21. september 2020
Vi lever længere, men vores helbredstilstand er ikke blevet bedre. Specielt ikke for de, som gennem livet har haft hårdt fysisk arbejde.
Vi lever længere, men vores helbredstilstand er ikke blevet bedre. Specielt ikke for de, som gennem livet har haft hårdt fysisk arbejde.
Foto: sirtravelalot/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi lever længere - uden helbredet bliver bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi lever længere - uden helbredet bliver bedre
Lev sundt - 30. maj 2019 kl. 11:54
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Danskernes gennemsnitlige levealder er steget, men det er langt fra alle, der kommer til at nyde deres otium uden at få problemer med helbredet eller kan realisere drømmen om at bestige et bjerg, når de går på pension. Det skriver Fagbladet 3F.

Ifølge rapporten "Ældres sundhed og trivsel - Ældreprofilen 2019" fra Sundhedsstyrelsen har 47 procent af alle ældre over 65 år en langvarig sygdom, langvarige eftervirkninger af en skade, handicaps eller en langvarig lidelse af mindst seks måneders varighed. Samtidig døjer over 5 ud af 10 ældre med to specifikke sygdomme, mens 1 ud af 10 er ramt af fem eller flere sygdomme.

- Forlængelsen af levetiden er generelt ikke blevet fulgt op ad en bedre livskvalitet, siger Knud Juel, der er professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed under Syddansk Universitet.

I dag er den gennemsnitlige levealder i Danmark 82,9 år for kvinder og 79 år for mænd. Men ifølge Kaare Christensen, der er leder af Dansk Center for Aldringsforskning og Dansk Tvillingeregister ved Syddansk Universitet i Odense, viser den kun et øjebliksbillede af, hvor længe folk her i landet lever, hvis dødeligheden i alle aldersgrupper forbliver uændret.

- Den faktiske levealder er et vanskeligere begreb. Når man taler om, at vi lever længere, gælder det alle indkomstgrupper, men det er den fjerdedel af befolkningen med den bedste økonomi, som nyder mest godt af det. Forskellen på, hvor længe de i toppen og de bunden af indkomstfordelingen lever, er blevet øget, siger Kaare Christensen.

- En af årsagerne er en uheldig kombination af, at de som har den mindste indkomst på arbejdsmarkedet ofte også har det fysisk hårdeste arbejde og en mere uhensigtsmæssig livsstil som for eksempel rygning, siger han.

Per 1. januar 2017 var der ifølge Sundhedsstyrelsens rapport 1.169.563 personer over 65 år i Danmark, svarende til 19 procent af befolkningen.

Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?