23. september 2020
I offentlige skove må du godt bevæge dig uden for stier og veje. Det må du ikke, hvis du opholder dig i en privat skov.
I offentlige skove må du godt bevæge dig uden for stier og veje. Det må du ikke, hvis du opholder dig i en privat skov.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad må du i skoven?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad må du i skoven?
Lev sundt - 13. april 2020 kl. 11:59
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvad må du egentlig, når du opholder dig i skoven? Hvor må du slå dig ned, og må du blive der om natten? Må du gå uden for veje og stier? Må du plukke urter og bær fra skovbunden?

De spørgsmål er slet ikke så enkle at besvare, for reglerne i skovene afhænger nemlig af, hvilken type ejer skoven har: Er det statens eller kommunens skov - det vil sige en offentligt ejet skov - eller er det en privatejet skov?

I offentlige skove må du gerne gå uden for veje og stier og du må gerne være der om natten, men er der tale om en privat skov, skal du blive på veje og stier, og du må kun være der fra kl. 6 om morgenen og til solnedgang.

arrow Læs også: Pas på, havearbejdet kan give skader

"Det er vigtigt at kende reglerne, så man ikke kommer til at genere naturen, dem der ejer den eller andre naturgæster. Men også fordi man jo let kan gå glip af nogle gode oplevelser, hvis man ikke ved at man rent faktisk gerne må" siger Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

Der er også forskellige regler, hvis du vil slå dig ned i skoven. I offentlige skove må du 'gøre ophold', som det hedder, hvis der er minimum 50 meter til nærmeste beboelse og driftsbygninger. I private skove skal der være 150 meter til nærmeste beboelse, og du må ikke slå dig ned uden for skovens veje og stier.

"Mange af reglerne er sund fornuft, for eksempel vil de færreste slå sig ned med madkurv tæt på privat bolig. Vi skal huske at bruge alle de muligheder, vi har i naturen. Der er så mange gode oplevelser," siger Lars Mortensen.

Hvem ejer skoven?

Når nu familien skal afsted på tur, hvordan tjekker man så lige hvem der ejer skoven?

Er man i tvivl om, hvem, der ejer skoven er der et par fif til at finde ejeren. Statens skove drives af Naturstyrelsen, og de er forsynet med rødmalede pæle, skilte og låger.

I privatejede skove ses oftere et grønt skilt med "ordensregler". Kender du naturområdets adresse kan du finde ejeren via boligejer.dk.

arrow Vi elsker naturen
30. marts 2018 kl. 12:14 Opdateret: kl. 12:14
arrow Av min ryg
23. marts 2018 kl. 08:20 Opdateret: kl. 13:20
arrow Har du prøvet et sundhedsspor
19. februar 2018 kl. 15:11 Opdateret: kl. 12:11
Har debatten om sexisme taget overhånd?