22. marts 2019
Mænd har forbedret både levealder og helbred, og det får ældre kvinder også gavn af.
Mænd har forbedret både levealder og helbred, og det får ældre kvinder også gavn af.
Foto: Andy Dean Photography/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mænds bedre helbred og levealder øger kvinders trivsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mænds bedre helbred og levealder øger kvinders trivsel
Lev sundt - 23. september 2018 kl. 07:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kvinder har længe haft en markant længere levealder end mænd, men nu haler mændene ind, både når det gælder levealder og et bedre helbred i de ekstra år. Og det har stor betydning for ældre kvinder, hvis alderdom typisk har været karakteriseret af ensomhed, skriver Politiken.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, som har kortlagt store mængder data om ældre fra 1997 til 2017. Rapporten viser, hvordan livsstilsændringer i forbindelse med især kost, rygning og motion slår igennem.

"Grunden til den bedre trivsel er i høj grad de ændringer i livsstil, som har præget udviklingen de seneste 30 år", siger seniorforsker og ph.d. i psykologi Anu Siren, som står bag rapporten 'Ældres helbred, funktionsevne og livsstil'.

En af de store forandringer, rapporten kortlægger er, at mændene har haft gavn af den sundere livsstil på en måde, der afspejler sig i en stigende levealder.

"Mænd havde typisk livsstilssygdomme som diabetes og hjertesygdomme, hvor de ikke led af dem så længe, som kvinder typisk gør, men bare døde tidligere. Det gør de ikke længere lige så tidligt som før", siger Anu Siren til Politiken.

Og mens levealderen stiger, kommer der også flere gode år, viser kortlægning af de ældres helbred. I 1997 vurderede 63 procent af de 67-årige at have et godt helbred. I 2017 er andelen steget til 71 procent. For de 77-årige er de tilsvarende andele 53 procent i 1997 og 67 procent i 2017. For de 87-årige er andelen stort set uændret mellem 2002 og 2017, nemlig henholdsvis 52 og 53 procent.

Ifølge Danmarks statistik er levetiden nu 79 år for mænd og knap 83 år for kvinder. I 1990 var den 72 for mænd og knap 78 for kvinder.

"Det er interessant, hvor stor en rolle det spiller for kvindernes trivsel, at mændene lever længere. Kvinders alderdom har tidligere været karakteriseret af, at de levede alene. Det er måske ved at ændre sig, og det kan have en kæmpe betydning", siger Anu Siren.