15. oktober 2019
Solceller ses her i Stationsområdet ? på biografen i forgrunden, på rådhusudvidelsen og på butiksbyggerierne i Strædet. Foto: Jan Kofod Winther.
gallery icon

Se billedserie

Solceller ses her i Stationsområdet ? på biografen i forgrunden, på rådhusudvidelsen og på butiksbyggerierne i Strædet. Foto: Jan Kofod Winther.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bæredygtig energi til nye byggerier i Køge Kyst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bæredygtig energi til nye byggerier i Køge Kyst
LørdagsAvisen - 15. maj 2019 kl. 11:22
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Klima og miljø er centralt i udviklingen af Køge Kyst, og også de private bygherrer i området har fokus på bæredygtighed i byggeriet. Det kan allerede nu ses fra oven.

Tagene på de nye bygninger er nemlig i stor udstrækning udstyret med solceller som en supplerende energikilde, særligt i sommerhalvåret. I Stationsområdet suger anlæggene til sig af solens stråler - både oven over de nye butikker og boliger i Strædet, på den nye rådhustilbygning og på biografen ved Kulturtorvet.

I de nye boligkvarterer på Søndre Havn er energikilden også udbredt. Her anlægger bygherren PensionDanmark en særligt ambitiøs linje med 210 m2 solceller på taget af "Skibet" - et kommende boligbyggeri med en blanding af familielejeboliger og et boligfællesskab for 50+ segmentet.

"Vi har arbejdet med at minimere boligernes miljømæssige fodaftryk med fokus på lav totaløkonomi i bygningens levetid i kraft af lave omkostninger til drift og vedligehold samtidig med, at trivslen for beboerne er i top. Ud over solcelleanlægget på taget er energiforbruget minimeret gennem en række tiltag til gavn for miljøet i vid forstand," siger Marius Møller, direktør i PensionDanmark Ejendomme.

"Skibet" har en såkaldt bæredygtighedscertificering DGNB i kategorien Guld, og det omfattende solcelleanlæg forventes at producere 30.700 kWh pr. år.

Hovedenergikilden i det nye byggeri i Køge Kyst er den CO2-neutrale fjernvarme, som blev indført i Køge Kommune for fem år siden. Varmen kommer fra Køge Kraftvarmeværk, som fyrer med træflis fra Junckers Industrier.

"For ti år siden var der ikke fjernvarme i Køge, men kommunen valgte klogt at udnytte, at der i forvejen lå et biomassefyret kraftvarmeværk med en stor uudnyttet kapacitet og dermed potentiale til at forsyne omverdenen med klimavenlig energi - også i en fremtid med flere borgere og virksomheder," fortæller Køge Kysts projektdirektør Tove Skrumsager Frederiksen.

"Og når de private bygherrer i Køge Kyst-området i stor udstrækning supplerer med solceller, er det jo alt i alt en god og bæredygtig energiforsyning i den hastigt voksende bydel, pointerer projektdirektøren og peger på, at det i det hele taget er et centralt punkt i Køge Kysts vision at skabe en bæredygtig bydel."

Alle de tre bygninger, som indtil nu er færdigbygget på Søndre Havn - Strandengen, Havblik og Strandparken - har solceller, ligesom der også skal være solceller på det kommende Strandterrasserne og Fællesbyg Køge Kysts planlagte byggeri.

Tilmelding til nyhedsbrevet for DAGBLADET / Køge Onsdag / LørdagsAvisen

Nyhedsbrevet udsendes hver dag omkring klokken 14.
BREAKING-nyheder udsendes efter behov
*påkrævet

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk