29. september 2020
Sjællænderne har fokus på styrketræning - for udseendes skyld.
gallery icon

Se billedserie

Sjællænderne har fokus på styrketræning - for udseendes skyld.
Foto: Diego Cervo/Panthermedia
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvor du bor afgør hvordan du træner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor du bor afgør hvordan du træner
Opdateret 06. november 2019 kl. 15:01
Lev sundt - 28. juli 2019 kl. 10:18
Af Søren Arildsen

Sig mig hvor du bor, og jeg kan fortælle dig, hvordan du træner. Sådan kan man godt konkludere på en undersøgelse over træningsvaner og intensitet, som det amerikanske GPS-firma Garmin har foretaget.

På Sjælland træner vi for at se pæne ud. Vi vil helst pumpe jern og hopper sjældent i cykelsadlen.
I hovedstaden vil vi dyrke holdsport, cykle til og fra arbejde og har fokus på hverdagsmotion.

Det er nogle af de konklusioner, rapporten kommer frem til efter at have interviewet 1471 personer fordelt i de fem regioner i Danmark.

Undersøgelsen "Garmin Fitnessrapport" er lavet i et samarbejde med analysefirmaet Kantar Sifo/Gallup.
Garmin er kendt for sine pgs-målere, aktivitetsmålere og pulsure.

I rapporten har man set nærmere på ligheder og forskelle i fitness og træning i Danmark, Sverige og Norge. Men man har også set nærmere på, hvordan vi danskere er aktive og sammenligner aktiviteter og aktivitetsniveauer de forskellige regioner imellem.

Ifølge rapporten styrketræner 35 % af de adspurgte i Region Sjælland regelmæssigt, mens det kun er 30 procent i hovedstaden, der jævnligt pumper jern.

Omvendt er der ikke mange sjællændere, der tager cyklen på arbejde - blot 10 % - og det er lavere end noget af sted i landet. Til gengæld er man flittig til at sætte sig i cykelsadlen i hovedstaden. Her benytter 24 procent af de adspurgte sig af den to-hjulede.

En af de største motivationsfaktorer for sjællændere, når de træner, er udseendet. 23 % svarer således, at de træner for at se bedre ud, og det er flest sammenlignet med andre regioner i Danmark. I hovedstadsområdet bruger 19 procent udseendet som motivationsfaktor.

29 procent af sjællænderne dyrker regelmæssig motion - i hovedstaden er man lagt mere flittig til at røre sig. Her er det 45 procent, som er aktive.

Træning i hold er mest populært i Hovedstaden, hvor 24 % dyrker det regelmæssigt, mens 19 procent af de adspurgte på Sjælland er til holdtræning.

Sjællanderne er de mest optimistiske i forhold til, om de vil træne regelmæssigt, når der er blevet 80 år gamle. 60 % siger ja, men 55 % af de adspurgte i hovedstaden er af samme overbevisning. Mindst optimistisk er man i region Syddanmark. Her mener blot 49 %, at de vil træne regelmæssigt som 80-årige.

Garmin har naturligt nok også spurgt ind til, om træningen måles med en aktivitetsmåler. Her viser svarene, at man på Sjælland er mere flittig til at måle puls, tid, hastighed osv. end i hovedstaden. På Sjælland bruger 49 % aldrig måleudstyr, mens tallet i hovedstaden er 54.

Christa Eder

Nordmændene er de mest træningsflittige - sammenlignet med svenskere og danskere.

Foto: Christa Eder/Panthermedia


Nordmændene er mest træningsflittige

Sammenligner man Danmark med Norge og Sverige, så halter vi bagefter. Mens 64 % af danskerne træner hver uge, så er det 77 % af nordmændene og 73 % af svenskerne, som er aktive på ugentlig basis.

I Danmark er vi mest fokuserede på at opbygge muskler. 31 % har fokus på musklerne, mens kun 23 % af svenskerne og 20 % af nordmændene finder det vigtigt.

Til gengæld har nordmændene mest fokus på at bruge træningen til at holde sig sunde og raske. 66 % af nordmændene har fokus på sundheden. I Sverige er tallet 62, men blot 58 procent af danskerne finder det vigtigt.

Når det kommer til at måle træningen med en gadget, er nordmændene også længst fremme. 55 % bruger måleudstyr. I Sverige er tallet 50 %, mens Danmark med 46 % halter et stykke efter.

Kilde: Fitnessrapporten Danmark 2019

Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?