visuelle udtryk", siger sognepræst Signe Asbirk og fortsætter: "Og så vil vi som kirke bare gerne være med i Køge Festuge og bidrage med det vi nu kan - også selvom vi i år ikke slår dørene op til selve kirkerummet".

Det er LJ Studio, der står for farverne og lyssætningen på Køge Kirke, og Lars Juul udtaler: "Det er en rigtig spændende og STOR opgave på alle måder!"

Køge Kirke vil være oplyst i mørket fra onsdag den 28. september til og med lørdag 31. september.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk