31. marts 2020
Jimmi Larsen
Foto: Jimmi Larsen/Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan undgår du et alkoholproblem i december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan undgår du et alkoholproblem i december
Lev sundt - 12. december 2019 kl. 13:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Julebryg til fredagsbaren, snaps til julefrokosten, gløgg på julemarkedet og rødvin til juleanden. Grundene til ekstra genstande er til at få øje på i december. I Danmark drikker vi da også julen ind med julebryg til J-dag og ud igen med champagne og kulørte drinks nytårsaften. Ifølge Coop køber danskerne 35 procent mere alkohol i december i forhold til resten af året. Men de klirrende glas og høje procenter kan blive problematisk.

– Julens store alkoholforbrug er i og for sig problematisk for os alle sammen. Især dem, der til julefrokosten drikker sig helt i hegnet, er jo i risiko for at ende festen på skadestuen på grund af fald, trafikulykker eller kuldeskader, hvis de er faldet i søvn på vejen hjem. Men for den halvanden million danskere, der drikker mere end genstandsgrænserne resten af året, er det særlig problematisk, at de i en måned skruer forbruget op, siger Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen 80 200 500, som Alkohol & Samfund driver i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

arrow Læs også: 6 tegn på, at du bør sænke dit alkoholforbrug
Fakta om Alkohollinjen
• Alkohol & Samfund driver Alkolinjen i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.
• Alkolinjen er den eneste landsdækkende, professionelt bemandede rådgivning til borgere med alkoholproblemer og deres pårørende. Den inkluderer telefonrådgivningen Alkolinjen 80 200 500 og alkolinjen.dk, der blandt andet indeholder en brevkasse og som noget nyt også chat.
• Alkolinjen er gratis og anonym. Chat og telefonrådgivning er åben alle hverdage fra klokken 11 – 15, samt i udvalgte helligdage.
• Siden Alkolinjen 80 200 500 åbnede i 2016, har telefonrådgivningen modtaget godt 3800 opkald.

Ifølge Sundhedsprofilen 2018 overskrider knapt 860.000 danskere de syv ugentlige genstande for kvinder og 14 ugentlige genstande for mænd, der udgør en risiko for at udvikle alkoholskader.

Og 585.000 danskere drikker mere end Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser på 14 ugentlige genstande for kvinder og 21 for mænd – og dermed har et forbrug, der sætter dem i høj risiko for at skade deres fysiske og psykiske helbred– og for at udvikle afhængighed.

Alkolinjen har de seneste år oplevet et stigende antal henvendelser i december, som viser bagsiden af de klirrende flasker og vilde fester.

Derfor lancerer Alkolinjen på deres online rådgivningssite www.alkolinjen.dk nu en række gode råd til en god jul uden for meget alkohol. På sitet kan man også gennemgå en onlinetest, der viser, om dit alkoholforbrug er eller er på vej til at blive problematisk.

– Der er masser af tiltag, som kan sikre, at dit alkoholforbrug ikke bliver et problem i december. Det handler både om nogle helt lavpraktiske adfærdsændringer i forhold til alkohol og om at kigge på, hvilke stressfaktorer og følelser, der kan få dig til at drikke mere. Men for de fleste af os handler det om at erkende, hvordan vores alkoholforbrug egentlig er – og der er testen et godt udgangspunkt for at lave konkrete ændringer, siger Bjarne Stenger Elholm.

I Alkohol & Samfund, der driver Alkolinjen, håber direktør Peter Konow, at et større fokus på dem, der har problemer med alkohol vil få alle andre til at stoppe op og overveje deres festvaner.

– Jeg håber og tror, at flere stiller spørgsmålstegn ved, om mængderne af øl og snaps og meget fulde onkler og kolleger nu også gør festerne bedre. Og at flere tør skabe forandringer i familien og på arbejdspladserne ved at tale om det, siger Peter Konow.

arrow Tip til en god jul uden for meget alkohol
12. december 2019 kl. 13:39 Opdateret: kl. 11:22