26. februar 2020
Juletiden burde være en afslappet tid og ikke en tid, hvor lange to-do-lister giver stress og dårlig samvittighed.
Juletiden burde være en afslappet tid og ikke en tid, hvor lange to-do-lister giver stress og dårlig samvittighed.
Foto: Zivica Kerkez/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Julen er den bedste kur mod stress og ubalance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Julen er den bedste kur mod stress og ubalance
Opdateret 03. december 2018 kl. 10:17
Lev sundt - 02. december 2018 kl. 13:43
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Stresser du også i tiden op til jul. Hober det sig op med to-do-lister, der skal klares i julemåneden i form af julegaveindkøb, kagebagning, pyntning, planlægning og forberedelser til højtidens julemiddag og julefrokost. Så er du bestemt ikke den eneste.

Men julen burde snarere være en afslappet og nærværende periode, hvor der er fokus på samvær med familie og venner.

Men julen behøver ikke at være en stresset periode. Det mener familiestrateg og forfatter Bo Bresson, som her kommer med gode råd til en stressfri jul, der gør det muligt at genoplade batterierne, inden det nye år.

”Flere forskningsstudier viser, at vores relationer er det mest afgørende for vores livskvalitet, helbred og levealder. Og da julen giver de allerbedste forudsætninger for netop at dyrke de primære relationer, nemlig familien, er julen også en oplagt kur mod stress. Men det kræver selvfølgelig, at vi indretter den hensigtsmæssigt,” siger Bo Bresson, som bl.a. henviser til et studie fra Harvard Universitet, der i år har kørt i 80 år.

Studiet viser, at sociale relationer er menneskets mest fundamentale behov og derfor også det vigtigste fokuspunkt, når det handler om at skabe menneskelig trivsel, sundhed og balance.

3 ting ødelægger julefreden

Skal julen ende som den bedste kur mod stress, kræver det et opgør med præstations- og gaveræset samt forestillingen om, at julen skal fyldes med aktiviteter fra start til slut. Der er særligt tre ting, som ødelægger den trivselsskabende jul, mener Bo Bresson:

”For det første bliver den harmoniske jul ofte ødelagt af vores kronisk dårlige samvittighed, som gør, at vi overfylder kalenderen med aktiviteter for at kompensere for en hverdag, hvor familien kommer i anden eller tredje række – efter arbejde og individuelle aktiviteter.

For det andet er den harmoniske jul udfordret af forestillingen om, at materielle goder repræsenterer en værdi, fordi vi så fejlagtigt tror, at gaveræset er nødvendigt for at vise vores nærmeste, at vi sætter pris på dem.

Og for det tredje ødelægger det julefreden, når vi lader os styre af forestillingen om, at al tid skal bruges aktivt, så der slet ikke er tid til bare at være sammen, nyde nærværet og at lave ingenting – sammen,” siger Bo Bresson, som bl.a. er aktuel med bogen ”Familien fortjener hjemmelavet leverpostej”, der handler om vejen til en velfungerende hverdag – med plads til både familie og arbejde.

328810142-3000x2000ma

Julen burde være en afslappet tid med fokus på samværet med familie og gode venner. 

Foto: kryzhov /Shutterstock


Gode råd til en stressfri jul

Vejen til den stressfrie jul er selvfølgelig forskellig fra familie til familie, men som inspiration giver Bo Bresson her sine bedste råd:

1.
Skru op for bevidstheden og gør jeg umage med at finde ud af, hvad I forbinder med stress og jag i julen – og find herefter på alternative løsninger. Er det gaveræset, som stresser i jeres familie, så overvej eksempelvis en løsning, hvor hvert familiemedlem får tildelt et andet familiemedlem, de skal købe gave til. Det vil betyde, at man hver især kun skal købe én gave. Er det den store julekabale, der stresser, fordi alle udeboende børn ikke kan være med 24. december? Så overvej eksempelvis at afholde jul d. 23. december i stedet. Gode løsninger, der giver en nærværende familiejul, trumfer fastgroede traditioner, der skaber mere stress end balance.

2.
Aftal at familietiden i julen er gadget-fri – undgå især den stresskilde, som smartphonen er. Flere undersøgelser viser, at vi kigger på vores telefon cirka hvert syvende minut fra tidlig morgen til sen aften – på bekostning af nær- og samværet samt julehyggen.

3.
Hold jer til få aktiviteter, som I nyder at lave sammen fremfor et spækket program, som skaber stress og jag. Sørg samtidig for, at der er rigeligt med ikke-en-skid-tid – for der behøver ikke ske noget hele tiden!
Når julen så har lært jer, hvor skønt det egentlig er at prioritere sin familie, så tag denne nye gode vane med ind i det nye år, så I får flere stjernestunder sammen og flere dage med overskud.

Fakta om Bo Bresson

Bo Bresson er strategiekspert, familiestrateg og foredragsholder.
Bo Bresson er far til fem og gift med kulturskoleleder og forfatter Lene Rikke Bresson. Familien er bosat i Herning.
Bo Bresson har arbejdet med strategi i flere end 20 lande, i alle størrelser af virksomheder og i de fleste brancher – de erfaringer bruger han til at skabe det gode familieliv og Life Balance på den intelligente måde.
Han er aktuel med bogen "Familien fortjener hjemmelavet leverpostej", som er udgivet i efteråret.