17. juli 2019
Lars Juhl er parterapeut og sexolog, og han mener, at vi skal blive bedre til at kunne snakke med vores partner om de svære ting. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Lars Juhl er parterapeut og sexolog, og han mener, at vi skal blive bedre til at kunne snakke med vores partner om de svære ting. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tal med hinanden på sommerferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tal med hinanden på sommerferien
Lev sundt - 16. juli 2018 kl. 11:34
Af Morten Chas Overgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Endelig ferie! En travl hverdag med arbejde, fritidsaktiviteter, indkøb og madlavning kan for mange sættes på pause og byttes ud med en tur i sommerhuset eller måske en rejse til udlandet, og det betyder, at man som par endelig får tid til at nyde hinandens selskab. Udhvilet kan man sidde og nyde et glas kold hvidvin i aftensolen og snakke om de ting, der betyder noget, men det åbner også for nogle af de svære snakke.

For er vi egentlig nok sammen i hverdagen? Hvornår skal planerne om at flytte i noget større realiseres, og har vi overhovedet råd? Sådan nogle emner kan godt få følelserne i kog, og hvis man ikke ved, hvordan man skal tale om dem, kan man hurtigt komme op at toppes.

Lars Juhl er parterapeut og arbejder med emotionsfokuseret parterapi, og så er han formand for Dansk Sexologforening. Han fortæller, at vi har en tendens til at udskyde de svære snakke i hverdagen.

Lars Juhl peger på, at mange af de ting, som par kommer op at skændes om i virkeligheden slet ikke handler om, hvem der skulle tage opvasken, eller hvornår man lovede at være hjemme.

- Det er så snedigt indrettet, at dem, der er allertættest på os, samtidig er dem, der er bedst til at trigge os, og det kan ende i et negativt mønster. Når vi er på ferie, får vi pludselig tid og overskud til at reflektere over nogle af de store ting i livet, og så kommer nogle af de længsler og behov, vi har gået med i dagligdagen, til udtryk. Og under alle diskussioner om små eller store ting, ligger der et ønske om at blive mødt og forstået, og det handler om at sige tingene på den rigtige måde, siger han.

Aftal tid

Hvor nogle samtaler måske kan være nemmere end andre, kan der være andre emner, der altid ender i hårdknude, og her er det vigtigt, at man som par anerkender, at man har svært ved at tale om det, men at det er nødvendigt. Og hvis man ikke kan få talt ud om det i løbet af en enkelt samtale, så er det også okay.

- Man kan sætte tid af til en samtale og gøre det klart for sin partner, at det her er svært for mig at tale om. Og hvis samtalen går i hårknude, og man begynder at skændes, så skal man måske acceptere, at det er noget man har svært ved at tale om, og i stedet gå ud og drikke en kop kaffe. Så kan man aftale at tage samtalen op igen på et tidspunkt og sætte tid af til det - det gør ikke noget, at man ikke løser det med det samme, men det er klart, at hvis man aldrig kommer videre i snakken, så kan det være, at man skal søge noget hjælp, siger Lars Juhl.

Selvom ferien godt kan åbne for nogle af de svære diskussioner, er det også en mulighed for at komme tættere på hinanden som par.

- Vi skal ikke være bange for at være sammen. Ferier er en rigtig positiv ting, og man har set frem til at gøre alle de ting, man har drømt om, men man skal passe på, at ferien ikke går hen og bliver et projekt. Man behøver ikke fylde ferien op med aktiviteter 24 timer i døgnet, for det vigtige er måske ikke, om man nu når i Disneyland - det vigtige er, at man er sammen, siger han.

Det er ifølge parterapeuten og sexologen heller ikke nogen hemmelighed, at par på ferie har mere sex, end de har i dagligdagen, og det er en rigtig vigtig detalje, hvis man gerne vil pleje sit parforhold.

- Sex har en vigtig funktion i vores relation til hinanden. Sex er nemlig en af de kraftigste bonding-mekanismer, der findes, og det bringer os tættere sammen og giver en følelse af, at vi hører til hos hinanden, siger Lars Juhl.