22. august 2019
Et studie viser, at kvinder i overgangsalderen oplevede en signifikant bedring i forhold til hedeture, følelsesmæssige gener og tør hud.
Et studie viser, at kvinder i overgangsalderen oplevede en signifikant bedring i forhold til hedeture, følelsesmæssige gener og tør hud.
Foto: sylv1rob1/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nyt studie: Akupunktur ser ud til at gavne kvinder i overgangsalderen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt studie: Akupunktur ser ud til at gavne kvinder i overgangsalderen
Lev sundt - 24. februar 2019 kl. 11:26
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Akupunktur kan hjælpe mod hedeture i overgangsalderen.

Sådan lyder konklusionen i et nyt dansk studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ Open. Det skriver Videnskab.dk.

»Allerede efter to behandlinger fortalte kvinderne, at de oplevede en signifikant bedring i forhold til hedeture, følelsesmæssige gener og tør hud,« siger Kamma Sundgaard Lund, der er læge ved Børne og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Roskilde og ph.d.ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

I studiet har 70 ellers raske kvinder i overgangsalderen deltaget. Halvdelen af kvinderne har modtaget en behandling med akupunktur en gang om ugen i fem uger, mens den anden halvdel ingen behandlinger har fået.

Begge grupper har dog udfyldt et spørgeskema hver uge i de fem uger, samt et afsluttende spørgeskema. Og her finder forskerne en signifikant forskel på kvindernes oplevelser af deres symptomer.

»Kontrolgruppen havde ingen effekt, mens de af kvinderne, der fik behandling, som startede ud med at være "svært generet" faldt til "moderat generet" og fra "moderat generet" til "svagt generet",« siger Kamma Sundgaard Lund.

Udover en bedring i symptomer af hedeture, svedeture, følelsesmæssige gener, tørre slimhinder og hud oplevede kvinderne også færre søvnproblemer efter hele forløbet.

Kvinderne fik samme slags behandling hos ni forskellige læger med erfaring indenfor akupunktur.

Akupunktur er et omdiskuteret emne, når det kommer til at bevise behandlingens effekt.

Det skyldes blandt andet, at man sjældent kan vide, om effekten er placebo, hvor patienten simpelthen får det bedre, fordi de er under behandling.

»Vi kan ikke udelukke, at den effekt, vi finder, er placebo. Vi kan bare konstatere, at der er en signifikant effekt, og måske kan vi blive klogere i opfølgende studier,« siger hun.

Forskerne ved heller ikke præcist, hvordan akupunktur rent fysiologisk kan virke mod overgangsalderens symptomer, og derfor kan man ikke være helt sikker på, at effekten er en årsagssammenhæng.

Overlæge på Odense Universitetshospital og forskningslektor på Syddansk Universitet Pernille Ravn vurderer, at der er tale om et veludført studie.

»Det er lavet så godt, som det kan, eftersom der ikke findes en behandling, der kan bruges som placebo-akupunktur,« siger hun til Videnskab.dk.