15. juni 2021
Mange timers arbejde ved computeren kan give spændinger og smerter i nakke, ryg og skuldre.
Mange timers arbejde ved computeren kan give spændinger og smerter i nakke, ryg og skuldre.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Øvelser, der sætter gang i kontorkroppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Øvelser, der sætter gang i kontorkroppen
Opdateret 14. januar 2021 kl. 13:31
Lev sundt - 14. januar 2021 kl. 13:15
Af Søren Arildsen

Når du sidde mange timer og arbejder, kan du komme til at spænde op i nakke, ryg og skuldre. I disse corona-tider, hvor mange ikke møder ind på arbejdspladsen men klarer arbejdet fra mere interimistiske arbejdspladser, kan jobbet være ekstra udfordrende for kroppen, fordi vi ikke nødvendigvis har de samme kontorfaciliteter til rådighed hjemme som på arbejdspladsen.

Det er altid en god idé at lave nogle øvelser, der afspænder og styrker kroppens muskulatur, hvad enten du er hjemmearbejdende eller møder frem på din arbejdsplads. Ensidigt og gentagende arbejde fører som oftest til muskelspændinger.

Nedenstående er oplistet seks øvelser, som du med fordel kan lave dagligt, eller et par gange ugentligt for at modvirke spændinger og muskelømhed.

Øvelserne kan fordeles hen over dagen, når du alligevel med mellemrum skal holde en pause fra arbejdet.

arrow Læs også: Sådan tilrettelægger du dit hjemmearbejde bedst muligt
To øvelser for spændt nakke - se video:
Afspændingsøvelser for nakke, ryg og skuldre

1. Lav en dobbelthage
Stå op eller sæt dig rank på en stol. Træk hovedet bagud, så du laver dobbelthage. Du vil sikkert mærke, det strammer i nakken og den øverste del af skulderne. Det er meningen.
Hold stillingen i 4-5 sekunder, inden du slapper af. Gentag øvelsen - gerne 8-10 gange.

2. Stræk din side
Tag fat i stolesædet med højre hånd. Tag fat i hovedet med venstre hånd og træk dit hoved ned mod den venstre skulder. Hold den stilling i 10-20 sekunder. Du skal kunne mærke strækket men ikke få ondt. Skift til den anden side. Gentag øvelsen 2-3 gange til hver side.

2. Rul dine skuldre
Rul med skuldrene i store bevægelser frem-op-bagud-ned-frem. Rul 3 gange hver vej, hold nogle sekunders pause og gentag 3 gange.

4. Stræk din ryg
Lad hovedet falde forover og rund ryggen.Tag fat i hovedet med højre hånd og træk frem og ned. Mærk strækket hele vejen ned til lænden. Hold den stilling i 10-20 sekunder og skift hånd. Gentag øvelsen 3 gange.

5. Stræk din hals
Tag fat i forsiden af stolesædet med din højre hånd mellem benene. Læn hovedet mod venstre og drej hovedet så du ser mod venstre skulder. Træk nu hovedet bagover og mærk trækket i din hals muskler. Hold strækket i 10-20 sekunder og skift hånd og side. Gentag øvelsen 3 gange.

6. Få liv i din lænd
Rejs dig op og læg hænderne på hofterne. Læn dig bagover, se op og træk skuldrene tilbage. Hold stillingen i 5 sekunder og gå tilbage til ret stilling. Gentag øvelsen.

arrow Dagligstuen hitter som hjemmekontor
14. januar 2021 kl. 13:12 Opdateret: kl. 13:30
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?