26. maj 2019
Inge Skrostrup (tv.) og Judith Warny (th.) satser på at forlænge tilbuddet om gratis hjælp til børn fra misbrugsfamilier ud over den nuværende periode, som slutter ved udgangen af i år.
Inge Skrostrup (tv.) og Judith Warny (th.) satser på at forlænge tilbuddet om gratis hjælp til børn fra misbrugsfamilier ud over den nuværende periode, som slutter ved udgangen af i år.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjælpende hånd til børn fra misbrugsfamilier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjælpende hånd til børn fra misbrugsfamilier
LørdagsAvisen - 10. januar 2019 kl. 10:11
Af Martin Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

rådgivning Børn af forældre med alkohol- eller stofmisbrug kan opleve en række forskellige udfordringer i livet - og føler sig ofte alene med problemerne. Men for godt to år siden åbnede et nyt tilbud i Køge og otte andre steder i landet, hvor børn og unge kan finde både hjælp og fællesskaber i forhold til de ofte ganske alvorlige problemer, som livet i en eksempelvis alkoholpræget familie kan medføre.

Tilbuddet hedder Ung Revers, og det blev etableret takket være satspuljemidler fra Socialstyrelsen for en fireårig periode. Den løber frem til udgangen af 2019, men hensigten er at søge nye midler for at kunne forlænge tilbuddet, der altså er målrettet børn af forældre med enten alkohol- eller stofmisbrug.

"Vi har flest alkoholfamilier. Alkoholmisbrug har mange forskellige ansigter - det kan være alle fra manden på bænken til ender bor i en patriciervilla på Strandvejen - men der er alligevel en række fællestræk i forhold til, hvad en forælders misbrug gør ved børnene. Der er for eksempel fællesnævnere som skam, uforudsigelighed i hverdagen, isolation af familien og en rolleombytning, hvor børnene tager ansvar for de voksne og har en bekymring for deres mor eller far," fortæller Judith Warny, der er børne- og ungebehandler i Ung Revers i Køge sammen med Inge Skrostrup.

"Alkohol påvirker en persons karakter og evne til at danne relationer, og derfor er det ikke en individuel lidelse - det skader alle i familien, og ikke mindst børn kan tage stor skade. Vi ser ofte, at de har lav selvtillid og manglæer tillid til deres omgivelser. De kan også have svært ved at koncentrere sig i skolen og kan have svært ved at have en kæreste. De er vant til at blive svigtet," forklarer hun om udfordringerne.

Stor gavn af grupper
Ung Revers åbnede sit tilbud til børn og unge, der vokser op med alkohol- eller stofmisbrug i 2016, og siden da har der været omkring 60 børn og unge igennem samtaleforløb. Det kan være individuelle samtaleforløb eller forløb sammen med sin familie eller gruppeforløb sammen med andre unge.

Gruppeforløbene kan være en udfordring at gå ind i for mange, fordi det kan være svært at snakke om problemerne med fremmede, men mange har stor gavn af forløbene.

"Det kan være enormt svært for børn, der elsker deres mor og far, men hvor en af forældrene eller begge samtidig er en stor kilde til bekymring. Derfor samler vi de unge i en gruppe, så de ser, at de ikke er alene," forklarer Inge Skrostrup.

"Målet er blandt andet, at de indser, at det ikke er dem, der er noget galt med - at det er alkoholen, der har skabt problemerne i familien."

Inge Skrostrup fortæller, at man aktuelt arbejder med en gruppe på fem unge mellem 16 og 24 år, og at gruppeforløbene kan suppleres med individuelle samtaler.

Gode resultater
Og resultaterne er gode - en afsluttende evaluering viser således, at næsten alle oplever, at forløbet hos Ung Revers har haft en stor positiv betydning i deres liv.

"Nogle får det faktisk værre til at begynde med. De har pakket sig selv væk, så de har haft svært ved at mærke, hvad de føler, og så kan det godt gøre ondt at begynde at arbejde med det svære emne," forklarer Inge Skrostrup om den ofte svære proces, som er så meget desto mere vigtig at komme igennem.

De to behandlere tager blandt andet også ud på skoler og fortæller om tilbuddet hos Ung Revers og om mulighederne for hjælp, for problemet er ganske omfattende, og det er langt fra alle børn, der får hjælp.

"Faktisk er der minimum to elever i hver skoleklasse, der vokser op i familier med alkoholmisbrug eller et andet misbrug," fortæller Judith Warny.

Fakta
Ung Revers i Køge er en underafdeling af Novavi, som tilbyder gratis og anonym alkoholrådgivning.

Ung Revers arbejder med børn fra misbrugsfamilier og har lokaler i Vestergade 18, 1. sal, Køge.

Tilbuddet er gratis at benytte og er målrettet børn og unge under 25 år.

Man kan ringe eller sms'e på tlf. 23700688 eller 23708942 for en aftale.

Både barnet og dets forældre kan henvende sig. Det er muligt at være indskrevet anonymt.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk