30. maj 2020
Gummiarbejder Viggo Rasmussen. Foreningen Modst.bev. blev stiftet i 1948; den døde ud i begyndelsen af firserne.
gallery icon

Se billedserie

Gummiarbejder Viggo Rasmussen. Foreningen Modst.bev. blev stiftet i 1948; den døde ud i begyndelsen af firserne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronavirus vælter lokal markering af 75-året for befrielsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Coronavirus vælter lokal markering af 75-året for befrielsen
Ugeavisen Køge - 30. marts 2020 kl. 18:50
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tæt på 1000 mennesker har de seneste dage fået en personlig mail om, at Hjemmeværnsforeningens markering af 75-året for Danmarks Befrielse er aflyst og udsat.

Hjemmeværnsforeningen havde planlagt aktiviteter over seks dage i perioden 30. april-5. maj i form af foredrag, filmforestilling, forårs- og befrielseskoncert, befrielsesgudstjeneste med fakkeltog og ikke mindst indvielse af en ny mindesten - i pomp og pragt. Alle aktiviteter er nu aflyst og udsat til august.

Også det store alsangsstævne på Køge Torv, som Køge Musikskole og Køge Musik Aftenskole havde tilrettelagt er aflyst. Musikskolerne overvejer nu, hvorvidt det vil være muligt at tilrettelægge alsangsstævnet forud for Hjemmeværnsforeningens befrielsesgudstjeneste.

"Såvel koncerten som foredragene var helt udsolgt, og der var kun få ledige pladser tilbage ved de øvrige aktiviteter," oplyser Bruno Juul, der er Hjemmeværnsforeningens projektleder for markeringen.

I perioden 27. august-1. september gør foreningen et nyt forsøg på at markere begivenheden. Bruno Juul oplyser, at foreningsbestyrelsen og dens hjælpere lægger mange frivillige timer i projektet, men der skal også skaffes økonomi til det. Budgettet er på omkring 200.000 kroner, og Nordea Fonden har allerede givet tilsagn om en støtte på 20.000 kroner.

"Der er naturligvis også kommet lokale afslag, men vi er fortrøstningsfulde," siger Bruno Juul.

Markeringens højdepunkt bliver indvielsen af den nye mindesten, der bliver placeret på den grønne trekant ved Køge Å og Ellebækken ved bagsiden af Netto og Din Tøjmand i Torvebyen. Afsløringen af mindestenen finder sted lørdag 29. august klokken 13, og der bliver blandt andet opstillet tribune til publikum. Vil man have en siddeplads på den overdækkede tribune, kan man fra 1. maj kl. 00.00 trække gratis billetter på www.billetto.dk. Fra samme dato og tidspunkt kan man også trække de gratis billetter til de øvrige aktiviteter. Befrielsesgudstjenesten i Køge Kirke kræver ingen billet, men kan trække en gratis billet og få den ombyttet med en fakkel, således at man kan deltage i det efterfølgende store fakkeltog, som går fra kirken til den nye mindesten med 20 faner og musikkorps i front.

"Vi håber, at publikum tager lige så godt imod befrielsesaktiviteterne, selv om de er blevet "tvangsflyttet"," siger Bruno Juul.

Den 29. august, hvor mindestenen indvies, er i øvrigt ikke tilfældigt valgt. Den 29. august 1943 var således dagen, da Danmark brød med besættelsesmagten ved at sige nej til blandt andet indførelse af dødsstraf, udgangsforbud og forbud mod forsamlinger, oplyser Bruno Juul.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk