16. juni 2021
Danskerne har det seneste år strømmet ud i naturen som aldrig før.
gallery icon

Se billedserie

Danskerne har det seneste år strømmet ud i naturen som aldrig før.
Foto: Friluftsrådet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi har brugt naturens pivåbne dør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har brugt naturens pivåbne dør
Lev sundt - 27. marts 2021 kl. 11:54
Af Naturstyrelsen/Søren Arildsen

Mens Danmark har været corona-nedlukket i et år, har naturens dør stået pivåben. Og det har i den grad kunne mærkes. Det understreger Naturstyrelsen.

Over hele landet har Naturstyrelsens medarbejdere oplevet langt flere mennesker på stierne i naturområderne, flere overnattende på lejrpladserne og flere henvendelser fra borgere i det seneste år sammenlignet med tidligere.

Tællere i udvalgte naturområder viser også en klar stigning i antallet af besøgende på op til 125 procent i 2020 sammenlignet med året før.

- I naturen er der plads til at holde afstand, og naturen har været, og er stadig, vores fælles åndehul i en svær tid. Vi har som langsigtet mål at få endnu flere danskere ud i vores fælles natur, men der var ingen, der havde forudset, hvad en verdensomspændende pandemi ville gøre ved vores brug af naturen. Forhåbentlig vil vi fortsat se masser af glade mennesker i naturen, nu hvor foråret er kommet. Vi opfodrer til også at opsøge de mere ukendte perler derude, for jo mere vi spreder os, jo nemmere er det for alle at holde den nødvendige afstand, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen.

Naturstyrelsen har i årets løb haft stort fokus på at informere om mulighederne i de statslige naturområder - herunder også de mere ukendte naturperler. Det sker i forlængelse af, at Naturstyrelsen løbende arbejder på at gøre naturen mere tilgængelig for flere, eksempelvis via digitale løsninger. Netop de digitale løsninger er der mange, der har gjort brug af. Trafikken på det digitale kort over friluftsmuligheder udinaturen.dk og Naturstyrelsens digitale naturguider har været mere end dobbelt så stor som samme periode året før. Det tyder altså på, at vi bruger mere tid på at klikke os frem til nye udflugtsmål i naturen bag skærmen.

Naturen er robust

Markant flere end ellers har fundet vej til stier, mountainbikespor og bålsteder i de statslige naturområder - og med det kommer spørgsmålet, om naturen mon kan holde til det?

- Det er meget positivt, at vores fælles natur er blevet en del af folks hverdag, weekender og ferier. I de statslige naturområder er veje og stier anlagt i de mest robuste dele af skoven for at tage mest muligt hensyn til dyr og planter. Naturen kan godt klare de mange ekstra besøgende, så længe vi overholder nogle simple regler. Vi skal tage hensyn og holde afstand til vilde dyr og andre besøgende i skoven, holde hunden i snor og tage vores affald med hjem igen. Så er der rig mulighed for, at vi alle kan få endnu flere gode naturoplevelser i de lyse forårsmåneder, siger Mads Jensen.

Fakta: Tællertal fra udvalgte områder

Bøllemosen v. Skodsborg/Nordsjælland:
Fra januar 2020 –januar 2021: Stigning på ca. 110%

Røsnæs v. Kalundborg:
Fra januar 2020 – januar 2021: Stigning på ca. 125%

Nordre Fælled v. Randers:
Fra januar 2020 – januar 2021: Stigning på ca. 80%

Foto: Anja Robanke/Colourbox

3 gode råd til din tur i naturen

- Hold afstand til andre – find et andet sted, hvis der er mange mennesker.

- Husk, at hunden altid skal være i snor af hensyn til andre besøgende og de vilde dyr – lige nu får mange dyr unger.
- Gør naturen og de andre besøgende en tjeneste og tag dit affald med hjem – det gælder også toiletpapir.

Tre gode steder at starte turen

Vil du ud i naturen i foråret, så er her tre hjemmesider med masser af inspiration til, hvor du kan tage hen og hvad du kan lave:

Udinaturen.dk: På udinaturen.dk kan du finde et samlet kort over vandreruter, bålsteder, skove med fri teltning parkeringspladser og meget mere.

Nst.dk/naturguider: På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde digitale guider med detaljerede beskrivelser og tips til over 200 statslige naturområder. Find naturguide

Voresnatur.dk: På hjemmesiden voresnatur.dk er der masser af inspiration at hente til oplevelser og i naturen. Find ture og aktiviteter samt opskrifter på vild mad, tips til at sejle i kajak og meget mere.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?