23. februar 2020
Hjernen skal holdes skarp. Den skal udfordres, hvilket blandt andet kan ske ved at gætte krydsord.
Hjernen skal holdes skarp. Den skal udfordres, hvilket blandt andet kan ske ved at gætte krydsord.
Foto: Halfpoint/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hold din hjerne frisk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hold din hjerne frisk
Lev sundt - 26. august 2018 kl. 10:50
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En 80-årig hjerne kan sagtens være lige så aktiv som en yngre hjerne. Hjernen går ikke i stå, bare fordi den bliver ældre. Men når du bliver ældre, skal du yde en større indsats for at holde hjernen frisk, end du behøvede som yngre. Lige som med kroppen, har hjernen brug for sund kost og motion. Det skriver Ældre Sagen.

arrow Læs også: Spis din hjerne sund

Hjernens største fjende er dovenskab. Så det er altså ikke alderen, der er en trussel mod din hjerne. det er til gengæld sygdom og inaktivitet.

For at holde din hjerne frisk livet igennemm, skal du udfordre den. Når du undersøger nye ting, lærer nyt og får oplevelser, du ikke er vant til, udfordrer du hjernen, samtidig med det giver dig mere energi.

Grib fat i en kryds og tværs eller forsøg dig med Suduko. Ved at bruge hjernen, styrker du den. Bliver hjernen styrket, bliver du ved med at være frisk på at lære nyt, så sætter du også en bremse op for hukommelsessvigt og demens.

Sådan holder du din hjerne frisk:

1. Lyt til musik
Det er stimulerende at lytte til musik. Musik øger blodtilstrømningen i hjernen, og det aktiverer flere forskellige områder af hjernen. Lyt til baggrundsmusik, mens du klarer de huslige pligter. Sæt dig ned og lyt aktivt til musikken.

2. Spil musik
Det er endnu bedre at spille musik. Det øger koncentrationsevnen at spille musik og synge. Du aktiverer de steder i hjernen, der har at gøre med følelser, motorik og kreativitet.

3. Tal med mennesker
En god diskussion holder hjernen frisk. Du aktiverer også de områder af hjernen, der har med følelser, motorik og følelser at gøre, når du taler. Lige som når du spiller musik eller synger. Jo mere du er aktivt med i samtaler og diskussioner, des mere holder du hjernen skarp.

4. Lær et fremmedsprog
Det er næsten det bedste, du kan gøre for at holde hjernen frisk. Det er bevist, at mennesker, der behersker to sprog har en skarpere hjerne end mennesker, der kan et sprog. Du styrker hjernen ekstra, hvis du bruger et fremmedsprog. Det samme gælder, hvis du går i gang med at lære et nyt sprog. Det er aldrig for sent at lære et nyt sprog. Og der er masser af muligheder på aftenskole og kurser på nettet.

5. Pump hjernevægte
Læsning, krydsord, sudoku, bridge, skak og aktiverende radio- og tv-programmer er ren og skær styrketræning for din hjerne. Når du sætter hjernen på prøve, øges spændstigheden i hjernen, og det er med til at holde den skarp. Spil sjove spil, der styrker hjernen.

6. Bevæg dig
Daglig fysisk aktivitet er et godt middel til at styrke hjernen. Det betyder for eksempel, at du med mindst 30 minutters daglig motion, hvor du bliver lettere forpustet, kan forbedre både din koncentrationsevne, indlæring og hukommelse. Og samtidig får du mindre risiko for at udvikle sygdomme som depression og demens.

7. Sov godt
Sørg for en god nattesøvn. Syv-otte timers søvn om natten er godt for hjernen. Under søvnen repeterer du, hvad du har beskæftiget dig med i løbet af dagen. Jo bedre du sover, desto mere kan du huske af det, du har lært.

8. Ryst op i rutinerne
Skift de daglige rutiner ud. Kør en anden vej til eller fra arbejde eller supermarkedet. Udfordr dine føle- og duftsanser. Køb en buket blomster et sted, du ikke plejer at komme. Eller besøg Botanisk Have og prøv et par dage senere at genkalde dig nogle af de mange fantastiske duftindtryk.

9. Spis guf for hjernen
Groft, friskt, grønt og økologisk. Det er kodeordene for en god hjerne-kost.

Kilde: Ældresagen

arrow Træn din hjerne frisk
07. august 2018 kl. 15:03 Opdateret: kl. 15:03
arrow Seniorer får hjælp til at holde hjernen frisk
07. august 2018 kl. 07:31 Opdateret: kl. 22:39
arrow Hold hjernen frisk med Ishøj Bibliotek
29. juli 2018 kl. 18:54 Opdateret: kl. 09:41