14. august 2020
Under særlige meteorologiske forhold kan man med det blotte øje tydeligt se luftforureningen i vores byer. Det sker når varmere luft højere oppe i atmosfæren lægger sig som en dyne over den koldere, forurenede luft ved jordoverfladen.
Under særlige meteorologiske forhold kan man med det blotte øje tydeligt se luftforureningen i vores byer. Det sker når varmere luft højere oppe i atmosfæren lægger sig som en dyne over den koldere, forurenede luft ved jordoverfladen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Foredrag: Luftforurening gør mange mennesker syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foredrag: Luftforurening gør mange mennesker syge
Ugeavisen Køge - 22. november 2019 kl. 17:08
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Luft er ikke det rene luft. Skadelige partikler og gasser i atmosfæren påvirker vores helbred og gør mange syge.

Hør kemiker Marianne Glasius og læge Torben Sigsgaard, begge fra Aarhus Universitet, når Køge Bibliotek livestreamer foredraget 'Luften vi indånder' tirsdag den 26. november kl. 19.00.

Her fortæller de om kilder til luftforurening og hvordan forskellige stoffer indvirker på vores miljø, klima og helbred.

Hvert år dør omkring 3.000 mennesker i Danmark for tidligt, og endnu flere bliver syge og indlagt på hospitaler, på grund af luftforurening.

Luftforurening kan føre til sygdomme i luftveje og hjerte- karsygdomme. Men nyere forskning tyder nu også på at luftforurening også påvirker forekomsten af andre af de store folkesygdomme - herunder diabetes og Alzheimers.

Mere end bare luft
Forskerne kan spore kilderne til partikelforurening med avancerede kemiske analyser af molekylære sporstoffer. Når vi brænder træ og planter, omdannes f.eks. cellulose til sukkerstoffer som bliver en del af partiklerne i røgen.

Sådanne specifikke stoffer anvender forskerne til at spore kilder til forurening af luften - selv i fjerne arktiske områder.

Men hvad er egentligt de vigtigste kilder til luftforurening med partikler både lokalt og globalt? Hvilke effekter har de på miljøet, klimaet og vores helbred? Og hvordan påvirker klimaforandringer luftforureningen i fremtiden?

Få svarene fra aftens forelæsere, lektor i analyse- og atmosfærekemi Marianne Glasius, Institut for Kemi og professor i miljømedicin Torben Sigsgaard, Institut for Folkesundhed.

Interessen for alle grene af naturvidenskab er stor og med Aarhus Universitets livestreaming kommer forskernes viden ud i hele landet.

"Livestreaming er blevet en kæmpe succes. Vi har fulde huse hver gang, vi streamer fra det store auditorium i Århus og oplever, at alle tilhørere får udbytte af foredrageren uanset deres faglige forudsætninger", fortæller aftenens vært, Morten Pritzlau fra KøgeBibliotekerne.

Foredraget er gratis, men kræver tilmelding via www.koegebib.dk eller på det lokale bibliotek.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk