22. oktober 2021
Meget tyder på, at gulerødder kan forebygge tarmkræft. Arkivfoto
Meget tyder på, at gulerødder kan forebygge tarmkræft. Arkivfoto
Foto: Christian Mikkelsen (Mik)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Spis gulerødder og undgå kræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spis gulerødder og undgå kræft
Lev sundt - 06. oktober 2019 kl. 10:10
Af Søren Arildsen

Spis gulerødder og undgå kræft i tarmen. Det er den korte melding fra Syddansk Universitet, som sammen med Kirurgisk Forskningsenhed på Odense Universitet Hospital i Svendborg har forsket i gulerøddders indvirkning på kroppen.

Forskerne har tidligere påvist, at det er gulerodens indhold af to bestemte stoffer kaldet falcarinol og falcarindiol, der kan forebygge og hæmme udviklingen af forstadier til kræft i tyk- og endetarm.

Hos forsøgsdyr har man påvist, at denne effekt øges med stigende dosis af stofferne.

De nye studier peger på, at stofferne falcarinol og falcarindiol virker anti-inflammatoriske, og at dette er den primære årsag til, at de hæmmer udviklingen af tarmkræft.

- Meget tyder på, at stoffernes evne til at hæmme inflammation netop er det, der gør dem kræfthæmmende, fortæller Morten Kobæk Larsen, der er lektor i Kirurgisk Forskningsenhed, i et interview til SDUs magasin Ny Viden.

Et af de første trin i udviklingen af kræft er inflammation, det vil sige betændelse. Inflammation er kendt for at være en af de største risikofaktorer for udvikling af kræft.

arrow Læs også: Det gode liv: Sådan sænker du dit kolesteroltal
Om gulerødder
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser 600 gram grønt om dagen. Helst varieret, så altså ikke kun gulerødder. Men man kan ikke som sådan få for mange gulerødder.
Ud over de betændelses- og kræfthæmmende stoffer nævnt her i artiklen, indeholder gulerødder blandt andet en lang række sunde mineraler og vitaminer.
Endelig indeholder gulerødder kun 35 g kalorier pr. 100 gram.

Forskerne har i det nye studie testet nogle af de mest kendte biomarkører, der kontrollerer inflammation i tarmen.

Medicin som Aspirin har i mange studier vist sig at have en forebyggende effekt på udvikling af bl.a. tarmkræft, idet det hæmmer inflammation via nogle af disse biomarkører, kaldet COX-1 og COX-2.

- Ulempen ved Aspirin er de mulige bivirkninger, blandt andet mavesår ved brug i længere tid, da denne medicin hæmmer både COX-1 og COX-2, hvor COX-1 er ansvarlig for dannelse af det beskyttende slimlag i mavetarmsystemet.

- Disse bivirkninger finder vi ikke ved indtag af gulerødder, idet disse stoffer kun hæmmer COX-2 og ikke COX-1. Desuden hæmmer gulerødderne også flere andre signalstoffer, som påvirker udvikling af tarmkræft. Så der er en yderligere bonus, forklarer Morten Kobæk-Larsen.

De nye resultater bekræfter således ikke alene tidligere undersøgelser omkring den forebyggende og hæmmende effekt af stoffer fra gulerødder på udviklingen af kræft, men også årsagen, der primært skyldes deres evne til at hæmme inflammation.

Morten Kobæk-Larsen forudser, at de nye resultater vil betyde, at der kommer mere fokus på forebyggelse af kræft og ikke kun på helbredelse og lindring af kræft.

Kilde: Ny Viden

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?