23. september 2020
Opholder du dig ude gennem længere tid mens solen står højt på himlen (april-september), skal du smøre dig ind i solcreme, så du tåler de stråler, som solen udsender.
gallery icon

Se billedserie

Opholder du dig ude gennem længere tid mens solen står højt på himlen (april-september), skal du smøre dig ind i solcreme, så du tåler de stråler, som solen udsender.
Foto: Vladislav Gajic/shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pas på solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pas på solen
Lev sundt - 18. april 2020 kl. 12:24
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Solen er mere farlig end både du og jeg går rundt og tror. Så opholder du dig ude gennem længere tid mens solen står højt på himlen (april-september), skal du smøre dig ind i solcreme, så du tåler de stråler, som solen udsender.

arrow Læs også: 5 råd til kamp mod vinterdepression

Det er nu ikke lige meget, hvad der er, du smører på kroppen og i ansigtet.
Solcremen skal beskytte mod både UVA- og UVB-stråler. Indeholder solcremen ikke i filter for de to ultraviolette stråler, som solen udsender, så er den ubrugelig.

Selv om solcremen reklamerer med høj beskyttelsesfaktor, så er det ikke altid sikkert, at reklameringen står mål med virkeligheden. Tjek derfor hos blandt andet Forbrugerstyrelsen, om solcremen kan bruges til noget.

UVA-stråler:

UVA-strålerne sætter gang i hudens ældringsproces. Er du fanatisk soldyrker, så må du regne med at UVA-strålerne sikrer dig nogle grimme rynker før tid. Det er derfor vigtigt at beskytte sig mod netop disse stråler.

UVB-stråler:

UVB-strålerne gør din hud solbrændt. Men det er også disse stråler, som forårsager op mod 10.000. tilfælde af hudkræft i Danmark om året. Når du læser på din solcreme, hvor højt faktortallet er, så er det beskyttelsen mod UVB-strålerne, som der henvises til.

Faktortal

Du skal være opmærksom på, at faktortallene ikke altid stemmer overens i de forskellige solcremer. Nogle solcreme-producenter henholder sig til europæiske faktortal - andre til amerikanske. Det betyder at en faktor 15 efter den amerikanske skala ikke beskytter lige så godt som det samme tal efter europæisk målestok.

Faktortallet bestemmes i øvrigt ud fra tre forskellige tests:
FDA-metoden, DIN-metoden og Colipa-metoden.
Colipa-metoden er den nyeste og efterhånden mest brugte.
Der er ikke overensstemmelse mellem de tre metoder. En solcreme faktor 8 efter FDA-metoden, svarer til en solfaktor 4, hvis der er tale om en solcreme, som er testet efter DIN- eller Colipa-metoden. Du opnår altså kun den halve beskyttelse.
I takt med at faktortallet stiger bliver forskellen i øvrigt mindre de forskellige testningsmetoder imellem. Beskyttelsen er altså næsten ens ved alle tre testningsmetoder, når faktor-tallet når op på faktor 20 og derover.
Der er i øvrigt ikke noget lovkrav om, at faktortallet skal være testet. Fremgår det ikke af solcremen at den er testet ud fra en af de tre nævnte test-metoder, så bør du nok vælge et andet produkt.
Du kan læse mere om solcreme og faktor på - www.sundhed.dk

Solcreme kan ikke opbevares til tid og evighed. Som fødevarer har cremen en udløbsdato. Det betyder ganske enkelt, at den efter en tidsperiode ikke har nogen virkning. Læs på etiketten, hvor længe din solcreme kan gemmes. Gemmetiden er også afhængig af, hvordan cremen opbevares. Ligger den og bager i solen hele dagen, så holder den ikke ret længe.

Grønne råd om solcreme

1. Undgå problematiske stoffer

2. Undgå solcreme med parfume, som er en fællesbetegnelse for en række forskellige duftstoffer, hvoraf nogle er stærkt allergifremkaldende.

3. Undgå solcreme med stoffer der er mistænkt for at være hormonforstyrrende: Butylparaben og alcohol denat (diethyl phthalat).

Generelle solråd

Undersøgelser viser, at danskerne ofte kun bruger 1/4 af den anbefalede mængde solcreme ? og det betyder, at en faktor 20 kun beskytter svarende til en faktor 5.

1. Brug en stor håndfuld til en voksen og en tilsvarende barnehåndfuld til børn.

2. Smør ikke solcreme på steder der er beskyttet af tøj ? tøjet beskytter mod solen og brugen er derfor en unødvendig eksponering over for kemikalierne i solcremen. En almindelig bomulds T-shirt har en beskyttelsesfaktor på mellem 6 og 11.

3. Hvis der anvendes en solcreme med kemisk filter, skal den påsmøres ca. 1/2 time før solbadning.

4. Over faktor 20 er 95% af solens stråler bremset ? kun personer med ekstrem sart hud eller soleksem kan få glæde af de højere faktorer. Jo højere faktorer ? jo større er indholdet af solfiltre også.

5. En solcreme der kaldes vandafvisende skal kunne holde til 2x20 minutter i vandet. Cremer der betegnes vandfast, skal kunne holde til 4x20 minutter i vandet.

Lidt sol gør godt

Opholder du dig kort tid i solen. Det vil sige i under 20 minutter om dagen, er solcreme ikke nødvendig. Til gengæld får du i løbet af den korte tid nok af det livgivende D-vitamin, som der er nødvendigt for kroppen og ellers kun tilføres gennem kost som fisk, fedtstoffer, kød, æg, samt mælk og ost.

Men altså kun i sommermånederne, hvor solen står højt på himlen.

6. Få flere gode solråd fra Kræftens Bekæmpelse: www.cancer.dk, Sundhedsstyrelsen: www.sst.dk og Miljøstyrelsen: www.mst.dk

arrow Fyld D-vitamin på kroppen
07. februar 2019 kl. 13:41 Opdateret: kl. 23:29
arrow Mørk vinter forude: Led efter lyset
27. oktober 2018 kl. 10:20 Opdateret: kl. 11:20
arrow Det er nu du skal tanke D-vitamin
05. september 2018 kl. 10:39 Opdateret: kl. 10:43
Har debatten om sexisme taget overhånd?