5. december 2020
1143372251-3533x2239ma
gallery icon

Se billedserie

Foto: Body Stock/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sådan kommer du af med din kontornumse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan kommer du af med din kontornumse
Opdateret 20. januar 2019 kl. 13:01
Lev sundt - 20. januar 2019 kl. 10:31
Af Søren Arildsen

Har du en bagdel, som godt kunne være lidt mere stram, og er den hen over tid blevet større, så kan det skyldes, at du sidder for meget ned.

Sidder du ned i mange timer om dagen, sker der det, at du ophober mere fedt på din bagdel. Det viser et studie, som er gennemført på universitetet i Tel Aviv i Israel. Studiet blev publiceret i 2011 i "The American Journal of Physiology".

De områder i kroppen, som udsættes for pres, producerer mere fedt end de, som ikke gør, lyder konklusionen. Faktisk op mod 50 procent mere.

Så vil du genskabe fordums numse eller bare reducere fedtmængden, så gælder det om at komme op ad stolen og i gang med noget træning.

Nu kan man ikke punkt-slanke sig. så hvis du går i gang med et vægttab, er det fedt på hele kroppen, som forsvinder.

For at tabe dig skal du lave noget cardio-træning. Altså i gang med løb, cykling og svømning eller andre udfoldelser, hvor du forbrænder godt med kalorier. Skal mængden af fedt reduceres, skal du nemlig forbrænde mere end du indtager.

Du kan også kaste dig over styrketræning. Styrketræningsøvelser forbrænder også kroppens fedt. En tillægsgevinst ved en øget muskelmasse er, at store muskler forbrænder mere end små.

Nedenstående øvelser er med til at forme underkroppens store muskler - sædemusklerne og benmusklerne.

Men du skal være ihærdig, hvis du virkelig vil omforme dine ben og baller.

Selv om du måske ikke får en numse som den amerikanske sanger Jennifer Lopez, så vil de pågældende øvelser bidrage til, at du får en meget stærkere underkrop og core-muskulatur.
Og det vil på længere sigt hjælpe dig, når du når op i årene. Mange ældre døjer med at gå op og ned at trapper eller komme op fra lænestolen - simpelthen fordi de sidder for meget ned. Det medfører, at deres muskler bliver svage.

Musklernes styrke aftager med årene, men med øvelser som nedenståede kan du også som ældre og gammel være funktionsdygtig og klare dig selv.

En ekstra gevinst ved muskeltræning er, at du styrker dine nervereflekser. De bliver også dårligere med årene. Når reflekserne bliver langsommere, når vi ikke at reagere, hvis vi f.eks. snubler - og det fører til faldulykker hos mange ældre.

Disse fire øvelser styrker muskler i ben og bagdel:

Hofteløft

Læg dig på ryggen med armene ned langs siden og fødderne i gulvet. Løft nu underkroppen op, så du blot hviler på fødder, skuldre og hoved. Du ligger nu i en skråstilling. Hold den stilling i nogle sekunder og sænk så langsom underkroppen igen. Gentag øvelsen.

Benløft

Læg dig på hænder og knæ. Løft knæet og stræk herefter det ene ben bagud. Hold den stilling i nogle sekunder og placer herefter igen knæet i jorden. Gentag øvelsen med det andet ben.

Walking lunges

Stå med fødderne ved siden af hinanden. Der skal være en naturlig afstand mellem fødderne. Tag nu et langt skridt fremad med den ene fod. Bøj begge knæ så du er i en ret vinkel på begge ben. Nu fører du det bagerste ben fremad i et skridt, så du samler fødderne. Når fødderne er samlede, tager du et nyt skridt fremad. Denne gang med det andet ben.

Squat

Så med en skulderbredde mellem fødderne. Bøj nu i knæene og strit med numsen, indtil dine knæ er i en vinkel på 90 grader. Helt på samme måde som, hvis du skal sætte dig ned. For at forbedre din balance kan det være en god idé at holde armene foran kroppen.

Fra den siddende stilling rejser du dig op igen til udgangsstillingen. Gentag øvelsen.

arrow Læs også: Go' røv giver go' alderdom
741596989-2801x1348ma

Squat. Foto: Chaoss/Shutterstock 


arrow Bevæg dig bare lidt mere
26. juni 2019 kl. 12:49 Opdateret: kl. 12:58
arrow Disse seks øvelser holder dig skarp
19. december 2018 kl. 12:30 Opdateret: kl. 11:02
arrow Derfor skal du træne lårbasserne
18. maj 2018 kl. 11:35 Opdateret: kl. 13:15
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?