30. maj 2020
En god håndhygiejne kan forebygge influenza.
En god håndhygiejne kan forebygge influenza.
Foto: FrameAngel/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan undgår du influenza

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan undgår du influenza
Lev sundt - 06. november 2019 kl. 12:52
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis du vil undgå at få influenza, så er det vigtigt, at du holder en god hygiejne. Vask hænder ofte, brug gerne håndsprit og lad være med at røre ved dine øjne og næse.

Det understreger lægerne Ida Donkin, Ida Biering-Sørensen og Laura Kverneland til Sundhedstv.

Influenza smitter ved at små dråber spreder sig, når vi hoster og nyser. Men også via håndtryk og kys. Men kan altså begrænses ved en god hygiejne.

Hvis du bliver smittet, så kan du efter et par dage mærke influenzaen. Du kan få ondt i hovedet, høj feber, ondt i musklerne, kulderystninger og få trang til at kaste op. Det tager normalt 1-2 uger at komme igennem en influenza.

Selv om din influenza er overstået, kan du godt i tiden efter være træt og mangle energi.

Hvis du får svært ved at trække vejret, skal du kontakte din læge, understreger læge-trioen. Og selv om du er ret skidt tilpas, så skal du huske på at få noget at drikke for ikke at komme til at lide af væskemangel.

arrow Læs også: Tre myter om influenza
Når du har fået influenza
Influenza er en virus og kan som sådan ikke behandles, når den først er brudt ud. Men symptomerne kan lindres ved at kravle under dynen og drikke rigeligt.
Febersænkende medicin kan hjælpe, så forløbet ikke bliver så ubehageligt, og så patienten får energi til både spise og drikke.

Har du fået en influenzavaccination vil du stadig kunne få influenza, da influenzavirussen ændrer sig fra år til år. Derfor gætter man sig til, hvordan influenzaen udvikler sig og forsøger at lave en vaccine, som passer til. Nogle gange lykkes det, andre gange rammer man forkert og så kommer sygdommen trods en vaccination.

Virker vaccinationen så vil du enten helt slippe for sygdommen eller opleve, at symptomerne ikke er helt stå stærke.

Kilder: Sundhedstv; Sundhed.dk

Se indslag om influenza fra Sundhedstv
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?