26. maj 2019
Faglærer Dennis Simonsen (tv.) og hans elever på EUC Sjælland i Køge har gennem efteråret arbejdet med maskiner til genanvendelse af plastik. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Faglærer Dennis Simonsen (tv.) og hans elever på EUC Sjælland i Køge har gennem efteråret arbejdet med maskiner til genanvendelse af plastik. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EUC Sjælland-elever vil gøre genanvendelse af plastik tilgængelig for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EUC Sjælland-elever vil gøre genanvendelse af plastik tilgængelig for alle
LørdagsAvisen - 10. januar 2019 kl. 08:06
Af Martin Rasmussen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Plastik er en af tidens store miljøudfordringer, men mens plastikaffaldet hober sig op mange steder i verden, så arbejdes der også med løsninger på flere niveauer.

Et eksempel på det er det hollandske open source-projekt Precious Plastic, der har til formål at gøre maskiner til genanvendelse af plastik til hvermandseje. Open Source betyder, at alle oplysninger om konstruktion og anvendelse af maskinerne er frit tilgængelige, så alle interesserede kan bygge dem, og netop det har et hold på grundforløbet Metal, Mekanik og Motorer på EUC Sjælland gjort.

"I Danmark er vi rigtig gode til at indsamle og genanvende plastik, men hvis man ser på globalt plan, så er det vanvittigt at se, hvor meget plastik, der bliver smidt på store lossepladser eller ender i havene," siger Dennis Simonsen.

Han er uddannet smed og produktionsteknolog, og siden august har han været faglærer på EUC Sjælland. Allerede inden ansættelsen havde han søgt om bæredygtighedsmidler fra Ringsted Kommune til produktion af maskinerne, så han havde projektet med, da han kom til skolen.

Maskinen kan både håndtere blødt og hårdt plastik, og den fungerer ved først at kværne det til granulat og siden smelte det, så brugeren kan forme plastikmassen efter eget ønske. Dennis Simonsen byggede maskinen første gang i forbindelse med sin egen uddannelse, og Material Design Lab - KEA havde den med på Roskilde Festival sidste år, hvor folk kunne aflevere plastik og få dem omdannet til anvendelige teltpløkker. Der er blandt andet også blevet eksperimenteret med lampeskærme og kun fantasien sætter grænser for, hvordan massen kan formes.

Har stillet store krav
Konstruktionen af maskinerne er forholdsvis simpel, hvilket er en central del af styrken ved projektet, men med krav til blandt andet svejseevner og stor omhu og præcision, har det været en spændende opgave for eleverne.

"Vores elever på holdet kommer direkte fra 9. og 10. klasse, og det har ikke været en nem opgave. Den har stillet store krav til dem, men vi har hele tiden understreget, at de ikke skal være bange for at gøre noget forkert. Vi startede med at se en TedTalk om en, der bygger ubrugelige robotter. Man skal ikke være bange for at fejle - det er en del af læringsprocessen," siger Dennis Simonsen, der udover håndelaget også håber, at eleverne tager modet til at prøve at finde løsninger selv med sig videre i deres udddannelse.

"Det har forhåbentlig givet vores elever et indblik i den innovative tankegang, der er brug for mange steder i dag. Det er vigtigt at turde prøve noget nyt uden at være bange for at fejle," understreger han.

Derudover har de altså fået et indblik i, hvordan man i princippet kan gøre genanvendelse af plastik til noget, der er tilgængeligt for alle. Og de konstruktioner, som eleverne har brugt efteråret på at samle, bliver også brugt fremover.

Tre af maskinerne bliver kørt til Ringsted, hvor kommunen har en "grejbank" med ting, som skoler kan bruge i deres undervisning. Fremover bliver maskinerne en del af deres samling, og Dennis Simonsen vil holde workshops for lærerne for at lære dem at bruge dem. De tre resterende maskiner bliver på EUC Sjælland i Køge, hvor de skal bruges som en del af undervisningen i eksempelvis innovation.

Fakta
Precious Plastic er et open source-projekt. Alt materiale ligger på preciousplastic.com

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk