19. november 2019
I hovedstaden er det rødt kød og rødvin, der spises. Men også sunde grøntsager.
I hovedstaden er det rødt kød og rødvin, der spises. Men også sunde grøntsager.
Foto: Bernd Jürgens/Panthermedia
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se her, hvad vi spiser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se her, hvad vi spiser
Lev sundt - 05. juni 2019 kl. 08:34
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Vestjylland står den på kaffe og tarteletter - i København på culotte og rødvin...

Selv om vi er et lille land, så er vore spisevaner meget forskellige. Det viser en undersøgelse Coop Danmark har lavet. I ni år er 70.000 danskere blevet spurgt om indholdet i cirka 1 million måltider.

I Hjerteforeningen har man kigget nærmere på undersøgelsen ud fra et hjertemæssig synspunkt.

I Vestjylland er det tarteletter, spareribs og ost, som indtages i store mængder. Fødevarer som indeholder mættet fedt, hvilket øger risikoen for hjertekar-sygdomme og ikke er godt for kolesteroltallet.

Til gengæld er vestjyderne også gode til at drikke kaffe, hvilket har en positiv virkning på hjertet.

I København glider det røde kød og vin ned i store mængder. Men hovedstadsfolket er også gode til at spise grønt, nødder og fisk. Rødt kød og vin øger risikoen for en hjertekar-sygdom, mens det grønne, nødder og fisk skubber i den rigtige retning.

Fisk er til gengæld ikke på middagsbordene i Nordjylland, og det er en skam.

– Fisk gavner hjertet, modvirker blodets sammenklumpningsevne og nedsætter blodtrykket. Vi danskere spiser generelt for lidt fisk og kunne alle have gavn af at skære ned på kødet og skrue op for fisk på vores middagsbord, siger Lotte Juul Madsen, der er diætisk i Hjerteforeningen.

I Midtjylland er man gode til at spise havregrød, men også til at indtage mange rundstykker. Igen skubbes der i begge retninger. Fuldkorn er sundt, men det er hvidt brød ikke.

På Fyn og i Sønderjylland er man gode til at spise grønt. Men det grønne skylles ned med snaps og sodavand.

Når det kommer til hyggespisning, så kører vi - på tværs af hele landet - 8 kilo slik indenbords om året. Oven i det tal kommer is, kage, chokolade og sodavand. Nordjyderne er mest til chips, sønderjyderne til sodavand og sjællænderne til saftevand.

Kilde: Hjerteforeningen