22. april 2019
Det er ikke enkelt at komme ned i vægt. Men Sundhedsstyrelsen har med sin brochure "Ti veje til vægttab" lavet en guide.
gallery icon

Se billedserie

Det er ikke enkelt at komme ned i vægt. Men Sundhedsstyrelsen har med sin brochure "Ti veje til vægttab" lavet en guide.
Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan smider du dellerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan smider du dellerne
Opdateret 07. januar 2019 kl. 06:21
Lev sundt - 06. januar 2019 kl. 09:48
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er januar. Det er et nyt år, og nu skal det være. Du skal af med de irriterende deller, som sidder rundt om på kroppen. Men at ændre vaner er ikke nemt. Når sofa og søde sager frister, og når hakkebøf med brun sovs bare smager godt, kan det være svært at ændre på sine vaner.

For at hjælpe dig på vej har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en oversigt over, hvordan du får styr på dit ønske om at tabe nogle kilo.

“Ti veje til vægttab” hedder en brochure, som Komiteen for Sundhed står bag.

1. Slå autopiloten fra

Mange gange putter vi noget i munden uden at tænke over, hvad det er vi spiser. Hvis du for en periode registrer, hvad du spiser, kan du få et overblik over, hvor meget og hvor sundt du indtager gennem en dag. Du skal huske det hele for at få det rette billede.

2. Skab medvind

Skab ‘medvind’ for dig selv, ved at få dine nærmeste til at bakke op. Find en trænings-/tabe-makker, så du har en at dele projektet med.

Sæt dig realistiske mål og regn med vægttabet tager tid.

Pas på med stress, som kan øge trangen til at spise
mere. Sørg for at få sovet ordentligt. Mangel på søvn kan øge appetitten.

3. Drik færre kalorier

Drop sodavand, juice, øl, mælk i kaffen osv. De indholder mange kalorier. Vælg vand i stedet.

4. Bevæg dig mere

Det er fint at melde sig ind i et fitnesscenter eller løbe en tur. Men er du ikke til sportslige aktiviteter, så kan lidt ekstra bevægelse i dagligdagen være en god vej til et vægttab. Gå en tur efter aftensmad. Tag trappen. Sig af bussen et par stoppesteder tidligere end du plejer. Det tæller alt sammen.

5. Spis mere grønt

Grøntsager er fulde af vitaminer og har samtidig et meget lavt kalorieindhold. Grøntsager fylder også godt i maven. Spis bare løs af grøntsager – og hold lidt igen med kød, sovs, dressing. Det er en god idé at fylde halvdelen af tallerknen med grønt.
Står dit valg mellem kartofler, ris og pasta som yderligere tilbehør, så vælg kartoflerne. De indeholder færres kalorier end ris og pasta.

6. Spis mindre sukker

Du må gerne spise sukker og søde sager. Men hvis du spiser lidt mindre, end du plejer, kan det føre til et ret
stort vægttab.
Pas på med de skjulte sukkerbomber som kiks og kager, som kan se sunde ud, men som sjældent er det.
Tørret frugt er også en sukkersnyder. Det indeholder meget sukker.
Vælg i stedet frisk frugt som æble, pære eller banan, som jo også indeholder sukker og derfor kan bruges som erstatning, når sukkertrangen melder sig.

7. Vælg fuldkorn

Spis brød, pasta, ris og gryn af fuldkorn.
Fuldkorn er sundere og mætter mere, bl.a. fordi de indeholder flere kostfibre. Derfor skal du vælge fuldkornsprodukter, når du kigger på hylden efter brød, pasta, ris og gryn.

8. Spis mindre fedt

Fedt er det mest kalorierige næringsstof, der findes. Du kan tabe dig, hvis du skærer ned på fedtet. Find dine fedtfælder og lav små, overkommelige ændringer i retning af mindre fedt.
Der er meget fedt i smør, margarine, olie, fløde, ost, kød, pålæg, remoulade, mayonnaise, dressing, chokolade, kiks, kager, chips, avocado og nødder.
Når du vælger et produkt med lavere fedtindhold, så tjek, om produktet også indeholder færre kalorier. Nogle gange er der tilsat ekstra sukker for at bevare smagen.

9. Spis mindre mængder

Skær ned på portionsstørrelserne og spis efter din sultfornemmelse.
Du kan vælge en mindre størrelse tallerken og beslutte dig for kun at tage en portion. Hvis du samtidig sørger for at fylde halvdelen af tallerken med grøntsager er du godt på vej.

10. Spis med mere nærvær

Det er meget almindeligt, at man gør noget andet, mens man spiser: ser tv, hører radio, læser, taler, går, kører bil eller er på nettet.
Er du Uopmærksom, putter du automatisk mere indenbords.

Brochuren "Ti veje til vægttab" indeholder flere skemaer, som du kan udfylde for at få et bedre overblik over, hvor det er, du skal sætte ind.

Kilde: Sundhedsstyrelsen