9. juli 2020
Tandlæge tandbørste tandbørstning tandpleje tandpasta
Foto: Colourbox/Free
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tip til ordentlige tænder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tip til ordentlige tænder
Opdateret 27. februar 2020 kl. 14:45
Lev sundt - 23. februar 2020 kl. 13:23
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Passer du ikke ordentlig på dine tænder kan en dårlig mundhygejne føre til tandkødsbetændelse - og på længere sigt kan du udvikle tandsygdommen parodontitis - det man tidligere kaldte parodontose. En voldsom udvikling i parodontitis kan føre til, at tænderne falder ud.

Men tandkødsbetændelse kan medføre andre sygdomme. Flere undersøgelser tyder nemlig på, at der kan være en sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og hjerte-kar-sygdomme, diabetes og leddegigt.

Ved tandkødsbetændelse opstår der blødninger, og når tandkødet bløder, kan bakterier gå over i blodbanen, så de føres rundt i kroppen og forstærker betændelse forskellige steder.

Førende forskere er dog ikke enige på dette punkt, hvorfor der fortsat forskes på området for at påvise, om der er en sammenhæng mellem tandkødsbetændelse og flere livstilsygdomme.

Under alle omstændigheder er det en god idé at holde sine tænder i orden.

Halvdelen har parodontitis
Halvdelen af alle 50-årige har parodontitis, og sygdommen optræder hyppigst hos personer med ringe sociale levevilkår samt hos ældre, syge og handicappede, der har svært ved selv at børste tænder.
7 tip til en god mundhygiejne:

1) Børst tænder to gange om dagen
Børst gerne tænder to gange om dagen. Når tandbørsten har fat i tænderne, fjerner du bakterier og madrester. Hvis du ikke fjerner dem, kan du risikere, at dine tænder bliver ætset og at der opstår huller.

2) Smid din gamle tandbørste ud
Du skal ikke beholde din gamle tandbørste alt for længe. Tjek hvordan børstehårdene ser ud. Virker de slidte, så drop den gamle tandbørste og brug en ny. En god regel er at udskifte tandbørsten cirka hver tredje måned.
Du skal helst vælge en blød tandbørste, da den er mere nænsom over for tænder og tandkød.

3) Husk at bruge tandtråd
Det er en rigtig god idé, hvis du ud over tandbørsten også bruger noget tandtråd. Gerne en gang om dagen. Tandtråden fjerner mere grundigt affald mellem tænderne og er dermed med til at forebygge tandkødsbetændelse.

4) husk at gå til regelmæssigt tandlægen
Du skal ikke udsætte dit tandlægebesøg, men sørge for at komme regelmæssigt til kontrol. Det kan være en eller to gange om året.

5) Hold igen med sukker og søde sager
Selv om det smager godt, så er det en god idé at holde igen med sukker og søde sager. Mundens bakterier kan vældig godt lide sukker. Sukker bliver til syre og netop syren laver huller i tænderne.

6) Drik vand stedet
Vand koster næsten ingenting og indeholder ingen stoffer, som skader dine tænder. Så tænd for hanen med postevand i stedet for at vride låget af en sukkerdrik.

7) Drik vand efter du har drukket noget med syre
Hvis du har spist eller drukket noget syreholdigt, er det en god ide at skylle munden med vand bagefter. På den måde får du skyllet syren ud af tænderne. Ellers bliver syren meget længere tid i munden.

Kilde: sundhedsguiden.dk

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?