25. februar 2020
Mobiltelefonen stjæler nærvær og samvær i mange parforhold.
Mobiltelefonen stjæler nærvær og samvær i mange parforhold.
Foto: Antonio Guillen Fernández
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mobilen ødelægger parforhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mobilen ødelægger parforhold
Lev sundt - 11. juli 2019 kl. 15:23
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når et par går i terapi hos en terapeut, psykolog eller sexolog, kan det skyldes mange ting: et sexliv, der ikke fungerer; fornemmelsen af, at man er gledet fra hinanden; at følelserne er forsvundet. Men når parterapeut Lise Kramer Schmidt får talt med parrene i sin konsultation, er der et element, som går igen. Næsten hver gang.

"Ni ud af ti af de par, der kommer hos mig, nævner mobiltelefonen som en dræber. Det er så stærk en forstyrrelse, at selv hvis man aftaler, at vi skal lægge den fra os, så holder det sjældent længe", siger hun til Politiken torsdag.

Mobiltelefonen er blevet en af tidens største "nærværsdræbere", og netop mangel på nærvær, tilstedeværelse og fornemmelse af at blive set er det rene gift for parforhold, siger hun.

"Lysten til at lave noget med hinanden bliver mindsket, når vi bliver stimuleret af telefonen. Lysten til at vælge relationen til er mindsket. Lysten til at se på partneren, før du ser på telefonen, er mindsket. Partneren er sekundær. Det er nyt", siger hun til Politiken.

Politiken har talt med fem terapeuter og sexologer, der alle bekræfter billedet. Det at ignorere hinanden til fordel for telefonen er et voksende felt inden for forskning i relationer og parforhold. Forskerne kalder fænomenet phubbing - en sammentrækning af ordene - "phone" og "snubbing".