19. juli 2019
Jacob Mark er så småt ved at komme på plads i sin nye lejlighed i Nørregade, hvor han ser frem til at få lidt mere ro på efter 3 1/2 år uden meget tid til familie og venner.
Jacob Mark er så småt ved at komme på plads i sin nye lejlighed i Nørregade, hvor han ser frem til at få lidt mere ro på efter 3 1/2 år uden meget tid til familie og venner.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jacob Mark vender hjem: Køge giver mig ro i sjælen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jacob Mark vender hjem: Køge giver mig ro i sjælen
LørdagsAvisen - 14. februar 2019 kl. 06:15
Af Martin S. Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Guitaren læner sig afslappet op ad væggen, og caféstolene er på plads ved det lille køkken, men ellers er der stadig halvtomt i den lille, hyggelige lejlighed i det centrale Køge, hvor folketingspolitikeren Jacob Mark lige er flyttet ind.

Arbejdet på Christiansborg har ikke efterladt meget tid til at komme på plads i de nye omgivelser endnu, og plakaterne står da endnu også parkeret på et bord i stedet for at hænge på væggen.

"Jeg rykkede ind i sidste uge, og siden har det været politik om dagen, og så har jeg samlet møbler om natten. Det tager sin tid, for jeg har ikke lige haft nogen boremaskine, men nu hjælper det på det," griner politikeren, der flyttede til København, efter han blev valgt til Folketinget i 2015, men som altså nu er vendt "hjem" til Køge, hvor han har købt lejlighed i Nørregade.

"Jeg elsker København, men det er også lidt en boble, og jeg kan mærke, at jeg slapper mere af, når jeg besøger min mor og mine venner hernede. Så det giver mig ro i sjælen, og jeg tror, jeg bliver bedre til at lave politik af det," forklarer Jacob Mark.

"Jeg har boet i Nørregade før, og jeg elsker stemningen her i centrum af Køge. Jeg kunne også godt tænke mig at købe et hus på et tidspunkt, men det kræver nok lidt mere disciplin omkring min opsparing," smiler han.

Jacob Mark begyndte sin karriere som folkevalgt i Køge Byråd i 2009, da han blev valgt første gang som 18-årig. I dag er han som 27-årig allerede et veletableret navn i dansk politik, og trods SF's rolle som oppositionsparti er det lykkedes at være med til at skabe flere konkrete resultater i indeværende periode. Senest som en af arkitekterne bag den nye folkeskoleaftale.

"Den giver kortere skoledage for de yngste og mere frihed til lærerne. Det er noget, der rykker, og det er jeg rigtig stolt af. Det er også generelt lykkedes at få børne- og ungedagsordenen frem i bevidstheden hos mange. Nu diskuterer alle det," siger Jacob Mark, der om nogen har bidraget til at ændre den måde, eksempelvis presset på de unge bliver italesat i den offentlige debat.

Hans tale i forbindelse med et lovforslag sidste år gjorde især en stor forskel. Talen er blevet set knap tre millioner gange siden, og dels har den altså været med til at skabe fokus på emnet, dels har den illustreret den unge politikers stærke gennemslagskraft på de sociale medier. For eksempel er han tæt på at runde 50.000 følgere på Facebook - ikke ret mange færre end partiformand Pia Olsen Dyhr.

Men alt har ikke været optur de seneste år. Jacob Mark landede i SF's folketingsgruppe i en krisetid, hvor man stadig slikkede sårene efter en knap så vellykket tid i regering, og hvor en del af især de yngre kræfter forsvandt, mens andre tvivlede på partiets fremtid.

"Det var ret vildt at blive valgt ind, selv om SF havde et ret dårligt valg, og jeg fik også hurtigt et stort ansvar. Det var ret hektisk, og jeg arbejdede hele tiden, så jeg boede nærmest på Borgen," husker han.

a"Det skal ikke lyde som klynkeri, men det var en stor udfordring, for det var en situation, hvor der var nogle, der mente, at partiet var døende," fortsætter han.

"Samtidig bliver man også ofte mindet om alt det fantastiske ved politik, hvor man får mulighed for at mene noget og samtidig har muligheden for at gøre noget ved det i praksis," siger Jacob Mark, der i høj grad har taget ansvar i forhold til genrejsningen af SF - også organisatorisk, da han under et år efter valget blev valgt som ny gruppeformand i foråret 2016 og dermed også fik en lederrolle i gruppen.

"Så handlede det ikke bare om politik men også om at være med til at lede et parti og sørge for, at gruppen havde det godt. Jeg tror reelt ikke, det er meningen, at en 23-årig skal sidde i den rolle. Det er ikke naturligt. Man mangler noget erfaring at trække på, og jeg brugte meget tid på at læse op på ledelse, så jeg kunne udfylde rollen bedst muligt. Jeg kan huske, at jeg nogle gange tænkte: Kan jeg ikke bare være uddannelsesordfører og lave noget politik," fortæller han.

Jacob Mark trak altså et tungt læs i forhold til partiets proces efter det svage valg i 2015, som decimerede antallet af mandater, og arbejdet har i den grad båret frugt, for det er lykkedes at skabe et vendepunkt og et nyt fundament for partiets fremtid.

Nu ser han frem til at forberede sig på det kommende valg fra sin nye base i Køge.

Han forudser en valgkamp, hvor der også bliver plads til at diskutere andre emner end flygtninge- og indvandrertemaet, det traditionelt fylder meget op til valgene.

Det skal blandt andet give plads til debat om vilkår på arbejdsmarkedet - herunder men ikke udelukkende en debat om differentieret pensionsalder afhængig af graden af nedslidthed. Desuden ser han ikke mindst frem til, at klimadebatten får en fremtrædende plads i valgkampen.

"Der er lige kommet et borgerforslag med over 64.000 støtter til en ny klimalov, og tre målinger i træk har vist, at det er den vigtigste tema for vælgerne lige nu - vigtigere end udlændinge. Det fylder eksempelvis også rigtig meget, når jeg er ude og besøge skoler," fortæller Jacob Mark, der netop har været med til at etablere "Generation Grøn" - et nyt forum for unge politikere, der vil skabe en udvikling på klimaområdet.

"Jeg tror, at min egen generation bliver den første, der virkelig tager klimaområdet seriøst - og jeg tror, at vores indsats kommer til at blegne i forhold til næste generation," siger han.

Mens valget umiddelbart ser ud til at ligge nogle måneder ude i fremtiden, så glæder han sig allerede nu over igen at bo og færdes i Køge.

"Før i tiden drillede folk mig nogle gange lidt med Køge, men når de kommer herned og ser det, så synes alle, at her er rigtig hyggeligt. Køge har fået et godt ry, og mange overvejer at flytte hertil. Folk hæfter sig især ved to ting - havet og Køge Torv, så det er ikke kun alt det nye, der er med til at rykke ved folks holdning til Køge. Jeg var selv med til at sætte meget af det i gang, da jeg sad i byrådet, så det er sjovt at se det blive til virkelighed. Men jeg tænker ikke, at vi er i mål med udviklingen. Der har været meget fokus på det nye, men den gamle by er også vigtig, og måske kunne man gøre mere for Torvet og Vestergade," siger Jacob Mark, der også drømmer om at være med til at skabe flere aktiviteter i Køge.

"Jeg kunne godt tænke mig at arbejde for lidt mere aftenliv i Køge med flere aktiviteter. Jeg ved, at der eksempelvis er aftenåbent og lige har været kyndelmisse, men der er plads til mere. For eksempel er fællesspisning meget populært mange steder, og der er jo gode rammer til aktiviteter her i Køge," siger han.

Blå bog
Jacob Mark blev valgt ind i Køge byråd første gang som 18-årig tilbage i 2009, og han blev genvalgt i 2013 med et flot personligt valg.

Han forlod dog Køge byråd midt i perioden i 2015, da han blev valgt til Folketinget og partiet ikke tillader dobbeltmandater.

Han var 23 år, da han blev valgt til Folketinget i juni 2015. I maj 2016 blev han gruppeformand for SF's folketingsgruppe.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk